RECENZIJA: Mumford & Sons ''Delta''

© Publicitātes foto

Britu grupas „Mumford & Sons” ceturtais studijas albums vairs diez ko nepalien zem folkroka birkas – drīzāk tas ir alternatīvais indīroks, kas brīžiem atgādina iepriekš aprakstītos “Imagine Dragons” un viņiem līdzīgos, ja vien šie līdzīgie rokmūzikas vietā sadomātu uzspēlēt rāmi un klusinātos toņos. Vai tas ir labi?

Nu, vismaz briti pret to nav iebilduši, arī “Delta” meklējama Apvienotās Karalistes Top 3, bet amerikāņi sajūsmā situši plaukstas, liekot šo albumu “Billboard” topa pašā augstākajā ailē. Starp citu, tas ir jau trešais „Mumford & Sons” Nr.1 albums Amerikā. Jāatgādina, ka Markusa Mamforda 2007. gadā izveidotā grupa mūzikas pasauli šokēja jau ar savu debijas albumu „Sigh No More” (2009), kas pārdots vairāk nekā piecu miljonu kopiju apmērā, savukārt tā pēctecis “Babel” (2012) bija Nr.1 abpus Atlantijas okeānam. Līdzīgi klājās arī CD “Wilder Mind” (2015), kas jau iezīmēja virzīšanos uz alternatīvā roka pusi, un jaunais albums šo virzību ir tikai stiprinājis. Producenta Pola Epvorta aizgādā Londonā bāzētajā “The Church Studios” ierakstītas 25 kompozīcijas, no kurām savu vietu albumā izkarojušas 14. Pēc Markusa Mumforda teiktā, jaunais albums esot liegāks, maigāks un domīgāks par “Wilder Mind” - jā, tā tiešām ir.

PAR. Relaksējošs un neuzbāzīgs albums. Salīdzinājumā ar pirmajiem „Mumford & Sons” albumiem, kuru veiksmes formula apskatniekam tā arī netapa skaidra, “Delta” ir klausāmāks darbs. Padevusies ir dziesma “Beloved”, vēl labāka ir tai sekojošā “The Wild”, kaut ko var atrast arī “October Skies” ritmos (albumā tās ievietotas ar kārtas numuriem 4., 5. un 6.), taču pati spožākā pērle meklējama pašā albuma noslēgumā - tā ir ar efektīgu kulmināciju apveltītā “Delta”.

PRET. Meklēt „Mumford & Sons” albumos ieteicamas dziesmas ir kā censties tumšā istabā bez sveces uziet melnu kaķi - ja nu tā tur nemaz nav?! “Delta” gadījumā - tiešām nav. Praktiski visas dziesmas ir būvētas pēc vienāda principa: klusināts iesākums, starpspēle, lēni ritmi un episka kulminācija noslēgumā. Klausoties to visu stundas garumā, albums ātri pieriebjas. Rezumējot - neko nebūsiet palaiduši garām, ja šo garadarbu nenoklausīsieties. Šķiet, „Mumford & Sons” laiks pāriet dziesminieku kategorijā.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.