Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Krastmalu ieņems bundzinieki

BUNDZINIEKU VIRSVADONIS. Baltijas bundzinieku samita idejiskais autors ir Andžejs Grauds, kas vislabāk zināms pēc darbības grupā Gain Fast, taču spēlējis arī The Sound Poets un virknē citu projektu © F64

Rīgas pilsētas svētku ietvaros 19. augustā notiks jau ceturtais Baltijas bundzinieku samits. Tā laikā praktiski uz visu dienu 11. novembra krastmalu savā varā pārņems sitamo instrumentu meistari.

Baltijas bundzinieku samits ir lielākais šāda veida notikums Ziemeļeiropā, kas katru gadu pulcē aizvien vairāk dalībnieku. Pirmo gadu tas risinājās Sējas pagastā, kur ieradās ap simts bundzinieku, bet vēl divus gadus - Grīziņkalnā, kur dalībnieku skaits attiecīgi bija jau 200 un tuvu pie 300. Šogad pasākums notiks ceturto reizi, un krastmalā pulcēsies interesenti no Latvijas un ārzemēm, savukārt īpašo viesu statusā būs ASV, Ungārijas un Polijas sitamo instrumentu spēles pārzinātāji.

Uz samitu tiek aicināts ikviens, kurš spēlē bungas, neatkarīgi no meistarības līmeņa un vecuma. Pasākums 19. augustā sāksies jau pulksten 12. Visu dienu notiks bundzinieku meistarklases, Latvijas labāko sitamo instrumentālistu paraugdemonstrējumi, aktivitātes visjaunākajiem bungotājiem, tāpat darbosies arī bungu rings, kurā sacentīsies gan bērni un jaunieši, gan pieaugušie. Bundzinieku samita kulminācija būs Lielais vakara koncerts, kas sāksies pulksten 20. Tajā visi kopā izpildīs dažādus ritmus un spēlēs līdzi populārām dziesmām.

Koncerta galvenie viesi būs Maiks Terrana no ASV un Gergē Borlai no Ungārijas.

58 gadus vecais Terrana ir hard & heavy bundzinieks, taču savas karjeras laikā spēlējis ļoti dažādos stilos, sadarbojoties ar daudziem mūziķu sastāviem. Nu jau 20 gadus viņš dzīvo Eiropā un šobrīd spēlē kopā gan ar itāliešu metālgrupu Vision Divine, gan spāņu metālistiem Avalanch, gan čehu apvienību Kreyson. Viņam ir arī sava hārdroka grupa Terrana un dzīvās mūzikas projekts, kas apvieno klasisko un rokmūziku. Savukārt Borlai ir viens no atzītākajiem ungāru džeza bundziniekiem, kurš 40 gadu vecumā piedalījies jau vairāk nekā simts (!) albumu ierakstos un saņēmis dažādus prestižus apbalvojumus, tostarp arī divas balvas par mūža ieguldījumu Ungārijas mūzikas attīstībā.

Šī pasākuma galvenais organizators ir pazīstamais bundzinieks Andžejs Grauds, kam ir arī sava bungu skola. «Baltijas bundzinieku samits pāris gadu laikā izaudzis no mazas, šķietami utopiskas idejas līdz skaļākajam pasākumam Baltijas valstu bungu spēles vēsturē,» ar lepnumu saka Andžejs. «Man ir milzīgs prieks, ka, neskatoties uz grūtībām, ar kurām sastapāmies sākumā, esam izturējuši un mums vairs nevienam nekas nav jāpierāda. Ar katru gadu vēlamies šo pasākumu pacelt arvien jaunā kvalitātē.» Viņš kopā ar sievu Sigitu organizē šo pasākumu no sirds, izmantojot ģimenes un savas skolas resursus. Kā lielāko motivāciju Andžejs min fantastisko sajūtu pašā pasākumā. «Sabrauc bundzinieki no malu malām, satiekas, ietusē un vakarā nospēlē neaizmirstamu, ar enerģiju pārņemtu koncertu, kas pašu dalībnieku un arī apmeklētāju atmiņā paliek vēl ilgi. Dzirdēt vienkopus tik daudzu bundzinieku spēli ir jaunums ne vien apmeklētājiem, bet arī pašiem dalībniekiem. Bungas ir spēcīgākais mūzikas instruments pasaulē, un, lai par to pārliecinātos, aicinām visus izbaudīt šo jaudu klātienē!»

Pasākumā viesosies arī ielu teātris V.O.S.A. Theatre no Čehijas, maršējošie bundzinieki Drumline Latvia, bundzinieku grupa Tako no Korejas, Nila Īles jaunā grupa Kanisaifa un DJ Vento. Savukārt uz samita mazās skatuves uzstāsies bundzinieku grupa The Clicks JR, bundzinieks Igors Faleckis no Polijas, Andžeja Grauda bungu skolas bērnu grupas un pašmāju sitamo instrumentu meistari. Reģistrēties bundzinieku samitam un iegūt papildu informāciju par Baltijas bundzinieku samitu var interneta lapā drumsummit.lv. Jāpiebilst, ka gan dalībniekiem, gan apmeklētājiem ieeja pasākumā būs bez maksas.