Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Soulmūzikas dīva "Palladium" apcirkņos

© Publicitātes foto

Jau otrdien, 10. jūlijā, koncertzālē Palladium notiks britu soulmūziķes Emelī Sandē koncerts. Iesākumā tas gan bija paredzēts Siguldas pilsdrupu estrādē, taču tika pārcelts rīdziniekiem vēl tuvāk – teju vai rokas stiepiena attālumā.

Emelī Sandē balss tiek salīdzināta ar Ninas Simonas, Aretas Frenklinas, Vitnijas Hjūstones, Enijas Lenoksas, Beijonsas, Treisijas Čepmenas un citu muzikālo dīvu talantu. Sandē ir pilnībā vai vismaz daļēji visu savu dziesmu autore, turklāt sacerējusi kompozīcijas arī citiem izpildītājiem, piemēram, Šerilai Kolai, Leonai Luisai, Sjūzanai Boilai u.c. Šo mūziķi dzīvajā redzējušie un dzirdējušie akcentē, ka Sandē uzstāšanās ir vēl emocionāli stiprākas par ierakstiem un sniedz skatītājiem neaizmirstamu saviļņojumu, kas nenorimst vēl ilgi pēc koncerta.

Adele Emīlija Sandē dzimusi 1987. gadā britu pilsētā Sanderlendā, viņas māte ir angliete, bet tēvs zambietis. Kādā intervijā viņa uzsvērusi, ka ceļš uz atpazīstamību nav bijis viegls, jo ierakstu kompānijas nav vēlējušās izdot albumu ar viņas pašas komponētām dziesmām - no komerciālā viedokļa tas licies pārāk riskanti. Taču līdz ar pirmo singlu Heaven, kas tika laists klajā 2011. gadā un nokļuva britu topa otrajā vietā, kā arī tam sekojošajiem singliem Read All About It un Beneath Your Beautiful, kas sasniedza britu un īru topu virsotnes, pasaule uzzināja par jaunu, unikālu talantu.

Emelī Sandē izdevusi studijas albumus Our Versions Of Events (2012) un Long Live The Angels (2016), un abi ir sabijuši britu topa pirmajās divās ailēs. Debijas albuma pārdošanas dati pārsniedz iespaidīgo 2,5 miljonu kopiju atzīmi un kļuva par gada visvairāk pārdoto albumu Lielbritānijā, pārspējot pat Adeles 21. Pazīstamākie hiti - Next To Me, Breaking The Law, Daddy, Clown, Suitcase, My Kind Of Love, Mountains, Heaven, Read All About It, Beneath Your Beautiful, Hurts un Breathing Underwater. Emelī Sandē ieguvusi prestižākās Lielbritānijas mūzikas balvas Brit Awards (2013. un 2017. gadā), BET Awards (2013), EBBA (2013), britu komponistu un dziesmu sacerētāju Ivor Novello Awards divās kategorijās utt., turklāt par sasniegumiem mūzikā apbalvota arī ar Britu impērijas ordeni.

Jāpiebilst, ka britu soulmūzikas dīvu iesildīs mūsu pašu atraktīvā dziedātāja Katrīna Gupalo. Viņa ir spēcīga un jutekliska balss tembra īpašniece, komponiste, kura savu mūziku raksta ekspresionisma stilistikā, virtuoza pianiste, mūzikas izrāžu veidotāja, producente un aktrise. Aprīlī tika izdots Katrīnas debijas albums Gentle & Done.