Šonedēļ Rīgā uzstāsies leģendārā ska grupa ''The Toasters''

© Publicitātes foto

Šo trešdien, 4. aprīlī, Vecrīgas klubā „Depo” uzstāsies leģendārie „The Toasters” no ASV - grupa, kas atbildīga par ska stila mūzikas uzplaukumu 90. gados un ska „otrā viļņa” rašanos.

Pašlaik grupas „The Toasters” kontā ir deviņi studijas albumi (pēdējais no tiem gan klajā nācis tālajā 2007. gadā), bet pirmoreiz šī blice kopā sanāca 1981. gadā, kad anglis Roberts Hinglijs pārcēlās uz dzīvi Ņujorkā un nolēma veidot savu grupu. Par pārējiem viņa grupas dalībniekiem kļuva paša Roberta vadītā komiksu veikala „Forbidden Planet” darbinieki. Pats pirmais „The Toasters” koncerts notika klubā „A7”, turklāt ansamblis toreiz uzstājās pirms leģendārās pankroka grupas „Bad Brains”. Hinglijs no tiem laikiem ir vienīgais pastāvīgais „The Toasters” dalībnieks un virzītājspēks.

The Toasters” tiek uzskatīti par „otrā viļņa” ska aizsācējiem, apvienojot Lielbritānijā tradicionālo “2-tone” ar Ņujorkas pankroka un hārdkora skanējumu un lielā mērā skaitās atbildīgi par ska bumu štatos 90. gados, ko, cita starpā, apliecinājuši arī vairāki prominenti mūzikas izdevumi. Piemēram, „Billboard” grupu dēvējuši par modernā ska pionieriem, bet žurnāls „Mojo” Hinglija komandu pat atzinis par trešo visu laiku labāko ska grupu.

„The Toasters” daudz spēlējuši vēsturiskajā Ņujorkas klubā „CBGB”, un tā radio ierindo grupu Top 20 klubā spēlējušo sarakstā, kurā ir arī tādi vārdi kā „The Ramones”, „Blondie”, „Talking Heads”, „The Police”, „Beastie Boys” un citi.

Jāpiebilst, ka „The Toasters” Latvijā koncertējuši 2011. un 2013. gadā, pēdējā no reizēm esot vieniem no starptautiskā mūzikas festivāla „Laba Daba” viesiem.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.