Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Izlase “Latvijas Metāls 2”

© Publicitātes foto

Latvijas metālmūzikas cienītāji nupat iepriecināti ar jaunu mūzikas izlasi „Latvijas Metāls 2”, kas ir kā turpinājums 2015. gadā izdotajai līdzīga satura izlasei.

Arī šajā kompilācijā visas iekļautās dziesmas ir tikai latviešu valodā, pārstāvēti tādi stili kā “hard”, “heavy”, “thrash”, “black”, “death”, “grind”, “crust”. Izlasi apkopojis grupas “Inokentijs Mārpls” līderis Dambis (Raimonds Lagimovs), kurš jau gadu gadiem salasa arī pašmāju neatkarīgās mūzikas izlases “Odekolons” un “Punk/HC”. „”Metālisti” jau sen bija pelnījuši, ka arī viņu daiļradi apkopo vienā smukā vācelē, lai jaunā paaudze piefiksē un lepojas, cik kareivīgi ir viņu senči,” šīs izlases izdošanu pamato Dambis. Viņš skrupulozi pieturas pie paša sākotnējā uzstādījuma apkopot tikai dziesmas latviski, kas nemaz nav tik vienkārši, jo “metālisti” visbiežāk par savu darba valodu izvēlas angļu mēli. Izlasē ir kopumā 21 dziesma, un dažas grupas iedziedājušās latviski, šķiet, pirmo un pēdējo reizi pastāvēšanas vēsturē, piemēram, Daugavpils krievu brigāde “Varang Nord”, arī ierasti angliski dziedošie “Protean”, “Heaven Gey” vai “Dehead”. No arhīva viedokļa pērles ir latvju pirmā “heavy metal” dziesma “Smagās apkaltās durvis” grupas “Monro” izpildījumā, taču tā šoreiz ir īpaša ar to, ka to dzied nevis 80. gadu beigu sastāvs ar Artūru Račinski pie mikrofona, bet gan pašreizējie “Monro” ar Edgaru Priedīti priekšgalā. No retumiem jāizceļ dziesma “Saracēnis” - šķiet, vienīgā, ko ierakstījusi grupa “Husqarn” - īpatnējais veidojums bez vokālista Urbix, bet ar ģitāristu Jāni Levitu (Lefča), basistu Kasparu Žeru (Longs) un Māri Balceru (Balcers) pie bungām sastāvā. Šie trīs kādreizējie pamata sastāva “husvarnieši” palīgos ņēmuši vēl viena bijušā grupas biedra Ivara Talča (Šerifs) dēlu Aigaru Baumani, taču pagaidām nav dzirdēts, ka viņi būtu noskaņojušies uz aktīvu darbību. Šajā apkopojumā vēl manāmi arī tādi vārdi kā Sovvaļnīks, “Oghre”, “Darrva”, “Apēdājs”, “Kapakmens”, “Oceanpath”, “Rusted Wheel”, “Pussy Rock”, “Symbolic”, “Velnezers”, “Iron Wings”, “Mindesign”, “Sniegavīru rūpnīca”, arī vecmeistari Johnny Salamander un Jānis Bukums. Dziesmas ierakstītas dažādos laika posmos un satikušās vienotā izlasē.

PAR. Ja jāizvēlas no šīs izlases kādu Nr.1, tad tā laikam gan būs “Heaven Grey” dziesma “Sirds balss” - Vjačeslava Ņikitina stūrētā brigāde jau sen izcēlusies ar smagiem, taču tajā pat laikā melodiskiem gabaliem (labākais piemērs - leģendārais “death doom” hits “Upe”). Patīkams pārsteigums ir “Sniegavīru rūpnīca” ar dziesmu “Vai pārbrauks tie mājās” (viņi vienmēr spēlē tik smagnēji?), kvalitāti apliecina “Oghre” (ne velti Oskars Dreģis & Co kandidēja uz dažādām Gada balvām), teksta ziņā labu padsmitnieku metālhimnu piedāvā “Dehead” (tas nekas, ka naivu), spēcīgs “hard & heavy” hits pēc šī stila labākajiem paraugiem sanācis “Rusted Wheel” (dziesma “Lietuvēns”), jau sen uz lielākiem darbiem vajadzētu sadūšoties “Pussy Rock” (Kristapam Vegneram ir spēcīgs vokāls) utt. Lielākā atzinība protams, Dambim, kurš visu šo raibo sabiedrību iedabūjis zem vienota izlases jumta.

PRET. Savākt izlasē latviski skanošus un daudzmaz ciešamus “metāldarbus” droši vien ir bijis Sīzifa darbs - ja šajā jomā būtu bijis vairāk latviski skanošu gabalu, diez vai šajā kompilācijā vietu rastu “Iron Wings” un it īpaši “Mindesign” pašvakās dziesmas.