RECENZIJA:Raxtu Raxti "Vēstījums rakstos"

© Publicitātes foto

Kad 4. maijā, Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienā, Ķīpsalas hallē ritēja iespaidīgais apvienības “Raxtu Raxti” inscenētais lieluzvedums “Vēstījums rakstos”, šķita, ka vestibilā grupas jaunais skaņu materiāls jau iegādājams.

Acīmredzot norēgojās, jo oficiāli klajā tas nāk tikai šonedēļ. Uzveduma muzikālo saturu veido 17 jaunas apvienības dalībnieku Kārļa Auzāna, Marta Kristiāna Kalniņa un Edgara Kārkļa orģinālkompozīcijas ar latviešu tautasdziesmu vārdiem, bet skanējumu bagātināja dūdu un bungu grupa "Auļi". Deju lieluzvedums vienkopus pulcēja arī vairāk kā 1000 dažādu paaudžu tautas deju kolektīvu dejotāji. Vienotā stāstījumā veidotais uzvedums mūzikas un dejas valodā vēstīja par latviskajām vērtībām un seno zīmju un rakstu spēku. “Muzikālā apvienība "Raxtu Raxti" sadarbībā ar dūdu un bungu grupu "Auļi" sarūpējusi īpašu velti Latvijas simtgadē, laižot klajā albumu, kura saturu veido mūsdienīgas, bet tautas mūzikas ietekmēs bagātinātas kompozīcijas no deju lieluzveduma "Vēstījums rakstos",” informē “Raxtu Raxti” nometne. Albums veidots kā grāmata, CD bukletā var arī īsi izlasīt, kāds vēstījums pausts katrā dziesmā. “Mūsu tautas dzīvības un nāves ass ieausta folklorā, tāpēc, rakstot dziesmas un veidojot dejas, meklējām mūsu tautas mantojuma daļu, kas saistīta ar seno latvju rakstu tradīciju. Katrai spēka zīmei ir savas stiprās aizsargspējas. Tās rada drošību un spēcina ticība ticību - atjaunotnei, turpinājumam, tā ir Latvijas etnokultūrā unikāla vērtība, garīgās kultūras liecība, kas palīdz ielūkoties pasaulē, kurā dzīvoja mūsu senči,” teikts CD bukleta ievadā.

PAR. No albumā iekļautajām dziesmām “Mēness sauli dancī veda” varētu dzīvot savu patstāvīgu dzīvi arī ārpus šī diska (un uzveduma) robežām. No pārējām izcelšanas vērtas ir apdziedāšanās dziesma “Jānīšam maza sieva”, ar labu melodiju apveltītā “Šodien Saules meitu veda”, kaut kā un ar kaut ko piesaistošā “Dieva Dēli tiltu taisa” un smeldzīgi skaistā “Jūras māte”. Starp citu, tikai pēdējo rakstījis Marts Kristiāns, pārējās no pieminētajām ir Kārļa Auzāna darinātas, kas nav pārsteigums, jo viņam šādas lietas ir vienmēr padevušās. Instrumentāli viss ir uz pieci ar krustu - gan “Auļi”, gan paši “Raxtu Raxti”.

PRET. Lielākais, galvenais un laikam jau arī vienīgais šī albuma mīnuss ir tāds, ka CD nesniedz pilnīgu un uzskatāmu informāciju par Ķīpsalas hallē notikušo pasākumu - tam nepieciešams DVD. Taču tas ir labojams - 18. novembra vakarā deju uzveduma video ieraksts būs vērojams LNT programmā.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.