RECENZIJA: Kamasi Washington “Heaven And Earth”

© Publicitātes foto

Amerikānis Kamasi Vašingtons ir viens no šā brīža labākajiem džeza saksofonistiem pasaulē, lai gan viņam vēl ir tikai 37 gadi – šim mūzikas stilam gandrīz tīņa vecums.

Saksofonists sadarbojies ar virkni pasaules vareno arī popmūzikas jomā (ātrumā nāk prātā Kendriks Lamārs un viņa “To Pimp A Butterfly”), tomēr galvenā joms ir džezs - solofrontē viņa kontā ir septiņi albumi, tostarp trīs pēdējos divos gados - “Harmony Of Difference” (2017), “Heaven And Earth” (2018) un “The Choice” (2018), turklāt pēdējie klajā nākuši ar nedēļas starpību. Apskatāmais garadarbs ir dubultnieks, kurā iekļautas 16 kompozīcijas kopumā teju pusotras stundas garumā. Kritiķu vidējais vērtējums ir visnotaļ augsts (“Metacritic” rangā šis darbs saņēmis 86 punktus no 100), tāpēc dīvaini, ka, piemēram, tāds izdevums kā “Rolling Stone” albumam atmetuši tikai trīs zvaigznes no piecām. “Pasaule, kurā mīt mans prāts, mīt manā prātā. Realitāte ir mūsu prāta radīta, mēs vienlaikus esam gan apkārtējā universa radītāji, gan sava personiskā universa radītāji,” par divdaļīgo albumu izteicies 21. gadsimta džeza vēstnieks. Starp citu, Kamasi Vašingtona vārds pašmāju mūzikas cienītājiem pilnīgi noteikti nav svešs: viņš pērn uzstājās “Positivus Festival”, un sen ne par vienu ārzemju mūziķi nav dzirdēts tik daudz sajūsminātu atsauksmju, kādas izpelnījās šis modernā džeza pārstāvis no Losandželosas.

PAR. Augstākā klase, NHL vai NBA līmenis saksofona pārvaldīšanas līgā. Lai gan šajos albumos Kamasi muzicēšana ir pāri visam, te atstāta vieta arī citu instrumentālistu meistarības izpausmēm, bet spēlētāju šeit ir gana daudz - ģitāristi un basģitāristi, taustiņnieki un pianisti, bundzinieki un perkusionisti, milzīgs stīgu un pūšamo instrumentu orķestris, koris un arī pa kādam soloizpildītājam. Katrs rāda, ko prot, bet Kamasi parāda, ka prot visvairāk.

PRET. Par šo darbu labāk spriest džeza speciālistiem - ierindas populārās mūzikas cienītājiem “Heaven And Earth” derēs izglītošanās nolūkos, bet izklaidei vai atpūtai šis produkts absolūti nav piemērots. Ja nu vienīgi “dzīvajā” izpildījumā.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.