Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Mūziķi sūdzas par "Beerfest" organizatora negodprātību

© F64 Photo Agency

Viena mūziķa ieraksts sociālajā tīklā izraisījis veselu lērumu sūdzību par Andreju Šikoru – alus svētku Latviabeerfest organizatoru. Viņš mēdzot nesamaksāt. Un pats arī to nenoliedz – par nekvalitatīvu izpildījumu vai nesakārtotiem papīriem viņš maksāt vienkārši negrib. Un nemaksā.

«Ja tā ir haltūra, es pret to arī attiecos kā pret haltūru. Saproti, maksāt ir jāgrib! Ja es gribēšu, lai šis mūziķis manā festā spēlē arī nākamajā un aiznākamajā gadā, es samaksāšu!» Tā Šikors savu pieeju darījumiem skaidro Neatkarīgajai. Kam kaut kas nepatīk, lai sūdz viņu tiesā. Ja nevar iesniegt rēķinu un autortiesību kantorim atskaiti uzrakstīt, jo negrib nodokļus maksāt - paši vainīgi. Mākslinieku skaits, kas Šikoru tīmeklī sauc par blēdi, ir liels, lai noticētu, ka viņi visi ir haltūristi un nodokļu zagļi.

Par apkrāptiem komentāros pieteikušies vēl daudzi citi mūziķi, kam, cik noprotams, nav samaksāts par izdarītu darbu: Mārtiņš Ruskis, grupa Dakota, Kristīne Timermane un Gatis Ivans, šovmenis Raitis Zapackis, Aivars Vaišļa un vēl citi vairāk vai mazāk pazīstami izklaides industrijas darboņi. Artūrs Uškāns un viņa Laimas Muzykanti arī.

Iekaliet melnajā sarakstā

Viss sākās ar grupas Flame & The Rolltones līdera Ata Zviedra ierakstu feisbukā: «Mīļie kolēģi, mūziķi, aktieri, DJ, tehniķi un visi, visi, visi... silti iesaku izvairīties no jebkāda veida sadarbības ar Alus brālību!!! Iekaliet savu blociņu melnajā sarakstā šo vārdu - Andrejs Šikors - pilsonis, kuram nav nekādas morāles, melis un krāpnieks! Ja kāds no jums ir cietis no Andreja, vai Latvia Beerfest, rakstiet komentāros! Max share!!!» Un sāka gāzties komentāri.

Šikors skaidro, ka Atis Zviedris šogad nav līgumu dabūjis ar festivālu un tāpēc sācis šādu kampaņu pret viņu. Tomēr par apkrāptiem komentāros pieteikušies vēl daudzi citi mūziķi, kam, cik noprotams, nav samaksāts par izdarītu darbu: Mārtiņš Ruskis, grupa Dakota, Kristīne Timermane un Gatis Ivans, šovmenis Raitis Zapackis, Aivars Vaišļa un vēl citi vairāk vai mazāk pazīstami izklaides industrijas darboņi. Artūrs Uškāns un viņa Laimas Muzykanti arī.

Tagad galvenais - papīri!

Neatkarīgajai Uškāns stāsta, ka Šikors palicis parādā 650 eiro. Pirms diviem gadiem viņi piekrituši uzstāties alus festivālā. Summa maza, bet cita darba tobrīd nebija. «Parakstījām līgumu. Nospēlējām visas četras tūres. Pēc tam gaidījām, gaidījām, bet tā arī neko nesaņēmām.» Kāpēc Laimas Muzykanti nevēršas pret Šikoru tiesā? Summa esot pārāk maza, lai tās dēļ atmaksātos algot advokātu, tērēt savu laiku un nervus. Jāstrādā taču. Konkrēto gadījumu Šikors atpazīst un Neatkarīgajai apstiprina, ka patiešām nemaksā. Bet tas tāpēc, ka «viņi divu gadu laikā nav mācējuši sakārtot papīrus». «Bīrfests notiek jau astoņus gadus. Līdz šim pie manis ap 200 mūziķi ir uzstājušies. Jā, daži palikuši neapmierināti. Daži nav piestādījuši rēķinu, daži nav izpildījuši līguma nosacījumus. Tā gadās.

Bet, ja tu cilvēks pazaudē avīzes abonēšanas kvīti, tev taču avīzi neviens nenesīs!» Tātad tas nekas, ka mūziķi koncertu nospēlējuši. Papīri nav kārtībā. Paši vainīgi.

Šikors ir Kondrāts

Ļoti iespējams, ka šādu izdevīgu burta kalpību Šikors samācījies no sievas Lienītes Šikores, kura daudzus gadus nostrādāja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, līdz tika no tā izmesta ar lielu skandālu un tam sekojošām garām tiesvedībām. Arī uzvārdu Šikors aizņēmies no sievas, jo vecais bija gana sašmucēts.

Portāls Pietiek vēsta, ka agrāk viņš bija Andrejs Kondrāts: «Deviņdesmito gadu otrajā pusē prese ziņoja par tūrisma uzņēmēju Andreju Kondrātu, kurš apkrāpis klientus un darījumu partnerus, palicis parādā desmitiem kreditoru un ticis arī pie krimināllietas pie krāpšanu.»

Jau pārtapis par Šikoru, viņš darbojies pa uzņēmumiem - SIA Andreja Kondrāta būvniecības birojs, SIA Baltic Building Media Group un SIA Tipveidaprojekti. Tur arī tika piekopta nemaksāšanas prakse: «Darbinieki ir ilgstoši tiesājušies, lai atgūtu jau pirms vairākiem gadiem nesaņemto atalgojumu, prāvās uzvarējuši, taču pie atalgojuma tā arī nav tikuši, jo uzņēmumi šai laikā izputējuši.» Tā rakstīts Pietiek 2011. gada publikācijā: «KNAB priekšnieka amata kandidātes vīrs apkrāptajiem darbiniekiem norādījis uz sievu - KNABisti.» Baidījis ar viņu.

Auni un cirpēji

Arī tagad neapmierinātajiem mūziķiem piedraudēts, ka dabūs uz kakla goda un cieņas lietu, ja turpinās publisko kampaņu pret viņu. Bet interneta komentāros pieslēdzās arī sieva - KNABiste ar segvārdu Liene Shiko: «Skatos un brīnos - cik ļautiņi ir lētticīgi Viens nobļāvās - ķeriet zagli! Un pārējie kā aunu bars pakaļ, jā, jā...(..)» Šī ģimene par savu ienākumu ražotājiem - mūziķiem un citiem izklaides industrijas darbiniekiem - nav augstās domās. Auni. Ja mūziķi nesaņemsies kopīgai tiesvedībai pret saviem cirpējiem, tad vismaz ir vērts ņemt vērā grupas Relicseed līdera Edgara Rakovska padomu:

«Mīļie, izklausās, ka pienācis laiks ieviest 100% priekšapmaksas sistēmu vismaz jebkuram pasākumam, kurā piedalās pirmo reizi vai kaut kāda iemesla pēc ielaižas attiecībās ar tipiem ar apšaubāmu reputāciju. Neviens līgums jūs nekad nepaglābs no nesamaksāta honorāra dažu simtu/tūkstošu apmērā, jo šādas personas vienmēr zina, ka, visdrīzākais, neviens nekad par tik salīdzinoši mazām summām netiesāsies. Un, ja arī tiesāsies - re, izrādās, uzņēmums tukšs un kluss; nekā, ko paņemt.(..)»