RECENZIJA: Latvian Voices "Sudrabs"

© Publicitātes foto

Vokālās grupas “Latvian Voices” septītais studijas albums bāzēts uz pērn izskanējušās koncertprogrammas ar šādu pat nosaukumu. “Sudrabs ir ļoti daudzpusīgs materiāls.

Tam piedēvēta spēja attīrīt, kā arī spēja uzglabāt enerģētisko informāciju. Varbūt tieši tādēļ sudrabs bieži saistīts ar cilvēka emocionālo un garīgo briedumu? Katrā ziņā ir interesanti, ka mēs kā grupa vienprātīgi sajutām sudrabu kā simbolu savai šā brīža muzikālajai identitātei,” stāsta grupas dalībnieces. Albums ierakstīts Rīgā, studijā "Sound Division" Ivara Ozola un Artūra Sedrika Sinkeviča pārraudzībā, bet producēšanā piedalījušies zviedru “a cappella” mūzikas profesionāļi - dziesmas miksējis “The Real Group” dziedātājs un komponists Mortens Vinters Sērensens, savukārt tās māsterējis Johans Ekerstrēms no “Cosmos Mastering” Stokholmā. Albuma tapšana uzsākta pirms vairāk nekā gada, tajā iekļauto dziesmu autores ir pašas "Latvian Voices" dziedātājas, kuras aranžējušas arī vairākas pazīstamas dziesmas no grupu "Jauns Mēness" un "Coldplay", kā arī Sīla un Fila Kolinsa repertuāru apcirkņiem. Jau tradicionāli "Latvian Voices" meitenes albumā iekļāvušas arī vairākas latviešu tautas dziesmas, kas šoreiz skan īpatnējās džeza un popmūzikas krāsās. Dziedātāja un grupas līdere Laura Jēkabsone “Sudrabu” raksturo kā "Latvian Voices" pastāvēšanas deviņu gadu laikā tapušo pašu labāko albumu. Kā zināms, šī profesionālā “a capella” grupa izveidota 2009. gada rudenī, meitenes piedalījušās daudzos starptautiskos festivālos, konkursos un meistarklasēs, savas pastāvēšanas laikā “Latvian Voices” saņēmušas virkni dažnedažādu balvu, ieskaitot Čempiona titulu pasaules koru olimpiādē Sinsinati. Ar koncertiem apbraukāta, šķiet, visa pasaule, un arī septembrī "Latvian Voices" uzstāsies Londonas “A Cappella festivālā” kopīgā koncertā ar grupu "The Swingles", bet rudenī gaidāma koncerttūre pa Ķīnu. Grupas pastāvēšanas laikā sastāvs ir vairākas reizes mainījies, šobrīd “Latvijas balsis” ir Laura Jēkabsone, Laura Leontjeva, Zane Stafecka, Beāte Locika, Marta Lortkipanidze, Dita Belicka un Elīna Ose.

PAR. Lauras Jēkabsones aranžētājas talants ir nenoliedzams. Brīžiem gan viņa bīstami balansē uz muzikālas elegances un totāla idejiskā “kosmosa” robežas (piemērs - latgaliešu tautasdziesmas “Kad es guoju tauteņos” apdare), tomēr allaž noturas rāmjos. Ļoti labas padevušās “Aiz upītes es uzaugu” un “Kur gaismeņa zyla ause” aranžijas, arī Ainara Mielava & “Jauns mēness” hitam “Piekūns skrien debesīs” nav ne vainas, tāpat ir vēl virkne labu kompozīciju, bet albumu ievadošā “U2” šūpuļdziesma “Mlk” no 1984. gadā izdotā albuma “The Unforgettable Fire” vispār ir šedevrs - tā paceļ “Latvian Voices” jaunā kvalitātē.

PRET. Lielākā nelaime ir tāda, ka trīs vaļi, uz kuriem turas šis albums - oriģināldziesmas, tautasdziesmu aranžijas un kaverversijas - savā starpā absolūti nedraudzējas. Piemēram, Sīla “Kiss From A Rose”, Fila Kolinsa “True Colors” vai Krisa Mārtina “Fix You” - elegantas kaverversijas, bet vienotā albumā tās nu nekādi neiet kopā ar Lauras sacerētajām “Sudrabs” vai “August Clouds”, turklāt šīs abas nodaļas disonē ar tautasdziesmām, līdz ar to vienojošais elements ir tikai pašu meiteņu dziedājums, kas nav pietiekami. Jāapšauba Lauras teiktais, ka “Sudrabs” ir labākais albums šīs grupas pastāvēšanas vēsturē.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.