RECENZIJA: Imagine Dragons "Origins"

© Publicitātes foto

Vai nu amerikāņu rokgrupa “Imagine Dragons” ar astes kaulu jūt, ka viņu dienas pasaules mūzikas elitē ir skaitītas, vai arī vienkārši grib kalt dzelzi, kamēr tā karsta, taču nupat viņu sāk palikt par daudz – knapi gads pagājis kopš “Imagine Dragons” iepriekšējā studijas albuma “Evolve” izdošanas, bet mūzikas ierakstu veikalus jau parādījies jauns viņu riņķis.

Un tas vēl pie tiem apstākļiem, ka “ID” tomēr ir visai izteikta stadionu un lielo haļļu koncertgrupa - jāatgādina, ka 2017. gads arī latvju koncertdzīvē iesākās ar “Imagine Dragons” uzstāšanos “Arēnā Rīga”. Grupas līderis Dens Reinoldss gan to argumentējis ļoti loģiski: ierakstot “Evolve” palicis pāri daudz laba skaņu materiāla, turklāt mūziķi pēc inerces turpinājuši radīt jaunus gabalus, bet to ilgāka “marinēšana” novestu pie tā, ka šīs dziesmas vairs nebūtu aktuālas. Lai kā tur būtu, “drakoni” šobrīd ir topā - pie amerikāņiem “Origins” ieņēma otro aili. Šajā - topu - jomā gan “ID” vienmēr gājis labi, popularitāti viņi būtībā ieguva vienā rāvienā ar hitu „Radioactive” un debijas albumu „Night Visions” (2012)”, kas pasaulē pārsniedza 7 miljonu pārdoto kopiju atzīmi. Pēc tam "Smoke + Mirrors" (2015), kas pabija pirmajā vietā gan Amerikas, gan Britu salu topā. Interesanti, ka mūzikas kritiķi “Imagine Dragons” diez ko nemīl - vīpsnāšanu no šo darboņu puses izpelnījās gan “Evolve”, gan “Origins”, kam, piemēram, “NME” atvēlējuši tikai divas zvaigznītes. Nav nekāds brīnums, Dens Reinoldss tos jau bija raksturojis kā “māsu albumus”... Nu, bet kāda kuram daļa gar to, ko domā kritiķi - šlāgeriem taču arī neviens nedotu ne puslauztu zvaigznīti, bet tautai nekas, klausās un priecājas…

PAR. Paliela pastaigāšanās pa dažādiem mūzikas stiliem, pārlieku tālu neaizbrienot no indīroka rāmjiem - “Imagine Dragons” labi jūt to robežu, kas šķir daudzkrāsainību no skaņu “bardaka”. Kaut kas no “U2”, kaut kas no “Coldplay”, kaut kas no “Hurts”, kaut kas no vēl kaut kā, bet viss labi turas kopā. Eleganta ir albumu ievadošā dziesma “Natural”, nav ne vainas arī “Machine”, ar kantri piesitienu apbur “West Coast”, radiostacijas aprīs lipīgo “Zero”, popsīga hiphopa cienītājiem patiks smieklīgā “Bullet In A Gun”, agresīvā “Digital” iederētos pat kādā reiva burziņā - šādu uzskaiti varētu turpināt vēl un vēl. “Imagine Dragons” zvaigzne kādu laiciņu vēl nenorietēs.

PRET. It kā nekā iebilstama te nav, bet arī pārlieku slavējama ne. Noklausoties šo albumu, šķiet, ka uz CD atskaņotāja uzlicies matemātiski izskaitļots poproks ar indī mūzikas ietekmēm, sekojot nepieciešamajām formulām, lai ietītu to spožā papīrītī un padarītu potenciālajiem pircējiem maksimāli pievilcīgu. Šķebinoši.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.