Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

APRITĒ. Daumants Kalniņš: Izaicinājums un dubults gandarījums

JUBILEJAS KONCERTPROGRAMMA. Ar koncertprogrammu Raimonds Pauls un Daumants Kalniņš. Tikšanās «Dailē» šovakar tiks svinēta direktores Andas Zadovskas izlolotā Mūzikas nama Daile piecu gadu jubileja, bet 12. janvārī – Maestro 83. dzimšanas diena © Publicitātes foto

«Man ir prieks par sadarbību, kas izveidojusies ar Mūzikas namu Daile, jo tā darbojas kā repertuārkoncerta vieta, kas nozīmē, ka katru koncertprogrammu tur iespējams turēt repertuārā ilgāku laiku un tādējādi to nevis vienreiz atspēlēt, bet ar katru reizi arvien attīstīt,» saka dziedātājs Daumants Kalniņš (28).

Šovakar pulksten 19, svinot Mūzikas nama Daile piecu gadu jubileju, skatītāju vērtējumam tiks nodots viens no sezonas visvairāk gaidītajiem jaunumiem - koncertprogramma Raimonds Pauls un Daumants Kalniņš. Tikšanās «Dailē». Nākamie koncerti: 14., 15. un 16. novembrī pulksten 19, kā arī 12. janvārī, kas ir Maestro dzimšanas diena, un 13. janvārī.

Maestro Raimonds Pauls jau piekto sezonu Dailes apmeklētājus pārsteidz ar jaunu koncertu, turklāt katru reizi - citu mūziķu izpildījumā. Savu jauno programmu Maestro radījis dziedātājam Daumantam Kalniņam. Koncerta pirmajā daļā Maestro un Daumants Kalniņš (vokāls, oboja) atskaņos pilnīgi jaunu kamermūzikas dziesmu ciklu - Putnu dziesmas ar Ineses Zanderes vārdiem, bet koncerta otrajā daļā vēl nebijušā skanējumā - ar stīgu orķestri Kaspara Ādamsona vadībā un mūziķu grupu Raimonda Macata vadībā - varēs baudīt Maestro veidotu dziesmu izlasi ar izcilu latviešu dzejnieku vārdiem. Turklāt atsevišķām dziesmām Maestro pats veidojis stīgu aranžijas.

«Man šī tikšanās būs īpaša ar to, ka kopā ar Maestro pirmoreiz būšu pilnmetrāžas koncertā. Līdz šim mūsu sadarbība bijusi ar atsevišķām dziesmām, kas izpildītas dažāda rakstura koncertos un pasākumos, bet šoreiz mēs koncerta pirmajā daļā uz skatuves būsim tikai divatā, un tas ir ļoti īpašs muzicēšanas veids,» stāsta Daumants Kalniņš, uzsverot, ka tajā, protams, ieguldīts liels sagatavošanās darbs. «Mēs esam viens otram apsolījuši, ka divreiz vienādi nespēlēsim, līdz ar to tā brīvība, ko sniedz tieši dueta māksla un ko es jau esmu izbaudījis kopā ar ģitāristu Kasparu Zemīti koncertprogrammā Kamēr vien gliemeži skrien, kad uz skatuves ir tikai divi mākslinieki, kuri viens otru ķer, ir reizē gan izaicinājums, gan, ja viss izdodas, arī dubults gandarījums. Un arī muzicēšana tajā brīdī ir gan daudz atvērtāka - ausīm, acīm vaļā, gan kādiem negaidītiem pārsteigumiem bagātāka, jo uz kādām mākslinieciskām mirkļa vājībām mums abiem jābūt gataviem,» uzskata skanīgās balss īpašnieks. Un viņam ir patiess prieks, ka šī jaunā koncertprogramma turpmāk tiks asociēta tieši ar Mūzikas namu Daile, šo mājīgo vietu, kuras repertuārā dziedātājam ir jau trīs koncertprogrammas: gan jau pieminētā Kamēr vien gliemeži skrien, kurā sen neatskaņotas un klausītājiem mazāk zināmas, kā arī klausītāju iemīļotas Imanta Kalniņa dziesmas Daumants Kalniņš (balss, oboja) izpilda kopā ar Kasparu Zemīti (balss, ģitāras) un ko režisējusi Māra Ķimele; gan Frank Sinatra 100/Daumants Kalniņš/Jelgavas bigbends, kurā viņš izpilda dziesmas no leģendārā dziedātāja Frenka Sinatras repertuāra un kas ap Ziemassvētku laiku pārtop svētku koncertprogrammā Sinatra Ziemassvētkos, kurā līdzās izsenis zināmiem un pazīstamiem Frenka Sinatras populārākajiem skaņdarbiem tiek izpildītas arī ar Ziemassvētku tematiku radītas dziesmas no viņa repertuāra; gan koncerts Sirds prieks ar Friča Bārdas dzeju, kurā piedalās Daumanta Kalniņa kvinteta mūziķi: Daumants Kalniņš (balss, oboja), Mārcis Auziņš (ģitāras), Kristaps Vanadziņš (taustiņinstrumenti), Rūdolfs Dankfelds (sitamie instrumenti) un Toms Poišs (bass, kontrabass).

«Uz Mūzikas nama Daile skatuves esmu dziedājis arī Imanta Kalniņa oratorijā Dzejnieks un Nāra un Artura Maskata jubilejas koncertā,» piebilst Daumants Kalniņš. Starp citu, pēc ilgāka pārtraukuma viņš atgriezies arī uz teātra skatuves, par ko lielu paldies dziedātājs saka Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Ditai Lūriņai, kura viņu pārliecināja un iedvesmoja piedalīties viņas jubilejas koncertstāstā Tango bez asinīm, kas nākamgad atkal atgriezīsies teātra repertuārā.

Mūzikas nama Daile direktore Anda Zadovska norāda, ka šis ir īpašs rudens, jo ir pagājuši 10 gadi, kopš Dailes priekštece - apvienība Ars Nova - uzsāka darbību kultūras pasākumu producēšanā. «Svinot jubileju, šosezon apmeklētājus sagaidīsim gan ar vizuālām pārvērtībām, gan skatuviskiem jaunumiem, neaizmirstot arī par skatītāju ilgstoši iemīļotajām koncertprogrammām. Mūsu viesi turpmāk tiks gaidīti plašākās kafejnīcas telpās, kur baudīt nu jau par tradīciju kļuvušo pirms-pēc-koncerta rituālu.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/11/13/izaicinajums-un-dubults-gandarijums