Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

KONCERTS: Dāņu popdīva MØ koncertzālē "Palladium"

© AFP/Scanpix

Jau pavisam drīz, 23. novembrī, koncertzālē Palladium uzstāsies starptautiski augstu novērtētā Dānijas popmūzikas dīva MØ, «piedāvājot dinamisku un enerģijas pārpilnu koncertu, kurā izskanēs visi dziedātājas aktuālie hiti».

Dāņu popdīva MØ pie mums viesosies pasaules tūres Forever Neverland - Chapter 1 ietvaros. Kā izrunāt šīs 30 gadus vecās dāmas skatuves vārdu, varat noklausīties internetā (šādu opciju piedāvā pat vikipēdija), bet diez vai kāds no tā taps gudrāks. Paliksim pie tā, ka īstajā vārdā viņa ir Karena Marija Āgārda Ersteda Andersena. «Nedaudz no dabstepa, nedaudz no soulmūzikas, nedaudz no pankroka - MØ rada pati savu žanru, kas vienlaikus spēj būt komerciāls, nekļūstot banāls vai apnicīgs. Ne velti viņas mūzika guvusi atzinību visā pasaulē - viņas singli gozējušies topu augšgalā gan Austrālijā, gan Lielbritānijā un Amerikā,» norāda koncerta rīkotāji. MØ sadarbībā ar pazīstamo apvienību Major Lazer kopīgi tapusī dziesma Lean On interneta vietnē YouTube sasniegusi rekordlielu klausījumu skaitu - pāri miljardam. Arī hita Cold Water, kas tapa kopā ar Džastinu Bīberu, klausījumu skaits tuvojas miljardam. Interesantas ir arī MØ solodziesmas, piemēram, enerģiskā Final Song.

MØ debijas albums No Mythologies To Follow (2014) saņēma visas prestižākās Dānijas populārās mūzikas balvas, tostarp kā labākais albums, bet pati MØ - kā labākā vokāliste. Kopš tā brīža MØ par savām var saukt koncertskatuves visā pasaulē - viņa saņēmusi European Border Breakers balvu kā uzlecošā zvaigzne, kā arī bijusi nominēta MTV Video Music un UK Video Music balvām. Panākumus stiprināja 2017. gadā izdotais EP When I Was Young, bet šobrīd klausītāji cenšas apgūt viņas pirms mēneša klajā nākušo pilnalbumu Forever Neverland.

Atsauksmes par MØ bieži vien ir visai īpatnējas. Piemēram, izdevums The Guardian dāņu dziedātājas uzstāšanos salīdzina ar derviša virpuļošanu un uzsver ekspresīvo, žestikulācijas pārpilno skatuves horeogrāfiju. Savukārt prestižais NME viņas skatuves tēlu un muzikālās izpausmes salīdzina ar «kaut ko starp Siouxsie Sioux un Dženetu Džeksoni».

Savukārt koncertu iesildīs somu spilgtā (pēc matu krāsas) popdziedātāja Alma - ekstravagants skatuves tēls un neparasts dvēseles skanējums kombinācijā ar tiešiem tekstiem. Viņai ir tikai 22 gadi, līdz debijas ripulim aizsniegties vēl nav izdevies, bet meitenes kontā jau ir sadarbības projekti ar tādām zvaigznēm kā anglieti Charli XCX un zviedrieti Tūvu Lo. Kritiķi Almu pielīdzina tādām zvaigznēm kā Sia un Eimijai Vainhausai. Tas, protams, ir liels avanss, kas, iespējams, nekad netiks atpelnīts, taču Alma ir visnotaļ interesanta dziedātāja - noklausieties kaut vai dziesmu Cowboy!