Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Neon Saturdays "Freaks In The Ocean"

© Publicitātes foto

Pašmāju indīpopa grupa “Neon Saturdays” savu jauno studijas albumu ar koncertu Rīgā svētīs 23. novembrī, RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O 6 zālē, bet jau tagad ar tajā iekļauto skaņu materiālu var iepazīties “Spotify”, “Apple Music” un citās lielākajās mūzikas straumēšanas vietnēs.

“Ērmīgas dziesmas pasaules līmeņa kvalitātē,” tā savu albumu pieteikuši paši mūziķi. Īpatnēji nosauktajā albumā iekļautās dziesmas ir abstrakti stāsti, kurus iedvesmojis bērnībā 90. gados un šī gadsimta sākumā piedzīvotais. “Bērnība un pieaugšana vien retajam ir atmiņā kā garlaicīgs, vienmuļš dzīves posms. Mums četriem šie gadi bija zīmīgu mirkļu un piedzīvojumu pilni. Pozitīvie un negatīvie iespaidi izveidoja mūs tādus, kādi šobrīd esam, un tas ir galvenais iemesls, kādēļ mūsu dzīves ceļi reiz krustojās. Mēs sākām radīt mūziku, jo vēlējāmies paust savas domas par apkārtējo pasauli, taču katrs individuāli nebūt nebijām tie skaļākie runātāji,“ par “Neon Saturdays” vīziju stāsta grupas līderis Andris Ēvelis. “Manuprāt, mūzika ir mūsu supervaroņa apmetnis. Īpašs elements, kas dod mums pašpārliecību, drosmi izpausties, uzrunāt sabiedrību. Skatuve dara brīnumus ar cilvēka raksturu un potenciālu,” piebilst bundzinieks Linards Lazdiņš.

“Nu jau teju aizvadītā desmitgade man paliks atmiņā ar cilvēkiem, kuri nespēj atrast vietu pasaulē un ir pastāvīgā, produktīvā nemierā. Dzīvojam laikā, kurā globāli, ātros tempos un ar lielu enerģiju tiek apspriestas un transformētas sabiedrības vērtības, uzskati un uzvedības normas. Šāds novērojums iedvesmoja mūs tiktāl, ka attapāmies, veltot lielu daļu savas daiļrades tieši mūsu bērnībai un mūsdienās aktuālajām sociālajām tēmām,” komentē ģitārists Edvīns Rakickis. “Šajā albumā pievērsāmies tādiem tematiem kā sociālo paradumu laušana, audzināšanas kļūdas, jauna dvēseliska piepildījuma meklējumi par spīti tam, ka viss jau šķiet redzēts, izjusts. Katra dziesma ir atsevišķs un ļoti personisks stāsts, kurā kāds no mums atklāti runā par piedzīvoto. Tādēļ arī noskaņa mainās viscaur albumam,” piebilst basģitārists Mārtiņš Rudzītis.

„Neon Saturdays” (viņi nez kāpēc sevi pieskaita rokgrupu saimei) dibināta 2012. gadā. Tās pastāvēšanas laikā ir iznācis debijas albums un vairāki singli, koncerttūrēs vairākkārt apceļotas Baltijas valstis un Lielbritānija, kur 2015. gadā grupa spēlēja arī prestižajā Eiropas jauno mūziķu festivālā „The Great Escape”. 2016. gadā dzimtajā Siguldā “Sunset Festival” ietvaros “Neon Saturdays” iesildīja angļu rokgrupu “James”, bet 2018. gada vasarā turpat - slaveno dziedātāju LP. Albums “Freaks In The Ocean” tapis sadarbībā ar jauno producentu Levisu Gardineru, kurš iepriekš par sevi licis runāt, sadarbojoties ar britu dziedātāju Eliju Goldingu un 2016. gada britu “X Factor” uzvarētāju Metu Teriju. Pie “Neon Saturdays” jaunā ieraksta kopējā skanējuma strādājis Lielbritānijas studijas “Metropolis” skaņu inženieris Endijs Boldvins (sadarbojies ar “The Who”, “Oasis” un Robiju Viljamsu) un vairākkārtējs “Grammy” balvas ieguvējs, ASV skaņu inženieris Rendijs Merils (Lady Gaga, Adele, Keitija Perija, “Imagine Dragons”) u.c. Kopumā ducis dziesmu, visas angliski.

PAR. Ērmīgas šīs dziesmas nav, bet pasaules kvalitātē gan - tas tiešām nav pārspīlējums! Šādi varētu izklausīties augstākās raudzes apvienības arī štatos un/vai Britu salās - gan stilistiski, gan ieraksta kvalitātes, gan vokāla, gan dziesmu aranžējuma un noslīpētības ziņā. Albums izskan neuzkrītoši, tas netraucē, to ir viegli un patīkami klausīties. Kuras dziesmas notestēt priekšstata par albumu gūšanai? Jebkuru! Bet apskatnieks kā labākās liktu priekšā “Restless”, “Heartbeat” vai “Shadow My Love”, var arī “Get Up”.

PRET. Lai gan šīs dziesmas tiek pieteiktās kā personisku pārdzīvojumu un domu atspoguļojums, tajās nav jūtams absolūti nekāds pārdzīvojums un dvēseliskas atklāsmes - viss ir glancēti sapucēts un safrizēts, emocijām te nav vietas, vai arī tās ir nobāztas kaut kur tik dziļi, ka klausītājam tās diez vai uzķert. Nav enerģijas, nav tempa. Jā, “šādi varētu izklausīties augstākās raudzes apvienības arī štatos un/vai Britu salās” - sanāk citēt pašam sevi, bet tur jau tā lieta, ka ir tūkstošiem grupu, kuras tieši tā un nekā citādāk arī izklausās! “Neon Saturdays” šajā pūlī nepiedāvā neko individuālu un no kopējās masas atšķirīgu, neviena dziesma no albuma neizlec uz pārējo fona ar kaut ko spilgtu un atmiņā paliekošu. Šie mūziķi pilnīgi noteikti ir spējīgi vairāk.