RECENZIJA:The Carters “Everything Is Love”

© Publicitātes foto

Diezgan asprātīgs izpildītāju nosaukums – iespējams, daudziem uzreiz nepieleks, ka patiesībā tas ir 21. gadsimta slavenākā un veiksmīgākā laulātā mūziķu pāra Beijonsas (pilnajā vārdā Beijonsa Noulsa-Kārtere) un Jay-Z (īstajā vārdā Šons Korijs Kārters) kopdarbs.

Apvienojot muzikālos spēkus un stilistiku - duets izpilda hiphopa un “r&b” krustojumu, - tas, protams, nesis arī apvienotus rezultātus - vai gan kāds šaubījās, ka “The Carters” debijas albums Amerikā tiks Top 3?! Ja precīzāk, tas bija otrais, aiz austrāliešu grupas “5 Seconds Of Summer” albuma “Youngblood”. Diezgan labi panākumi tam ir arī Apvienotajā Karalistē, kur “Everything Is Love” ierindojies piektajā vietā. Arī kritiķu atsauksmes ir cildinošas: šķiet, pilnīgi visi prestižākie mūzikas izdevumi tam vienoti devuši četras balles no piecām. Pirmoreiz par plāniem izdot kopīgu albumu Kārteru pāris ieminējās pērn intervijā “The New York Times”, bet šā gada martā viņi jau anonsēja savu “On The Run II Tour” (pirmā daļa bija 2014. gadā) - tā 6. jūnijā startēja Kardifā. Ja neskaita šos koncertus pirms četriem gadiem un arī pašlaik notiekošos, tad plašāk sevi duets pieteica ar singlu “Apeshit”, kas momentā ieguva virkni nomināciju “MTV Video Music Awards” pasniegšanas ceremonijā, tiekot pie pāris balvām. Vēl tikai jāpiebilst, ka uz CD vāka ir divi dejotāji no Beijonsas pavadošās grupas, kas redzami Luvrā ar Leonardo da Vinči slaveno “Monu Lizu” fonā - tas ir kadrs no “Apeshit” videoklipa.

PAR. Abu mūziķu iepriekšējos albumos “Lemonade” (Beijonsa, 2016. gada aprīlis) un “4:44” (Jay-Z, 2017. gada jūnijs) diezgan tiešā tekstā varēja lasīt par laulāto nesaskaņām un pat vīra iespējamiem sānsoļiem, tāpēc “Everything Is Love” var vērtēt arī kā samierināšanās pasākumu, kur cilvēciski un muzikāli galvenā loma atvēlēta Beijonsai - tas priecē, jo viņas daiļrade vidējam eiropietim ir tuvāka. Turklāt izrādās, ka Beijonsa gluži labi arī repo, kas parādās, piemēram, skandalozajā dziesmā “Nice”. Labākās dziesmas gan ir jau minētā “Apeshit”, kur šis precēti radošais tandēms pamatīgi pielicis jaudā - gan melodijā, gan dziedājumā, gan arī enerģijā, kā arī efektīgā “713”, kur Jay-Z izpildās teju vai kā gangsteru repa pārstāvis, bet melodisko daļu perfekti nosedz Beijonsa. Rezumējot - ļoti kvalitatīvs divu pieredzējušu mūziķu darbs.

PRET. Lai gan albumā ir tikai deviņas dziesmas, tātad nebūtu iemesla domāt, ka Kārteri kādu albumā būtu ievietojuši tikai vietas aizpildīšanas nolūkos, lielākā daļa gabalu vienalga ir diezgan garlaicīgi, bet “Friends” - pat izteikti kaitinošs. Nu jā, bet amerikāņu mūzika ir amerikāņu mūzika.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.