Opera „Karmena” ar Elīnu Garanču un Marinu Rebeku tiešraidē no Spānijas

Tiešā translācijā no Valensijas, Spānijā 18. jūnijā plkst. 21.00 no opermūzikas svētkiem „VIVA EUROPA 2010” visu Eiropu vienos Žorža Bizē operas „Karmena” izrāde ar divām izcilām latviešu operdziedātājām Elīnu Garanču un Marinu Rebeku.

Operu bez maksas būs iespēja noskatīties arī vairākās pilsētās Latvijā – Rīgā, Salaspilī, un Ventspilī. Karmenas lomā izcilā latviešu operdziedātāja Elīna Garanča, Mikaeles lomā - jaunā un talantīgā Marina Rebeka.

Ar opermūzikas palīdzību tiešraides veidā notiks simboliska Eiropas saliedēšanās. „VIVA EUROPA 2010” ir iniciatīva, kas nojauc robežas un vieno Eiropas valstis, kultūru un cilvēkus. Pasākuma un projekta galvenais mērķis ir dot iespēju pēc iespējas plašākais publikai vienlaicīgi redzēt izcilu operas iestudējumu tiešraidē visā Eiropā. Operas izrāde tiks translēta no Palau de les Arts Reina Sofia Valensijā, Spānijā uz visām Eiropas pilsētām, kuras būs izteikušas vēlmi piedalīties šajā simboliskajā projektā.

Eiropas iedzīvotājiem, paralēli pulcējoties dažādās pilsētās tiešās translācijas laikā, šis nozīmīgais kultūras notikums pievērsīs uzmanību kopīgām kultūras izpausmēm un atgādinās par kopīgu eiropeisku pieredzi, kas dziļi sakņojas Eiropas kultūras tradīcijā – operā.

Latvijā šī izrāde ir īpaši nozīmīga, jo tajā piedalās divas izcilas latviešu operdziedātājas. Solistes Elīnas Garančas izpildītā titulloma amerikāņu žurnāla New York klasiskās mūzikas apskatā nodēvēta par labāko Karmenas lomas attēlotāju pēdējos 25 gados.

Eiropas gada (2010) ietvaros šis notikums kļūs kā atgādinājums ikvienam eiropietim par savām tiesībām un iespējām pilnvērtīgi piedalīties sabiedrības dzīvē, simboliski vēršoties pret nabadzību un sociālo atstumtību, veicinot vienlīdzību visu iedzīvotāju vidū.

Operas tiešraide Latvijā būs skatāma - Salaspils jaunajā stadionā, Rudzu ielā 2;

Ventspils teātra namā “Jūras vārti”, Karlīnes ielā 40, Rucavas kultūras nama parka brīvdabas estrādē opera "Karmena" un Rīgā ,Kino „Rīga”, Elizabetes ielā 61.

Svarīgākais