APRITĒ: "Rīgas ritmu" nedēļa

VISI LIELI MEISTARI. Par šīs nedēļas festivāla hedlaineriem dēvējami izraēlietis Adams Ben Ezra un jaunā amerikāniete, konkursa Riga Jazz Stage ‘2017 uzvarētāja, Šenela Džonsa, taču tikpat labi par tādiem varētu dēvēt arī virtuozo Latvijas Radio bigbendu © Publicitātes foto, Anders NILSEN

Lai gan ikgadējā festivāla Rīgas ritmi pirmais nozīmīgais akords notika jau jūnija sākumā, kad Rīgas Kongresu namā uzstājās kamerūnietis Ričards Bona, galvenie notikumi risināsies visas šīs nedēļas garumā.

Jau rīt, 27. jūnijā, interesantas mūzikas cienītājus ar koncertu uz brīvdabas skatuves Origo Summer Stage (pie dzelzceļa stacijas) priecēs tā saucamo steel drum (metāla bungas) pavēlnieks un dziedātājs Gregorijs Boids no Ņūorleānas (pēdējos gados viņš gan vairāk uzturējās Dānijā), kā arī trio Macats/Hasselberg/Mofjell (pašmāju pianists Rūdolfs Macats, kontrabasists Žo Haselbergs no Portugāles un norvēģu bundzinieks Ole Mofjells) un konkursā Riga Jazz Stage manītie talanti. VEF Kultūras pilī vēl nopietnāks pasākums - uzstāsies izraēliešu mākslinieks Adams Ben Ezra un Londonā bāzētā grupa Hejira.

Rīgas ritmu centrālie pasākumi risināsies ceturtdien un piektdien Kongresu namā. Pirmajā vakarā uzstāsies jau pieminētais Adams Ben Ezra, taču galvenais uzsvars tiks likts uz amerikānietes Šenelas Džonsas kopdarbu ar mūsu Latvijas Radio bigbendu programmā Geršvinam 120, ko aranžējis ņujorkietis Deivids Gibsons - Rīgā tai būs pirmatskaņojums, ko festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns raksturo kā itin unikālu notikumu. Savukārt piektdien Rīgas ritmu publikai atrādīsies slavenā producenta Kvinsī Džounsa aizbilstamais, kubiešu džeza pianists Alfredo Rodrigess ar savu enerģisko trio (klavieres, bass un bungas), kā arī norvēģiete Bīdija Bella. «Nav daudz mākslinieku, kurus mēs aicinām [uz festivālu] otrreiz, taču viņa šeit bijusi pirms kādiem desmit gadiem - nupat izdevusi jaunu albumu, un tas viņu, žargonā runājot, tā saucamais grūvs ir tik lipīgs un aizraujošs, ka publikai noteikti patiks,» uzskata Māris Briežkalns. Lielākā daļa no šiem topa māksliniekiem pasniegs arī meistarklases - tās notiks Latvijas Radio 1. studijā.

Šie ir redzamākie Rīgas ritmu notikumi, taču gan pašā festivālā, gan arī ap to ir vēl dažādas norises - koncerti, meistarklases utt. Piemēram, visas četras dienas (pasākumi turpinās arī 30. jūnijā) plānoti koncerti arī džeza klubā Trompete, brīvdabas atpūtas parkā Egle, klubā Kaļķu vārti un pat Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, kur piektdienas pievakarē uzstāsies jau pieminētais trio Macats/Hasselberg/Mofjell, kā arī somu trompetista Verneru Pohjolas projekts Overdriven - tajā bez vēl diviem somiem muzicē arī mūsu ģitārists Matīss Čudars.

Ja klausītāji vēlas gūt priekšstatu par džezu bez apgrūtinājuma saviem naudas makiem ieejas biļešu iegādes veidā, tad lielākoties gan nāksies orientēties uz atpūtas parku Egle un džeza klubu Trompete - detalizētāka informācija rodama Rīgas ritmu mājaslapā. «Es jums varu galvot: nekur nebūs vilšanās, jo tā nav tikai laba mūzika, tā ir izcila mūzika!» vēl pirms festivāla sākšanās solīja tā direktore Diāna Briežkalne. Ņemot vērā to, ka Rīgas ritmi risinās jau astoņpadsmito gadu un kļuvuši par starptautiski atzītu notikumu - kāpēc lai tā nebūtu?!



Izklaide

Pēc sensacionālās uzvaras Eirovīzijā šveicietis Nemo ar saviem koncertiem ir uz izķeršanu – pie mums viņš iepriekš bija pieteikts ar koncertu nākamā gada 10. aprīlī koncertzālē “Palladium”. Taču izrādās, ka viņš Latvijā viesosies jau krietni ātrāk – tūlīt, tūlīt Laimas Vaikules organizētajā festivālā!

Svarīgākais