Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Supernova" bez potenciāliem hitiem

LIELISKAIS ČETRINIEKS. Žūrijā šajā atlases kārtā bija (no kreisās) Supernova producente Ilze Jansone, Radio SWH programmu producents Artis Dvarionas, Latvijas Mūzikas attīstības biedrības/Latvijas Mūzikas eksports izpilddirektore Agnese Cimuška-Rekke un producents, Pieci.lv mūzikas redaktors DJ Rudd © Foto: Lauris VĪKSNE, F64 Photo Agency

Šonedēļ Latvijas Televīzija izziņos tos 16 dalībniekus, kuri piedalīsies autoru un izpildītāju konkursa Supernova pusfinālos. Pirmā pusfināla cīņa tiks aizvadīta 26. janvārī.

No pagājušās nedēļas Supernovas mājas lapā un projekta interneta vietnes YouTube kontā var noskatīties un noklausīties konkursa piektās sezonas pretendentu uzstāšanos atlases žūrijas priekšā, kā arī izteikt savu viedokli tā sauktajā tautas žūrijas balsojumā. Pērn šīs žūrijas atsaucība bija itin liela - kopumā tika saņemti vairāk nekā 152 000 novērtējumu. Supernovai 2019 kopumā pieteiktas 83 dziesmas, no kurām tikai 64 dziesmas atbilda nolikumam, un tās varēja vērtēt repertuāra žūrija. Uz tālāko atlases kārtu klātienē tika aicināti 33 dalībnieki.

Kā zināms, šajā sezonā veiktas vairākas izmaiņas konkursa nolikumā, no kurām būtiskākā bija tāda, ka konkursam varēja pieteikt tikai gatavas dziesmas, nevis to demo versijas. «Tā kā pieteikšanās brīdī bija jābūt zināmiem visiem dziesmas izpildītājiem un konkrētai komandai, tad arī gaidījām mazāku pieteikumu skaitu, jo gatavas dziesmas iesniegšana prasa nopietnu ieguldījumu un lielu darbu,» norādīja konkursa producente Ilze Jansone.

Pārlaižot acis pretendentu sarakstam, jaunu vārdu tajā ir maz - to uzskaitei nevajadzētu izmantot pat abu roku pirkstus, lielākā daļa izpildītāju kaut kur jau ir manīti: Markus Riva (bet, protams!), Atis Ieviņš, Samanta Tīna, Miks Dukurs, Elza Rozentāle, Double Faced Eels, Ivo Grīsniņš-Grīslis, Edgars Kreilis, Laime pilnīga, Kristīne Šomase, Roberts Memmēns, Līga Rīdere, Adriana Miglāne u.c. Konkursa žūrijas priekšsēdētājs DJ Rudd uzskata, ka šogad trūkst dziesmu, kurām varētu būt liela hita potenciāls, «līdz ar to šajā sezonā izpildītājiem būs vairāk jāsacenšas skatuves mākslā, kas situāciju padara interesantāku no konkursa viedokļa».

Šoreiz liela daļa izpildītāju Eirovīzijas kontekstā kārti likuši uz sintīpopu, savukārt rokmūzikas šajā 33 klubiņā tikpat kā nav - pat rokgrupa Laime pilnīga iesniegusi kaut ko, kas nav nedz roks, nedz laba balāde, respektīvi, ne zivs, ne gaļa.

Otra lielākā vilšanās ir Eirovīzijas speciāliste Aminata, kas šoreiz sagatavojusi pavāju dziesmu, turklāt uzticējusi to izpildīt Aleksam Silvēram, kurš to gremdē vēl vairāk - nebūs brīnums, ja šis tandēms netiks pat pusfinālā. Kas attiecas uz veiksmīgiem gabaliem, tad pirmām kārtām gribētos izcelt stilīgo Mika Dukura dziesmu (viņam piespēlē ģitārists Gints Smukais) un Double Faced Eels ar dziesmas Liesma anglisko versiju, kā arī Samantu Tīnu, kas spēj sevi ļoti pārliecinoši pasniegt. Absolūts favorīts frīkiem, Artusa Kaimiņa un Mad Show Boys faniem būs Naura Brikmaņa grupas Dziļi violets un Kozmena kopdarbs Tautasdziesma, bet otrajā vietā šajā kategorijā varētu būt panamietis Čārlijs Vaskess un grupa Atom. Itin labas dziesmas ir Atim Ieviņam (rokeri gan būs vīlušies…) un Mikam Galvanovskim, kā vienmēr līmenī ir Markus Riva, droši vien tālāk tiks arī Grīsniņš-Grīslis un Edgars Kreilis, interesantas ir latviski dziedošās Līga Rīdere un Krīstīne Pastare jeb Peress, pavisam interesants šķiet specifiskais projekts Carousel jeb Sabīne Žuga ar Laime pilnīga ģitāristu Mārci Vasiļevski, bet tikai uz savu harismu nāksies paļauties Elzai Rozentālei un Martai Grigalei, kā arī vēl dažiem. Taču kopumā jāpiekrīt DJ Rudd: potenciālu hitu te nav, Supernovas uzvarētājam Eirovīzijas finālā klāsies grūti - to var droši prognozēt jau tagad.