Komponista Pētersona skaņdarbs uzvar starptautiskajā UNESCO konkursā

© Raitis Plauks F64

Komponists Kristaps Pētersons ar skaņdarbu "Mijkrēšļa dziedājumi" ir uzvarējis UNESCO rīkotajā starptautiskajā kompozīciju konkursā "Rostrum" komponistu grupā vecumā līdz 30 gadiem.

Skaņdarbu "Mijkrēšļa dziedājumi" izpilda Sigvarda Kļavas vadītais Latvijas Radio koris, savukārt to ieskaņojis režisors Normunds Slava, aģentūru LETA informēja Latvijas Radio preses sekretāre Ilze Zvaigzne.

Konkursā kopumā tika vērtētas 68 kompozīcijas no 32 valstīm. Latviju pārstāvēja divu autoru - Rutas Paideres un Pētersona - mūzikas ieraksti. Viņus konkursam izvirzīja Latvijas Radio 3 "Klasika" ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Par konkursa uzvarētāju kļuva dānis Simons Stēns Andersens ar "Uvertīru" kamerorķestrim, sempleram un ķīniešu 21 stīgas instrumentam. Labāko jeb rekomendēto skaņdarbu trīsdesmitniekā ir iekļuvusi arī lietuviete Onute Narbutaite un divi igauņi - Toivo Tulevs un Ilo Kriguls.

Konkursu noslēdzot, Gulbenkjana centra zālē notika arī četru jauno komponistu - iepriekšējo gadu konkursu uzvarētāju - pasūtījumdarbu pirmatskaņojumi. To vidū arī Ērika Ešenvalda kompozīcija "Dun Fhearghusa", kas bijis spēcīgākais jaundarbs un vienlaikus saviļņojošs vakara noslēgums, stāstīja Zvaigzne.

Latvijas Radio šajā konkursā piedalās kopš 1993.gada, un no Latvijas Radio 3 "Klasika" piedāvātajiem skaņdarbiem labāko desmitniekā savulaik iekļuvušas Selgas Mences "Dziesmas" divām klavierēm, Artūra Maskata "Concerto grosso", Pētera Butāna "Mēness starus stīgo", Santas Ratnieces "Saline". Ērika Ešenvalda "Leģenda par iemūrēto sievu" un Santas Ratnieces skaņdarbs "Sens nacre" bija vislabākie jauno komponistu grupā, bet 2005.gadā Mārtiņa Viļuma "Laiks mirguļo" bija visas skates uzvarētājdarbs.

Šogad konkurss notika Portugālē no 1. līdz 4.jūnijam.

Izklaide

Latvijas Radio 1. studijā rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz” 8. novembrī uzstāsies poļu-kanādiešu pianiste Aleksandra Streliski, kura tiek uzskatīta par modernās klasiskās mūzikas celmlauzi. Viņas minimālistiskā, emocionālā mūzika savaldzinājusi klausītājus visā pasaulē, kā arī guvusi kritiķu atzinību un komerciālus panākumus.

Svarīgākais