Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Latvijas valsts simtgades svinības Dublinā ieskandina vijolnieks Gidons Krēmers

© Latvian Foreign Ministry

2018. gada 18. oktobrī Latvijas valsts simtgades svinību programmas ietvaros Dublinas Nacionālajā koncertzālē ar lieliem panākumiem izskanēja kamerorķestra “Kremerata Baltica” koncerts vijolnieka Gidona Kremera vadībā, piedaloties pianistam Georgijam Osokinam.

Koncerts tika uzsākts ar latviešu komponista Pētera Vaska skaņdarbu “Musica Dolorosa”. Kā atzina koncerta organizatori, šis bija patiess baudījums visiem izcilas mūzikas cienītājiem Īrijā.

Pirms koncerta Dublinas Nacionālās koncertzāles vēsturiskajā zālē Kevin Barry room, kur 1922.gadā tika parakstīts īru - angļu līgums par Īrijas Brīvvalsts izveidošanu, Latvijas vēstniecība Īrijā sarīkoja plašu svētku pieņemšanu Īrijā akreditētajiem diplomātiem, Latvijas sadarbības partneriem un latviešu diasporas aktīvistiem. Svinīgajā svētku uzrunā Latvijas vēstnieks Jānis Sīlis izteica prieku, ka valsts simtgade Īrijā tiek svinēta kopā ar izciliem mūziķiem no trim Baltijas valstīm, pauda gandarījumu par Latvijas un Īrijas ciešo sadarbību, kā arī par mūsu latviešu kopienas aktīvo darbu un veiksmīgo iekļaušanos Īrijas sabiedrībā. Pasākuma viesus īpaši aizkustināja Latvijas un Īrijas himnu atskaņojums mūsu jaunās un talantīgās dziedātājas Paulas Aplokas un koklētāja Pētera Kļaviņa izpildījumā.

“Kremerata Baltica” koncerts tika organizēts Dublinas Nacionālajai koncertzālei sadarbojoties ar Latvijas vēstniecību Īrijā, un ir viena no Latvijas Ārlietu ministrijas koordinētās Latvijas valsts simtgades Publiskās diplomātijas programmas norisēm.