Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA:Disturbed "Evolution"

© Publicitātes foto

Amerikāņu smagmetāla grupas “Disturbed” septītais studijas albums tika gaidīts ar lielu nepacietību, bet, kas sagaidīts, - par to mazliet vēlāk.

1994. gadā Čikāgā izveidotā “alternative metal” grupa ir viena no nedaudzajām, kas ar šāda veida mūziku spējusi iekarot Amerikas tirgu un topa pirmās pozīcijas, pie tam ar pieciem albumiem pēc kārtas (!) - “Believe” (2002), “Ten Thousand Fists” (2005), “Indestructible” (2008), “Asylum” (2010) un “Immortalized” (2015). Tikai pats pirmais “Disturbed” albums “The Sickness” (2000) neiekļuva Top 20 (tas bija 29.), toties tajos laikos ļaudis vēl pirka CD, tāpēc šī ripuļa pārdošanas dati ir vairāk nekā cienījami - ap pieciem miljoniem albuma kopiju. Jāpiebilst, ka no 2011. - 2015. gadam grupas aktīvajā darbībā bija pauze, bet arī tā ne nieka nav traucējusi apgūt Amerikas un visas pasaules plašumus. Jaunajā diskā ir desmit dziesmas, producents - Kevins Čurko, kura aizstāvēšana no ieraksti kompānijas tīkojumiem viņu padzīt pie velna vecmāmiņas, nupat prasīja daudz laika un nervu citai amerikāņu alternatīvā metāla supervienīvai “Five Finger Death Punch”. Grupas vokālists Deivids Dreimens intervijās izteicies, ka ieraksta tapšanā “Disturbed” mūziķi iedvesmojušies no klasiskā roka, kuru klausījušies bērnībā, un albums veltīts pāragri aizsaulē aizgājušajiem Česteram Beningtonam (“Linkin Park”) un Vinnijam Polam (“Pantera”). Kritiķi to pieņemt nav vēlējušies - “NME” apskatā šis darbs saņēmis tikai nieka divas zvaigznītes. Starp citu, 10. jūnijā “Disturbed” koncertēs tepat kaimiņos, Tallinā - lai nu kāds būtu jaunais albums, uz šo grupu noteikti ir vērts aizbraukt!

PAR. Lai gan ievadošajai dziesmai “Are You Ready” ir elektronizēts skanējums, tā ir gana jaudīga - “Disturbed” savās labākajās izpausmēs. To pašu var teikt par priekšpēdējo dziesmu “The Best One Lies”, kurā no labākās puses sevi apliecina ģitārists Dens Donegens (pieci punkti viņam arī par darbību dziesmā “Saviour Of Nothing”) un bundzinieks Maiks Vengrēns. No melodiskākajām metāldziesmām atzīmēšanas vērtas ir “No More” un Stronger On Your Own”, no balādēm - ar trešo numuru albumā iekļautā “A Reason To Fight”, kurai iepretim apskatnieka piezīmēs pēc pirmās noklausīšanās reizes parādījās atzīme “parasta, nekāda”, kas pēc tam tika nomainīta uz “ciešama”, bet tad - uz “laba”.

PRET. Šoreiz gan “Disturbed” pamatīgi iebraukuši auzās. Krietni mīkstināts un elektronizēts skanējums, tāpēc nav jābrīnās, ka šai grupai jau tiek karināta ierindas “heavy metal” birka. No desmit dziesmām trīs ir rokbalādes, pie tam “Already Gone” ir tāda, kas drīzāk piestāvētu Villes Valo “HIM”, tikai viņi tādu savā repertuārā atteiktos iekļaut. Arī “Watch You Burn” ir pusakustisks/pusbalādisks gabals. Nav jau slikti, ka grupa ir vēlējusies kļūt vidējai auditorijai saprotamāka un melodiskāka, tikai - tas vairs nav “Disturbed”…

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.