Tuvojas 10. mūzikas festivāls "Rīgas ritmi"

No 28.jūnija līdz 3.jūlijam Rīgā jau desmito reizi noritēs starptautiskais mūzikas festivāls "Rīgas ritmi", Rīgas Kongresu namā, Vērmanes dārzā un klubā "Artelis" piedāvājot koncertus un meistarklases.

Festivāla galvenie koncerti, kā ierasts, notiks Kongresu namā, nakts koncerti un jam session klubā "Artelis", festivāla meistarklases Latvijas Radio ierakstu studijās un brīvdabas koncerti uz Vērmanes dārza skatuves.

Festivāla mākslinieku zvaigznājā - saksofonists Bill Evans un blūza ģitārists Robben Ford projektā "Soulgrass meets Blues", ģitāras virtuozs Antonio Forcione, talantīgais pianists Gerald Clayton, jaunā Kubas dīva Olvido Ruiz, neparastais franču trio Sashird Lao, vācu pianists un komponists Sebastian Schunke, Itālijas džeza grupa Line Up, un gaidāmi arī vairāki pārsteigumi.

Latvijas mākslinieku rindās - Silvesteri Orkesteri, Māra Briežkalna kvintets ar projektu „Latvian Evergreens", Denisa Paškēviča Trio, Kristapa Vanadziņa Trio, City Jazz Big Band, Jelgavas bigbends un daudzi citi

"Rīgas ritmu" koncertus atklās džeza pianists Džeralds Viljams Kleitons ar koncertu Rīgas Kongresu namā 1.jūlijā. Šajā koncertā uz skatuves uzstāsies arī pašmāju džeza apvienība "Māris Briežkalns Quintet feat. Intars Busulis" ar projektu "Latvian Evergreens".

Festivāla pirmās dienas vakara programma norisināsies klubā "Artelis", kur uzstāsies pašmāju mūziķi Gunārs Upatnieks un Raimonds Petrauskis, kā arī franču trio "Sashird Lao" un grupa "Zimbabw".

2.jūlijā Rīgas Kongresu namā spēlēs itāliešu ģitāras virtuozs Antonio Forčone un franču trio "Sashird Lao", bet Vērmanes dārzā uzstāsies pašmāju mūziķi "Jelgavas Big Band". Savukārt klubā "Artelis" koncertu sniegs profesionāla mūziķu apvienība "Silvesteri Orkesteri", pianista Kristapa Vanadziņa trio, kur bez viņa spēlē arī basists Toms Poišs un bundzinieks Rihards Fedotovs, kā arī jaunā Kubas dziedātāja Olvida Ruisa.

Festivāla koncerti noslēgsies 3.jūlijā ar "Rīgas bērnu festivālu" Vērmanes dārzā un citiem koncertiem. Šajā vakarā Rīgas Kongresu namā uzstāsies džeza komponists un pianists Sebastians Šunke no Vācijas kopā ar Kubas dziedātāju Olvidu Ruisu, kā arī klausītājiem būs baudāms unikāls džeza projekta "Bill Evans & Robben Ford feat. Etienne Mbappe" priekšnesums "Soulgrass meets Blues", kurā apvienojušies trīs pasaulslaveni mākslinieki - saksofonists Bils Evanss, ģitārists Robens Fords un basists Etjēns Mbape.

Vakara programmā Vērmanes dārzā gaidāma "City Jazz Big Band" uzstāšanās, bet klubā "Artelis" festivāla noslēgumā uzstāsies apvienība "DP Trio", kas ir basists un komponists Staņislavs Judins, bundzinieks Artis Orubs un saksofonists Deniss Paškevičs. "Artelī" uzstāsies arī itāliešu grupa "Line Up" un projekts "RGE feat. Jolanta Gulbe", kurā piedalās dziedātāja Jolanta Gulbe, Deniss Paškevičs, pianists Madars Kalniņš, basists Norberts Skraucis, perkusionists Kaspars Grigalis un ģitārists Olafs Štāls.

Viens no noteikumiem, kas tiek izvirzīts festivāla viesmāksliniekiem, ir, ka festivāla laikā ir jāvada arī meistarklases, kas paredzētas jauniem, talantīgiem mūziķiem un zinātkāriem interesentiem.

Šogad meistarklases vadīs visi trīs franču trio "Sashird Lao" dalībnieki, itāliešu pianists Antonio Forčone, pianists Džeralds Kleitons, basists Džo Sanders, sitaminstrumentālists Džastins Brauns, vokāliste Olvida Ruisa, pianists Sebastians Šunke un sitaminstrumentālists Djego Pinera.

Festivāla meistarklasēm patlaban pieteikušies ap 20 dalībnieku, kuru vidū ir arī interesenti no Lietuvas.

Festivāla desmitais gads būs īpašs ar to, ka tajā piedalīsies ārvalstu festivālu un koncertu norišu vietu direktori, kuri tiks iepazīstināti ar Latvijas mūziķiem.

Festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns informē, ka turpmāk starptautiskais mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" savus pasākums klausītājiem piedāvās trīs reizes gadā - pavasarī, ziemā un vasarā. Ideja festivāla aktivitātes dalīt trīs daļās nāk no klausītāju puses. Patlaban zināms, ka šā gada ziemas programmas galvenais mākslinieks būs grupa "Take6", kas ir desmitkārtējs prestižās "Grammy" balvas ieguvējs un Rīgā uzstāsies novembrī Rīgas Kongresu namā.

Arī šogad festivāla koncertos Kongresu namā mūzikas mīļotājiem dosim iespēju ar vienu biļeti dzirdēt divus koncertus, savukārt brīvdabas koncerti Vērmanes dārzā būs bez maksas. Vērmanes dārzā notiks ari Rīgas Ritmu Bērnu festivāls, kur mūsu viesmākslinieki uzstāsies kopā ar Latvijas bērnu kolektīviem un izpildītājiem.

Izklaide

ASV izklaides kompānija "Paramount" apvienosies ar kinostudiju "Skydance", tādējādi noslēdzot gadu desmitiem ilgušo Redstounu ģimenes dominēšanu Holivudā un piesaistot ļoti nepieciešamo finansējumu "Paramount", kas ar grūtībām pielāgojas izmaiņām izklaides industrijā.

Svarīgākais