Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Ventspils kamermūzikas dienas - neaizmirstami muzikāli piedzīvojumi

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Jau trešo gadu no 22. līdz 27. oktobrim norisināsies Ventspils kamermūzikas dienas. Tās organizē Ventspils mūzikas vidusskola sadarbībā ar jauno vijolnieci Magdalēnu Geku (26). Viņa vakar ieradusies Latvijā, lai gatavotos gan pašas izlolotajām Ventspils kamermūzikas dienām, gan ceturtdien Lielajā ģildē gaidāmajam koncertam Rīts ar LNSO. Vasks un Čaikovska Patētiskā.

«Ventspils kamermūzikas dienas radās nejauši - kad 2015. gada februārī ar Jaunajiem Latvijas kamermūziķiem [projekts apvieno Eiropas prestižākajās mūzikas augstskolās studējošos jaunos Latvijas mūziķus] apbraukājām gandrīz visu Latviju, Ventspilī tikām uzņemti īpaši silti. Un, tā kā šai pilsētā nebija ar stīgu instrumentiem saistītu projektu, sākām sarunas par iespēju tur organizēt kamermūzikas festivālu,» stāsta Ventspils kamermūzikas dienu idejas autore un mākslinieciskā vadītāja Magdalēna Geka. Viņa norāda, ka šīs sešas dienas Ventspilī, kas notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Ventpils pilsētas domes atbalstu, ir ļoti interesantas un intensīvas, jo kopā spēlē dažādu paaudžu un līmeņu mūziķi. «Ik gadu man bijusi iespēja piesaistīt vienu vai divus ļoti augsta līmeņa mūziķus. Divus iepriekšējos gadus tā bija lieliskā un enerģijas pilnā somu vijolniece Minna Pensola, kurai pērn pievienojās arī mūsu pašu pianists Andrejs Osokins. Savukārt šogad tas būs spilgtais dāņu čellists Jakobs Kullbergs, kurš papildus intensīvai solo karjerai pasniedz Londonas Karaliskajā koledžā un Dānijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā Kopenhāgenā. Kopā ar viņiem jau tradicionāli muzicēs Ventspils mūzikas vidusskolas audzēkņi, arī bijušie audzēkņi un daži no Latvijas talantīgākajiem mūziķiem, kuri studē Londonā, Grācā un Parīzē. Šogad mums pirmoreiz pievienosies arī divi Ventspils mūzikas vidusskolas pasniedzēji: pianiste Sana Villeruša un klarnetists Anrijs Pitens,» atklāj Magdalēna Geka.

Bet vēl pirms sākas Ventspils kamermūzikas dienas, Magdalēna Geka būs sastopama uz Lielās ģildes skatuves - ceturtdien, 18. oktobrī, pulksten 10 no rīta koncertā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO). «Orķestrim tā ir iespēja nospēlēt viņu Eiropas tūres repertuāru mājas publikai, bet es priecājos par iespēju pirmoreiz atskaņot brīnišķīgo Sergeja Prokofjeva Pirmo vijoļkoncertu. To pēc tam tūrē spēlēs izcilā vijolniece Baiba Skride,» stāsta Magdalēna Geka. Koncerta ievadā būs Pētera Vaska spēcinošais 2002. gada opuss Musica appassionata. Tam sekos Magdalēnas Gekas solo, bet pēc tam - Pētera Čaikovska šedevrs Sestā simfonija, kas noslēdz meistara dzīvi un met tiltu uz viņa nemirstīgumu. Diriģents Andris Poga.

«Šoruden ar manu trio Sōra mēģinām atvilkt elpu pēc ļoti intensīviem sešiem mēnešiem, kuru laikā piedalījāmies divos lielos starptautiskos konkursos un slavenajā Verbjē festivāla akadēmijā Šveicē. Bet koncerti turpinās, tāpēc daudz laika atpūtai nav,» saka Magdalēna Geka, kura nupat, 14. oktobrī, spēlēja Vigmora zālē Londonā, kas ir viena no slavenākajām kamermūzikas zālēm pasaulē. «Novembris būs ļoti intensīvs - ar deviņiem koncertiem un meistarklasēm pie Menahema Preslera, kurš savulaik muzicēja ievērojamā Bozar (Beaux-Arts) Trio. Bet decembrī mēs pirmoreiz spēlēsim Spānijā. Darba ir daudz, un tas ir lieliski,» nosaka talantīgā jaunā vijolniece.

***

VENTSPILS KAMERMŪZIKAS DIENAS

• 25. oktobrī pulksten 19 Pārventas bibliotēkā skanēs klasikas pērles: Mocarta un Šūberta stīgu kvinteti

• 26. oktobrī pulksten 19 Livonijas ordeņa pilī skanēs Serenādes: Čaikovska, Dohnāņi un arī Maijas Einfeldes mūzika

• 27. oktobrī pulksten 16 Jaunrades namā būs iespēja dzirdēt interesantākos latviešu komponistu kamermūzikas skaņdarbus