Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Double Faced Eels “Atspulgs”

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas sākumā grupa “Double Faced Eels” laidusi klajā mini albumu jeb EP “Atspulgs” - prezentācijas pasākums 25. septembrī pulksten 18 tirdzniecības centrā “Spice”. Jau nākamajā dienā pēc prezentācijas par godu šim notikumam tiek dots starts nelielai tūrītei: 26. septembrī “zuši” uzstāsies klubā “Jelgavas krekli”, 28. septembrī – Rīgā, Latvijas 1. Rokkafejnīcā, 29. septembrī - Valmierā, bārā “Tinte”, bet 5. oktobrī - Liepājā, “Fontaine Palace”.

“DFE” izveidojās jau šā gadsimta sākumā, popularitāti gūstot ar enerģisku koledžroka un postpanka krustojuma izpildīšanu. Lielāko atzinību tolaik guva hits “Zilais valis”, un 2006. gadā tika izdots arī šāda pat nosaukuma albums. Grupas karjera strauji virzījās augšup, un “zuši” pat sabija iesildītāju statusā “Prāta vētras” tūrē. 2007. gadā otrais studijas disks ar supergaro nosaukumu “Kurš gribēja nogalināt Džūliju? Nezinu, bet trāpīja mums”. Diemžēl pēc tam sākās savstarpējās nesaskaņas, un “DFE” rindās palika vien tās līderis Marka (Mārtiņš Gailītis). Viņš gan plinti krūmos nemeta, un 2010. gadā praktiski vienatnē sagatavoja CD “Vēl patiesāk” - kārtīgu rokalbumu. Taču arī ar to neizdevās atgriezties uz panākumu takas, un “DFE”, kā jau “zuši”, veica kārtējās pārmaiņas - Marka pie mikrofona savu vietu atdeva ģitāristam Reinim Straumem (starp citu, viņš svētdien bija manāms šovā “X Faktors”). Ar to gan vēl nekas nebeidzās, un jauno “DFE” muzikālo tēlu klausītāji varēs dzirdēt gan jaunajā EP, gan jau minētajos koncertos.

EP tituldziesma “Atspulgs” nāca klajā jūnijā un iezīmēja pamatīgas pārmaiņas skanējumā. “Mums tas bija liels pārbaudījums - mainīt stilistisko sniegumu un elementus mūzikā, bet tas bija nepieciešams, lai virzītos uz priekšu. Lielu pārliecību sevī guvu esot ASV - izcīnītā uzvara šovā “Best.Cover.Ever” un iespēja uzstāties kopā ar Bībiju Reksu. No Losandželosas kritiķiem saņēmām spēcīgu apstiprinājuma zīmogu tam, ka esam uzsākuši ceļu pareizā virzienā,” klāsta Marka. Jāatgādina, ka “DFE” bija vienīgā grupa no Eiropas, kas iekļuva “YouTube” konkursa “Best.Cover.Ever” finālā. “Piekrītu tam, ka jārada tas, kas patīk, bet nevar ignorēt tendences nedz mūzikā, nedz mākslā kopumā. “Best.Cover.Ever” mūs pamudināja meklēt sevī ko jaunu, tas bija labs impulss pārmaiņām, bet noteikti ne viegls,” gandrīz vai taisnojas Marka. “Veidojot “Atspulgu” (un tā anglisko versiju “Mirror Test”, kas iznāks 5. oktobrī), ne ar ko nesamierinājāmies nevienā tā tapšanas stadijā. Nedz mūzikas sajūtas, nedz aranžējuma, nedz skaņu izvēles, nedz teksta ziņā neapstājāmies, kamēr nebijām 100% apmierināti ar padarīto,” viņam piebalso Reinis. Tā nu sanācis EP ar sešām dziesmām, no kurām viena ir jau minētās Bībijas Reksas dziesmas “In The Name Of Love”.

PAR. Lai gan “Double Faced Eels” no rokmūzikas pārmetušies elektronizētas popmūzikas lauciņā, viņi joprojām spēj aizraut - Markas & Reiņa radošā tandēma darbībā jūtams milzīgs potenciāls. Pirmām kārtām tas attiecas uz dziesmu “Atspulgs”, kas iebliež pa galvu ar pašu pirmo tās noklausīšanās reizi un paliek tur uz ilgāku palikšanu. Tas pats sakāms arī par dziesmu “Liesma”, kuras subjektīvajai akceptēšanai gan nepieciešams mazliet ilgāks laiks, jo iesākumā to gribas nosūtīt grupai “A-eiropa” vai kādai tamlīdzīgai apvienībai… Un vēl - “Can’t Let Go”, kas nedaudz roķīgāki niknākā skanējumā - un “DFE” sola, ka tieši tā viņi koncertos arī skanēšot - būs lietaskoks. Abstrahējoties no tā, ka savulaik šī grupa radījusi vairākus teicamus rokmūzikas un postpanka hitus, “Atspulgs” ir visnotaļ elegants mūzikas produkts.

PRET. Kaut ko sagraut ir ļoti viegli, bet uzbūvēt kaut ko no jauna jau ir sarežģītāks uzdevums. Ar šo savu sānlēcienu elektronikas virzienā “DFE” pazaudēs lielāko daļu no savas iepriekšējo fanu bāzes, un ir pamatotas šaubas, vai to vietā radīsies jauna. Pareizākais gājiens būtu bijis nomainīt grupas nosaukumu, jo no kādreizējiem “divkosīgajiem zušiem” pašlaik ir palicis vien Marka un atmiņas par tiem laikiem. Stilistiskās pārmaiņas vēl būtu pusbēda, lielāku skepsi rada tas, ka pat no šīm sešām dziesmām puse ir “garām kasei” - blakus tādiem gabaliem kā “Citādāki” un “Tāds tādu atpazīst” apskatnieka blociņā rēgojas vērtējums “tukšas dziesmas”, bet ko te dara kusli gaudulīgā “In The Name Of Love”, vispār nav saprotams. Acīmredzot tā ir nodeva sadarbības partnerei Amerikā Bībijai Reksai. Rezumējot - “DFE” izdarījuši ārkārtīgi riskantu gājienu. “Jārada tas, kas patīk, bet nevar ignorēt tendences nedz mūzikā, nedz mākslā kopumā…” Nez, nez, Marka, vai šoreiz tev būs taisnība…