Mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" turpmāk notiks trīs reizes gadā

Turpmāk starptautiskais mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" savus pasākums klausītājiem piedāvās trīs reizes gadā - pavasarī, ziemā un vasarā, šodien norādījis festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns.

Ideja festivāla aktivitātes dalīt trīs daļās nāk no klausītāju puses. Patlaban zināms, ka šā gada ziemas programmas galvenais mākslinieks būs grupa "Take6", kas ir desmitkārtējs prestižās "Grammy" balvas ieguvējs, un Rīgā uzstāsies novembrī Rīgas Kongresu namā.

Savukārt jau tradicionālais starptautiskais mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" Rīgā ar meistarklasēm un koncertiem notiks no 28.jūnija līdz 3.jūlijam. Koncerti festivālā notiks trīs dienas un tie notiks Rīgas Kongresu namā, Vērmanes dārzā un klubā "Artelis".

Festivāla jubilejas gads būs īpašs arī ar to, ka tajā piedalīsies ārvalstu festivālu un koncertu norišu vietu direktori, kuri tiks iepazīstināti ar Latvijas mūziķiem. "Šāds pasākums tika rīkots arī pirms četriem gadiem, kas izdevās diezgan veiksmīgs, jo mūsu mūziķi pēc tam koncertēja ārvalstu festivālos. Šogad uz festivālu ieradīsies ietekmīgi cilvēki no ASV, Vācijas, Francijas un Skandināvijas, kuri ne tikai iepazīsies ar mūsu mūziķu sniegumu, bet arī piedalīsies paneļdiskusijās un citās aktivitātēs," sacīja Briežkalns.

"Rīgas ritmi" koncertus atklās džeza pianists Džeralds Viljams Kleitons ar koncertu Rīgas Kongresu namā 1.jūlijā. Šajā koncertā uz skatuves uzstāsies arī pašmāju džeza apvienība "Māris Briežkalns Quintet feat. Intars Busulis" ar projektu "Latvian Evergreens".

Festivāla pirmās dienas vakara programma norisināsies klubā "Artelis", kur uzstāsies pašmāju mūziķi Gunārs Upatnieks un Raimonds Petrauskis, kā arī franču trio "Sashird Lao" un grupa "Zimbabw".

2.jūlijā Rīgas Kongresu namā spēlēs itāliešu ģitāras virtuozs Antonio Forčone un franču trio "Sashird Lao", bet Vērmanes dārzā uzstāsies pašmāju mūziķi "Jelgavas Big Band", savukārt klubā "Artelis" koncertu sniegs profesionāla mūziķu apvienība "Silvesteri Orkesteri", pianista Kristapa Vanadziņa trio, kur bez viņa spēlē arī basists Toms Poišs un bundzinieks Rihards Fedotovs, kā arī jaunā Kubas dziedātāja Olvida Ruisa.

Festivāla koncerti noslēgsies 3.jūlijā ar "Rīgas bērnu festivālu" Vērmanes dārzā un citiem koncertiem. Šajā vakarā Rīgas Kongresu namā uzstāsies džeza komponists un pianists Sebastians Šunke no Vācijas kopā ar Ruisu, kā arī klausītājiem būs baudāms unikāls džeza projekta "Bill Evans & Robben Ford feat. Etienne Mbappe" priekšnesums "Soulgrass meets Blues", kurā apvienojušies trīs pasaules slaveni mākslinieki - saksofonists Bils Evanss, ģitārists Robens Fords un basists Etjēns Mbape.

Vakara programmā Vērmanes dārzā gaidāma "City Jazz Big Band" uzstāšanās, bet klubā "Artelis" festivāla noslēgumā uzstāsies apvienība "DP Trio", kas ir basists un komponists Staņislavs Judins, bundzinieks Artis Orubs un saksofonists Deniss Paškevičs. "Artelī" uzstāsies arī itāliešu grupa "Line Up" un projekts "RGE feat. Jolanta Gulbe", kurā piedalās dziedātāja Jolanta Gulbe, Paškevičs, pianists Madars Kalniņš, basists Norberts Skraucis, perkusionists Kaspars Grigalis un ģitārists Olafs Štāls.

Briežkalns atklāja, ka viens no noteikumiem, kas tiek uzstādīts festivāla viesmāksliniekiem, ir, ka festivāla laikā ir jāvada arī meistarklases, kas paredzētas jauniem, talantīgiem mūziķiem un zinātkāriem interesentiem.

Šogad meistarklases vadīs visi trīs franču trio "Sashird Lao" dalībnieki, itāliešu pianists Forčone, pianists Džeralds Kleitons, basists Džo Sanders, sitaminstrumentālists Džastins Brauns, vokāliste Ruisa, pianists Šunke un sitaminstrumentrumentālists Djego Pinera.

Festivāla meistarklasēm patlaban pieteikušies ap 20 dalībnieku, kuru vidū ir arī interesenti no Lietuvas.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) apgalvoja, ka cilvēkiem ir vajadzīga arī mūzika, svētki un prieks, ko vairāku gadu garumā sniedz arī festivāls "Rīgas ritmi". Festivāls ir īpašs ne tikai ar to, ka klausītājiem piedāvā nopietnās mūzikas koncertus Rīgas Kongresu namā, bet arī koncertus Vērmanes dārzā, kurus bez maksas var apmeklēt ikviens rīdzinieks.

Desmit pastāvēšanas gadu laikā festivāls ir iekļauts valsts kultūras projektu mērķprogrammā, kā arī tam ir piešķirts statuss "valstiski nozīmīgs kultūras pasākums", savukārt "Rīgas ritmu" mākslinieciskais direktors Briežkalns pagājušajā gadā tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni par spilgtu radošo darbību Latvijas džeza mūzikā, par nopelniem jauno džeza mūziķu audzināšanā un Latvijas vārda popularizēšanu pasaulē, informēja festivāla direktore Diāna Briežkalne.

Izklaide

ASV izklaides kompānija "Paramount" apvienosies ar kinostudiju "Skydance", tādējādi noslēdzot gadu desmitiem ilgušo Redstounu ģimenes dominēšanu Holivudā un piesaistot ļoti nepieciešamo finansējumu "Paramount", kas ar grūtībām pielāgojas izmaiņām izklaides industrijā.

Svarīgākais