RECENZIJA: Behemoth "I Loved You At Your Darkest"

© Publicitātes foto

Neskatoties uz latvieša ausij it kā dīvaino nosaukumu, ar zoodārzā mītošiem lopiņiem šai poļu ekstremālās mūzikas apvienībai, protams, nav nekāda sakara – par “Behemoth” nosaukuma izcelsmi drīzāk kaut ko var meklēt melnajos rakstos.

1991. gadā izveidotā “blackened death metal” grupa no Gdaņskas ir Polijas daudzgalvainā blekmetāla skatuves līdere, kā arī viena no labākajām un pieprasītākajām šāda stila apvienībām visā Eiropā. "Behemoth“ ar savu ekstremālo mūziku un okultiskajām (dažkārt sātaniskajām) tēmām izpelnījušies fanu tūkstošus visā pasaulē, lai gan jau no savas pastāvēšanas pirmsākumiem pamanījušies iekulties neskaitāmos skandālos. Piemēram, pirms desmit gadiem grupas līderis Adams Darskis jeb Nergal (tā ir kāda babiloniešu dievība) pat nonāca tiesas priekšā par kādā koncertā paveikto Bībeles saplēšanu un baznīcas nosaukšanu par kriminālu sektu, tomēr tika attaisnots, jo tiesnesis to atzina par "mākslas formu", ko pilnībā izskaidro grupas “Behemoth” estētiskā koncepcija. Pie mums gan Darskis droši vien sēdētu… Starp citu, gdaņskieši pāris reizes ir uzstājušies arī Latvijā, bet šajā pusē pēdējoreiz viņi bija pirms diviem gadiem, kā “hedlaineri” lietuviešu festivālā “Devilstone”. Nākamā gada sākumā “Behemoth” dodas sava vienpadsmitā studijas albuma atbalsta tūrē, taču Baltijas valstu tās sarakstā diemžēl nav.

PAR. Par “I Loved You At Your Darkest” kvalitāti liecina kaut vai fakts, ka smagās mūzikas vadošais žurnāls “Metal Hammer” tam piešķīris 4,5 balles no piecām, bet Amerikas topā šis darbs ierindojies 85. vietā - šāda stila grupai no Austrumeiropas tas ir vairāk nekā atzīstams panākums. Ir jau arī labs darbs - ducis kompozīciju, kas “neatlaiž”, sākot no ievadošās “Solve” līdz pat noslēdzošajai “burzumiski” epohālajai “Coagvla”. Kādu dziesmu īpaši izcelt pagrūti (apskatniekam nez kāpēc ausīs iekrita “Rom 5:8”), albums jāklausās kā konceptuāls veselums. Koncertos blekmetāla rīboņā iedziļināties ir pagrūti, bet albumā iespējams labāk uztvert ritma maiņu un ģitārskanējuma nianses - tas attiecas arī uz “Behemoth”. Vēl jāuzteic albuma iesaiņojums - rūpīgi nostrādāta grāmatiņa ar krāšņām ilustrācijām, katra “Behemoth” fana sapnis.

PRET. Jāatkārtojas, bet - ja neesiet smagās mūzikas piekritējs, tad “Behemoth” klausīties nav vērts pat mēģināt. Šajā konkrētajā gadījumā gan vēl jāpiemetina, ka to labāk nedarīt arī tiem, kuriem pāvesta vizīte šķita īpašs notikums, bet baznīcas tēmas - svētas un neaizskaramas.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas ierakstu veikalu “Randoms”.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.