Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Saruna ar dziedātāju Māru Upmani-Holšteini: Viegli, bet jaunā dimensijā

BĒRNIEM MAZLIET JĀPAGAIDA. «Es sevi mierinu, ka mūsu bērniem jāiztur tikai šī nedēļa, un tad atkal būsim vairāk kopā un atkal varēsim kārtīgi izmīļoties,» saka dziedātāja un divu bērnu – meitas Ronjas (4) un dēla Ezras Klāva (2) – mamma Māra Upmane-Holšteine. Viņa piedalās Imanta Ziedoņa fonda Viegli Ziemassvētku koncertos Viss skaidri redzams © Elīna UPMANE

«Man Ziemassvētku sajūta atnāk reizē ar fonda Viegli koncertiem. Kad mēģinājumu process ir aiz muguras, ir labi padarīta darba sajūta, un tie tiešām mums visiem ir svētki,» saka dziedātāja, grupas Astro’n’out soliste Māra Upmane-Holšteine.

7., 8. un 9. decembrī viņa ikvienu aicina uz Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeju Rīgā, kur jau astoto gadu notiks Imanta Ziedoņa fonda Viegli Ziemassvētku koncerti - Viss skaidri redzams. Uz vakara koncertiem biļetes jau ir izpārdotas, bet uz dienas koncertiem (sestdien un svētdien pulksten 13) tās vēl ir pieejamas.

Koncertos skanēs skaistākās fonda Viegli dziesmas no albumiem Viegli, Vakars. Pietura. Jasmīns un Loks paliek vaļā. Uzstāsies mūziķi, kuri piedalījušies visu trīs albumu ierakstā: Renārs Kaupers, Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora), Māra Upmane-Holšteine, Raimonds Gusarevs (El Mars), Vidzemes kamerorķestris un diriģents Andris Veismanis, kā arī fonda Viegli draugi un atbalstītāji.

«Tās būs mūsu labākās dziesmas, ko klausītāji no mums arī gaida. Tādā ziņā programma nav unikāla, bet šā gada koncertu īpašais notikums būs tas, ka mēs muzicēsim kopā ar Vidzemes kamerorķestri, un tas nozīmē, ka mēs ieejam jaunā dimensijā. Tas būs pavisam cits vēriens - cita skaņa, cita garša, cits plašums un jauda. Un, kas svarīgi, mūsu dziesmām ir jaunas aranžijas, veidotas kamerorķestrim, un tās veidojuši ne tikai pieaicināti komponisti, bet arī mūsējie - gan bundzinieks Mārtiņš Miļevskis, gan mans vīrs Goran Gora, gan Jānis Strapcāns,» stāsta Māra Upmane-Holšteine, piebilstot, ka viņas vīrs, piemēram, aranžijas kamerorķestrim - divām šīs programmas dziesmām - veidojis pirmoreiz. «Ir pavisam cita sajūta, kad paši esam pacīnījušies. Kopā ar kamerorķestri tās izpildot, mums visiem ir dubults prieks,» piebilst dziedātāja.

Viņa saka, ka šo Ziemassvētku koncertu galā jāliek maza jautājuma zīme - jo varbūt tie būs noslēdzošie, varbūt šī ziemas tradīcija tiks lauzta un mainīsies formāts. Jo fonda Viegli iekšienē tiek filozofēts, ka ir jāiet tālāk - vai uz lielām koncertzālēm, vai uz... lieliem kartupeļu laukiem. «Ir dzirdēts sakām, ka govis, dzirdot Mocartu, dod vairāk piena. Tad nu mēs domājam, ka jāpārbauda, vai arī kartupeļu raža mūsu mūzikas skaņās varētu būt lielāka...» Māra smaidot piebilst. Viņa arī atklāj, ka fonda Viegli iekšienē jau izziņots, ka koncertos Viss skaidri redzams visi atkal satiksies februārī. «Publiski tas vēl nav izskanējis, bet - būs pāris koncerti Rīgā, un pēc tam mēs dosimies mini tūrītē pa vairākām pilsētām.»

Dziedātāja neslēpj, ka laiks pirms Ziemassvētkiem ir ļoti saspringts, un, lai arī ik gadu decembra sākumā Mārai šķiet, ka līdz svētkiem vēl tālu, viņa nereti janvārī attopas, ka apsveikuma kartītes draugiem stāv nenosūtītas. Tāpēc viņai ārkārtīgi patīk šī anekdote: - Ko tu vēlētos Ziemassvētkos? - Degunradzi. - Nu, lūdzu, kaut ko reālu. - Nu labi, es gribētu, lai man katru dienu ir desmit minūtes miera vienai pašai - lai varētu izdzert kafiju un palasīt grāmatu. - Okei, kādā krāsā tu gribi to degunradzi?...

«Tas, ko es sev novēlu, ir iemācīties mazliet piebremzēt un nejusties vainīgai, kādreiz pasakot arī nē. Jo, lai arī man ir ļoti paveicies, ka varu darīt darbu, ko mīlu, pārāk trakā skrējienā nesanāk to izbaudīt,» dziedātāja atzīst. Tāpēc viņa pati sev novēl šonedēļ izbaudīt fonda Viegli koncertus un tad uz mirkli apstāties, pabūt vairāk kopā ar ģimeni un jauno gadu iesākt mierīgāk un harmoniskāk.