RECENZIJA: Aija Andrejeva "Mēs pārejam uz Tu"

© Publicitātes foto

Šā brīža karstākā latvju mūzikas aktualitāte – Aijas Andrejevas sestais studijas albums, kurš oficiāli nāca klajā ceturtdien un jau bija pieejams visās digitālajās mūzikas straumēšanas un lejupielādes platformās, bet no 12. februāra CD formātā tas iegādājams arī mūzikas veikalos, grāmatnīcās, lielveikalos un citur.

No desmit albumā iekļautajām dziesmām trīs jau ir izskanējušas radiostacijās - “Tu mani sauc”, “Mēs pārejam uz Tu” un “Blēņas”. Kā stāsta pati dziedātāja: “Jaunais albums ir mans pārdzīvojums un piedzīvojums. Tas ir stāsts par vienu manas dzīves nodaļu, ar kuru gribu dalīties. Tās ir manas pārdomas, pieredze, mani sāpīgie un tumšie brīži, absolūta laime un ekstāze, tā ir mīlestība un ticība, tas ir izaicinājums būt drosmīgai un godīgai attiecībās ar cilvēkiem, un galvenokārt - ar sevi pašu.” Interesanti, ka CD vāciņa un bukletā iekļauto fotogrāfiju autore ir Linda Leen. Jau pavisam drīz ar koncertu Latgales vēstniecībā “Gors”, kas notiks 14. februārī, Aija dosies arī nelielā tūrē. Pavadošais sastāvs šajā tūrē - Kaspars Ansons (ģitāra), Jānis Kalniņš (ģitāra), Kaspars Pļavnieks (bungas), Toms Veismanis (bass) un Toms Mikāls (taustiņi), kā arī Anna Zankovska un Santa Šillere (fona vokāls).

PAR. Neapšaubāmi spēcīgākais Aijas albums. Tā noskaņu teicami uzbur jau abi pirmie gabali “Viss vēl ir tepat” un “Tu mani sauc”, un te nu liels paldies to autoriem - attiecīgi Arnim Račinskim (“Laika suns”) un Jānim Aišpuram (“The Sound Poets”). Taču arī bez tām albumā ir virkne labu dziesmu, piemēram, ilggadējā dziedātājas ieroču biedra Kaspara Ansona “Pinies man pa kājām” un “Mēs pārejam uz Tu” (ar Alex ripzāģveida fona vokālu trumpī), arī pašas Aijas liriskā “Neatteic, neizbeidz”. Diezgan duāla attieksme ir pret līdz riebumam lipīgo dziesmu “Blēņas” - to noklausoties, no prāta šo melodiju neizdabūt līdz pat dienas beigām, taču tā ir no aušīgās Aišas repertuāra, bet dziedātāja taču ir jau pieaugusi, šāda veida gabaliem vajadzētu likt punktu! Pāri visam, protams, teksti - tie tiešām ir ļoti atklāti, atspoguļo notikumus dziedātājas dzīvē un pie viena liek arī padomāt, jo līdzīgas situācijas nudien ir bijušas teju katra dzīvē.

PRET. Nav skaidrs, kāpēc šajā albumā kā pēdējā ietupināta dziesma “Ir pagājis ilgs laiks”, jo: a/ tā ir repera Anša dziesma, b/ tajā kā vadošais ir Anša vokāls, 3/ tā jau ir iekļauta Anša albumā “Balzams”, turklāt kā pati pirmā.

Svarīgākais