RECENZIJA: Triana Park "Alive"

© Publicitātes foto

Lai gan ekscentriskās grupas “Triana Park” jaunais albums tika izdots jau aprīļa vidū, uz to brīdi tas bija klausāms tikai digitāli, bet nu pieejams arī taustāmā veidā, tas ir, CD formātā. Šis taustāmais izdevums laikam jau akcentē rudenī gaidāmos “triāņu” koncertus - Rīgā tas notiks 10. oktobrī elegantajā un labi piebraucamajā RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O Aisteres zālē, savukārt vēl pirms tam, 28. septembrī, būs pasākums Valmierā. Papildus šiem koncertiem grupa plānojusi uzstāties arī Viļņā, Kauņā, Tallinā un Pērnavā.

“Triana Park” jaunajā albumā ir apkopotas 13 dziesmas, tostarp vienīgais tajā esošais latviskais singls “Domas” un pērn Eirovīzijā izskanējušais hits “Line”. “Mēs esam priecīgi nodot šīs dziesmas saviem klausītājiem ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Strādāt studijā un gatavot materiālu bija ļoti laikietilpīgs process, tāpēc pēc radošā darba posma esam gatavi aicināt savus klausītājus uz koncertiem,“ tā vēsta “triāņi”. Jāatgādina, ka 2014. gada augustā grupa izdeva mazo platīti jeb EP, bet tās debijas albums, “McDonald’s” turzai līdzīgajā veidolā iepakotais un metamajiem kauliņiem bonusā apbalvotais “EnterTainment”, datējams ar 2010. gadu. Šobrīd “Triana Park” sastāvā ietilpst harizmātiskā Agnese Rakovska (vokāls), Artūrs Strautiņš (ģitāra), Kristaps Ērglis (basģitāra) un Edgars Viļums (bungas), bet ierakstā piedalījušies arī taustiņnieki Toms Mikāls un Matīss Repsis. Producents - Kristaps Ērglis, fragmentāri arī DJ Rudd, bet skaņu materiāla gala apstrāde uzticēta somu speciālistiem Jūliusam Mauranenam un Svenam Forsbekam.

PAR. Droši vien Daugava sākusi tecēt pretējā virzienā, Zeme griezties ap Mēnesi, pūcei uzziedējusi aste un slotaskātam uzplaukušas lapas, jo ir noticis neticamais - “Triana Park” beidzot izdevuši albumu, kas stilistiski turas kopā! Protams, arī “Alive” ir daudzveidīgs, no deju klubiem derīga reiva līdz pat kārtīgam postpankam, tomēr šīs stilistiskās izmaiņas notiek plūstoši un organiski, dziesmas nelec ārā no kopējā konteksta un neskan kā no 13 dažādiem albumiem vienā kompilācijā kopā sasviestas. Tāpat ir beidzot atrisināts arī valodas jautājums - ducis dziesmu angliski un tikai viena latviski. Par proporcijām varētu diskutēt, bet, atminoties grupas debijas albumu, kurā bija dziesmas latviski, angliski, krieviski un viena pat igauniski, šis liekas pieņemams variants. Pēc kārtas par dziesmām. „Alive” - ļoti labs un iespārdošs gabals, kas iedod toni visam albumam un kalpo par tādu kā ceļvedi pārējam šeit skanošajam skaņu materiālam. Kā nākamais ir „Line” - to klausoties pieķer sevi pie domas, ka varbūt pat labi, ka šī dziesma izgāzās Eirovīzijā, jo līdz ar to nav paguvusi apnikt šeit pat. Abas minētās dziesmas labi papildina viena otru, un, cita starpā, arī turpmākajā diska gaitā kompozīcijas saliktas stilistiski it kā pa pāriem. Piemēram, Nr.3 un Nr.4 jeb „Lullaby” un „Stop”. Pirmā ir balāde, kurai varbūt varētu pārmest pārlieku rietumnieciskumu, šķiet, šis potenciālais hits labāk skanētu latviski, taču gan jau maksimāliste Agnese skatās pāri latvju zemes robežām. Savukārt otrā ir nedaudz jestrākos toņos, taču ir kā „Lullaby” turpinājums, arī ar atmiņā paliekošu melodiju. Pēc tam neliels instrumentālais iespraudums jeb interlūdija, kam seko efektīgs un spēcīgs reivs dziesmā „Sunday” - klubos pie tā droši vien tiks vērpts trakulīgs deju karuselis, un tomēr tas joprojām ir „Triana Park”. Tāpat kā šīs dziesmas līdziniece „Done”, kas neviļus atsauc atmiņā tādu terminu kā „acid rock”. Savukārt dziesmas „Domas” un „Home” vieno Agneses interesantais vokāls - tembrāli viņa te izklausās visuzskatāmāk. Savukārt pēc tam piedāvāta dauzonīgākā sadaļa - „Dope” ar hiphopa piesitienu, kas ritma līnijā teju vai aizsniedzas līdz repkoram, kā arī viens no šī diska labākajiem gabaliem, postpanciskais „F**ked Up World If You F**k The World”, kura tekstā, protams, nav nosaukumā esošo zvaigznīšu. Bet pašā nobeigumā - smagnēji lēnīgā „Dune” un akustiskā „Drunk”, kura vienīgā šajā albumā varētu arī nebūt, taču kaut kā jau disks bija jānoslēdz. Piecas balles no piecām, nu, labi, četras ar pusi.

PRET. “Triāņu” attieksme pret latvisko repertuāru ir diezgan dīvaina. Labi, līdz šim grupai nav dzimtajā valodā sanācis nekas tik superīgs kā dziesma “Vienaldzības”, ko Agnese izpilda Raimonda Paula programmā ar Vizmas Belševicas vārdiem, taču 2015. gadā izdotajam singlam “Laika dziesmiņa” un nupat klajā nākušajai stilīgajai hiphopa dziesmai “Rozā brille” arī nav ne vainas, taču tās vietu kādā no grupas izdevumiem tā arī nav atradušas. Jocīgi. Atgriežoties pie “Alive”, žēl, ka taupīta naudiņa, un CD nav pievienoti dziesmu teksti.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.
Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.