Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Latvijā tikai 3% iedzīvotāju maksā par mūzikas straumēšanu; tikmēr Zviedrijā 48%

© Pixabay

Latvijā tikai 3% iedzīvotāju maksā par mūzikas straumēšanas platformu izmantošanu, kas ir par aptuveni 19% mazāk nekā Somijā, kā arī 45% mazāk nekā Zviedrijā un Norvēģijā, šodien sarunā par Latvijas mūzikas tirgus tendencēm norādīja Starptautiskās mūzikas ierakstu federācijas (IFPI) Somijas nodaļas pārstāvis Tommi Kuura.

Mūzikas straumēšanas lietotnes iespējams izmantot arī bez maksas, taču, abonējot šo pakalpojumu, lietotāji var klausīties pieejamo mūziku neierobežotā apjomā un bez reklāmām. Pēc Kuura domām, fakts, ka pašlaik Latvijā tik maza daļa iedzīvotāju izvēlas abonēt šo pakalpojumu, sniedz plašas iespējas pašmāju mūziķiem gūt atpazīstamību tieši caur tādām platformām kā "Deezer" vai "Spotify".

Eksperts skaidroja, ka Latvijā mūzikas straumēšanas abonētāju skaits noteikti pieaugs, līdzīgi kā tas pēdējo desmit gadu laikā noticis Ziemeļvalstīs, tādēļ māksliniekiem, kas jau savlaicīgi ierindosies šo platformu vietējo topu augšgalā, ir iespējas gūt lielāku finansiālo atdevi par saviem autordarbiem, kā arī sasniegt plašāku auditoriju. Kā piemēru šādam apgalvojumam Kuura pieminēja mūzikas straumēšanas tendences Somijā, kur topu augšgalā pēdējo gadu laikā regulāri ierindojas vietējo izpildītāju skaņdarbi.

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) sadarbībā ar pētījumu un konsultāciju kompāniju "Kantar TNS" kopš 2016.gada veic pētījumus par mūzikas tirgus patēriņu Latvijā. Jaunākajā pētījumā, aptaujājot 1000 iedzīvotājus, secināts, ka absolūtais vairākums jeb 94% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 65 gadiem mūzikas ierakstus klausās vismaz reizi mēnesī, vidēji divarpus stundas dienā, un visbiežāk mūziku klausās radio, viedtālrunī un datorā.

Salīdzinoši visbiežāk izmantotie digitālie mūzikas ierakstu klausīšanas avoti Latvijā ir interneta vietne "Youtube.com" (44%) un straumēšanas platforma "Spotify" (36%). Aptaujas rezultātā secināts, iedzīvotāji mūzikas ierakstu iegādei gada laikā gatavi tērēt 30 līdz 50 eiro.

Latvijā mēnesī straumēšanas vietnēs tiek veikti vidēji 670 000 klausījumi, un, pēc LaIPA izpilddirektores Lienas Grīnas teiktā, pašlaik izpildītāji par 100 000 klausījumiem var nopelnīt honorāru aptuveni 500 eiro vērtībā.