RECENZIJA: Bermudu Divstūris “Ballplēsis”

© Publicitātes foto

Grupas “Bermudu Divstūris” otrais studijas albums – viņu debija “Ballējam neguļam” nāca klajā pirms četriem gadiem. Brālēni Biceps un Triceps ar savu deju mūzikas produktu atkal trāpījuši desmitniekā, jo šis albums iet “uz urrā”.

Pēc pārdevēju stāstītā, piemēram, Kuldīgā svētku laikā pārdoti 40 diski, kas šiem laikiem ir mežonīgi liels skaitlis. Arī Limbažu pilsētas svētku laikā varēja novērot, ka dīdžejs lielākoties liek “bermudu” dziesmas (pamīšus ar “Musiqq”). Un arī Rīgā “Ballplēsis” ir topa prece - lai arī tā prezentācijas uz tirdzniecības centra “Alfa” jumta laikā gāza lietus un pat šķīda zibens, bija ieradušies apmēram 400 grupas kvēlāko fanu. Kas vēl būs koncertos?! Bet tie būs pavisam drīz. Jau 1. septembrī “Bermudu divstūris” uzstāsies Rīgā, Ķīpsalas izstāžu hallē, 28. septembrī Ventspils “Jūras vārtos”, 5. oktobrī Valmieras Kultūras Centrā un 23. novembrī Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē.

Kopumā jaunajā albumā iekļauts ducis dziesmu, no kurām jau dzirdētas ir “Šūpojam masas”, “Ram pam pam” un, protams, absolūts hits “Zaudējam brāli” (droši vien vēl kāda). Albums atkal iepakots trīsstūrveida kastē (dizains - Aigars Spāģis), tikai šoreiz tā ir vēl lielāka par debijas ripuli - katra mala ir teju 25 centimetru garumā. Žēl, ka “B2S” ir paskopojušies un nav pievienojuši šai kastei dziesmu vārdus, jo tie grupas mūzikā ir ļoti no svara, diemžēl ne vienmēr tos var precīzi saprast (piemēram, dziesmās “Bratuks” un “Ballplēsis”). Viena dziesma ir arī krievu valodā - kopā ar kādreizējo liepājnieku Džakomo iedziedātā “Badman”.

PAR. Smieklīgi, ka daudzi sarauktām pierēm cenšas “bermudas” vērtēt no muzikālā viedokļa - viņi taču nav jāuztver nopietni! Tiesa, daudzās dziesmās paustās atziņas nemaz tik nenopietnas nav, piemēram, “peldam pāri okeānam, taču peļķi apejam”, kā arī stāsti par betona džungļiem vai ballīšu drudzi, pravietiski ironiskie apcerējumi par bijušā ballīšu karaļa došanos laulības ostā (“Zaudējam brāli”) vai ielu varoni, kas brīžos, kad sievas nav mājās, pārvēršas par Sašu Beliju no filmas “Brigāde” (dziesma “Badman”) - tā taču notiek arī dzīvē! Eleganti un dejojami ritmi, spēcīgs vokāls (tas attiecas uz Tricepsu), ļoti veiksmīgas aranžijas, viegli (it kā) uztverami teksti ar dažādām vārdu spēlēm un labām atskaņām, kas balstīti uz “pacanu” jeb “bratanu” leksiku, katram saprotamās ballītes kā galvenā tēma, ārkārtīgi lipīgas melodijas (ja dziesmas “Ram pam pam”, “Bimba”, “Badman” vai jebkura cita iesēžas prātā, tas ir uz ilgu laiku) - “Bermudu divstūris” šauj un trāpa desmitniekā. Tajā pat laikā interesanti: nez, kas notiktu, ja dziesmu “Bimba” izpildītu kāds cits “divstūris”, bet tekstu “kad liela puika raud” aizstātu ar kārtējām muļķībām par rudeni, vēju un mīlestību?! Šis liriskais gabals ar teicamo kulmināciju pilnīgi noteikti kļūtu par tādu hitu, kuru dzirdot jau minētie pieru raucēji koncertos iededzinātu šķiltaviņas un slaucītu aizkustinājuma asaras!

PRET. Nekādas augstās mākslas te, protams, nav. Un vēl - šķiet, dziesmā “Badman” kaut kas palienēts no vecajiem “A-eiropas” hitiem. Ievadošā dziesma “Roku okeāns” varēja būt mazliet veiksmīgāka, lai arī konceptuāli labi un himniski iesāk šo disku.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.