"A-Eiropa" atkal uzstāsies uz Latvijas skatuvēm

UZ TIKŠANOS mūzikā dziedātājs Artūrs Duboks aicina gan jauniešus, kuri šodien pie viņa melodijām aizrautīgi dejo klubos, gan tos, kuri par grupu A-Europa fanoja gadsimtu mijā, no sajūsmas spiedzot, ģībstot, dejojot un dziedot līdzi koncertzālēs, estrādēs un Publicitātes foto stadionos © Publicitātes foto

«Grupai A-Europa divdesmit gadu laikā nav bijis neviena solokoncerta – ne Rīgā, ne arī Latvijā. Jo naktsklubi ņem saīsināto programmu, kas ir četrdesmit piecas minūtes, bet dziesmu mums ir daudz vairāk, arī tādas, kas koncertos praktiski nav skanējušas,» saka dziedātājs un dziesmu autors Artūrs Duboks.

Ar jaunu pavadošo instrumentālo grupu viņš sagatavojis apmēram divu stundu garu koncertprogrammu Tuvumā, tālumā..., kurā skanēs grupas A-Europa visu laiku populārākās dziesmas jaunos aranžējumos, kā arī vēl nedzirdētas Artūra Duboka dziesmas.

Koncerti notiks Valmieras kultūras centrā (piektdien, 26. oktobrī), Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē (sestdien, 27. oktobrī) un Rīgas Kongresu namā (9. decembrī). Koncerta rīkotājs Bilžu birojs šobrīd plāno Artūra Duboka un grupas koncertus arī nākamajam gadam.

Atpazīstamību Artūrs Duboks ieguva 1990. gadā, kad ar grupu Austrumeiropa debitēja LTV raidījumā 1. prognoze un nedaudz vēlāk iekļuva Latvijas Radio raidījuma Mikrofons aptaujā ar dziesmām Tev un Hei, mazā!. 1992. gadā Artūrs Duboks piedalījās Ukrainā notiekošajā dziedātāju konkursā Jalta ‘92, kur iekļuva finālā. Bet 1999. gadā izveidoja grupu A-Europa un uzsāka aktīvu koncertdarbību.

2000. gadā tika izdots albums Tuvumā, tālumā, un jau pēc diviem gadiem sekoja nākamais - Tici sapnim. Par abiem saņemti Platīna diski. «Mēs visi augam un maināmies un gribam ko darīt savādāk. Un, tā kā mēs joprojām spēlējam galvenokārt naktsklubos, esam uzklausījuši tos, kuri par mums aktīvi fanoja pirms divdesmit gadiem un kuri saka, ka arī tagad ļoti gribētu apmeklēt mūsu grupas koncertu, solīdi pasēdēt un paklausīties mūziku, jo - uz naktsklubiem vairs neiet,» stāsta Artūrs Duboks. Ja līdz šim A-Europa uzstājās nelielā sastāvā - solists, viens taustiņnieks vai dīdžejs un divas meitenes, kuras piedejo -, tad speciāli šiem solokoncertiem visa mūzika ir reanimēta dzīvajā, un uz skatuves būs gan dzīvā ģitāra un basģitāra, gan dzīvas bungas un taustiņinstrumenti. «Darbs ir ieguldīts milzīgs, apmēram gada garumā,» piebilst grupas līderis, norādot, ka skanējums atstāts ļoti līdzīgs tam, kāds tas ir dziesmu ierakstos, kādu klausītāji to pazīst un grib dzirdēt.

Taujāts, kur vēl viņu iespējams sastapt ārpus šiem trim solokoncertiem, Artūrs Duboks nosmej: Ādažu mākslas un mūzikas skolā. Nē, viņš tur nestrādā, tur klavierspēli apgūst viņa jaunākā meita Mišela (10), kuru viņš turp vadā. «Mans darbs ir tikai mūzika un gatavošanās koncertiem, es esmu pilna laika mūziķis,» viņš paskaidro. «Žurnālisti man bieži jautā, kur mēs, A-Europa, esam pazuduši, uz ko viņiem parasti atbildu, ka jūs par mums vairs neinteresējaties un nerakstāt, jo - mēs nekur neesam pazuduši, mēs darām to pašu, ko darījām arī pirms divdesmit gadiem. Katras brīvdienas kaut kur spēlējam. Nesen bijām Multiklubā Valmierā, Jelgavas Tonusā, 3. novembrī spēlēsim Rīgā, klubā Coyote Fly. Spēlējam arī latviešiem Īrijā un Anglijā,» stāsta Artūrs Duboks, piebilstot, ka viņš ir ļoti aktīvs sociālajos tīklos, un visu aktuālo informāciju par grupas aktivitātēm var uzzināt viņa profilos sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

«Uz Coyote Fly nāk jaunieši, kuriem ir astoņpadsmit, divdesmit gadu. Viņi dejo pie mūsu dziesmām, dzied līdzi, un es stāvu uz skatuves un brīnos: no kurienes viņi mūs zina? Jau trešā paaudze, kas aug ar A-Europa dziesmām...

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais