RECENZIJA: Izlase "Pūt, vējiņi"

© Publicitātes foto

Svinot valsts simtgades svētkus, jau otrdien, 13. novembrī, Ogres kultūras centrā pirmoreiz būs skatāms un klausāms emocionālais koncertstāsts “Pūt, vējiņi”.

Kopumā šī programma izskanēs 14 pilsētās, turklāt Rīgā, Liepājā un Jelgavā izsludināti arī papildkoncerti. Dažas no programmas dziesmām uzsākušas rotāciju radiostacijās un nule kā izdotas arī albumā “Pūt, vējiņi”, ko varēs iegādāties tikai koncertu norises vietās. “Koncertuzvedums ir iedvesmojošs stāsts par cilvēka garu un spēku, par Daugavu un jūru, par tiltu starp vakardienu un šodienu, likteņiem un attiecībām, ko uz skatuves izdzīvos lieliskie dziedātāji Antra Stafecka, Dainis Skutelis, Anmary, Atis Ieviņš, Ginta Krievkalna un Miks Dukurs, aktieris, folklorists, vīru kopas “Vilki” dalībnieks Edgars Lipors un jauna, talantīga dziedātāja no Rīgas Doma kora skolas Elizabete Lukaševiča,” informē “Producentu grupa 7”.

Albumā iekļautas un arī koncertos izskanēs Imanta Kalniņa, Zigmara Liepiņa, Raimonda Paula, Jāņa Lūsēna, Kārļa Lāča, Ulda Marhilēviča un citu komponistu melodijas, kā arī latviešu tautas dziesmu apdares. Kopumā šajā izlasē ir 13 dziesmas.

Pirmajam koncertstāstam Ogrē sekos koncerti Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē (14. novembrī), Vidzemes koncertzālē “Cēsis” (16. novembrī), Liepājā, Olimpiskā centra Rožu zālē (17. novembrī), Siguldas novada kultūras centrā (22. novembrī), Valmieras kultūras centrā (23. novembrī), Jelgavas kultūras namā (24. novembrī), Alūksnes kultūras centrā (25. novembrī), Rīgā, VEF Kultūras pilī (27. novembrī), Aizkraukles kultūras namā (28. novembrī), Līvānu kultūras centrā (29. novembrī), Ādažu kultūras centrā (30. novembrī) un Kalnu kultūras namā Nīgrandē (1. decembrī). Izsludināts arī papildkoncerts 20. novembrī Rīgā, VEF Kultūras pilī un dienas koncerti Liepājā un Jelgavā.

PAR. Ļoti veiksmīgs albuma iesākums un arī tā beigas: Imanta Kalniņa “Ar straumēm uz jūru” kalpo par tādu kā iepazīšanās dziesmu, kurā katrs rāda, ko spēj, savukārt Raimonda Paula un Māra Čaklā “Tautas acis” ir patriotisks šīs programmas noslēgums - īsti vietā! Priecē Antra Stafecka, kas rāda augstāko klasi Ainara Mielava dziesmā “Pārcēlājs”. Tāpat jau bija piemirsies, cik teicama ir Aigara Grāvera un Nataradžas “Melnā dziesma” - par to te atgādina Guntas Krievkalnas un Ata Ieviņa jaudīgais duets. Jāatzīmē arī atradums Elizabetes Lukaševičas personā, kas ne tikai nebojā kopējo bildi, bet droši un pārliecinoši demonstrē balss dotības arī solo variantā (Zigmara Liepiņa “Caur sidraba birzi gāju”). Nenoliedzami, Kristapa Krievkalna aranžijas ir ļoti spēcīgas, turklāt to realizēšanai viņš nodrošinājies arī ar meistarīgiem atbalstītājiem ģitārista Ērika Upenieka un bundzinieka Miķeļa Vītes personās.

PRET. Klausīties šo garadarbu kā albumu vai dziesmu izlasi nav diez cik interesanti - cerams, “dzīvajā” pie vienotas scenogrāfijas un horeogrāfijas tas viss izklausīsies daudz labāk. Dažbrīd repertuāra izvēle liek neizpratnē paraustīt plecus, piemēram, kāpēc uzvedumam izvēlētas tādas dziesmas kā Zigmara Liepiņa “Kā debesis”, Raimonda Paula “Zilais mēness” vai Ulda Marhilēviča “Gāju ceļu dziedādama”. Par abiem popūrijiem - aranžijās ieguldīts liels darbs, bet, vai tas attaisnojies, grūti teikt - gaumes jautājums. Subjektīvi uz nerviem krīt Daiņa Skuteļa superpareizais vokāls (“Pūt, vējiņi”).

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.