Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Metālmūzikas Gada balvā uzvar "Frailty" un "Skyforger"

LABĀKĀ. Balva kaklā, atzinības raksts rokā – spriežot pēc klubā “Melnā piektdiena” sarīkotajām klausītāju ovācijām, arī šeit sanākušie uzskatīja, ka 2017. gada labākā vokāliste metālmūzikā ir Laima Krīgere no grupas “Oceanpath”. © Publicitātes foto

Klubā “Melnā piektdiena” notikušajā Latvijas Metālmūzikas Gada balvu pasniegšanas ceremonijā neviena grupa izteikti nedominēja pār pārējām, tomēr par 2017. gada lielākajiem izcilniekiem saucami pašmāju “doom metal” līderi “Frailty”.

Latvijas Metālmūzikas Gada balvai tika izvirzīts 21 ieraksts - gan EP jeb minialbumi, gan lielie albumi. Par pagājušā gada labāko ierakstu atzīts grupas “Frailty” pēc skaita trešais studijas albums “Ways Of The Dead”. Jāpiebilst, ka tas ir viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru roka un metāla kategorijā arī “lielajā gada balvā” jeb Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvā “Zelta mikrofons” - vismaz Top 5 tas jau ir iekļuvis. Šī grupa dibināta 2003. gadā, tās diskogrāfijā ir arī ieraksti “Lost Lifeless Lights” (2008), “Ep” (2009) un “Melpomene” (2012). Par “Frailty” uzvaru lielu šaubu nebija - žūrijas vērtējumā šis darbs visai pārliecinoši savāca lielāko punktu skaitu, grupai šis bija jau trešais “metālčempionu” tituls. Gada ieraksta pirmajā pieciniekā vēl iekļuva “Eschatos”, “Ocularis Infernum”, “Urskumug” un “Saturn’s Husk”.

Nekādu šaubu nebija par pagājušā gada labāko koncertgrupu - par to tika kronēti pašmāju “pagan metal” elki “Skyforger”, kuriem šim titulam pietiktu kaut vai tikai ar vienu uzstāšanos Limbažu Lielezera krastos, kur tika atrādīta Latvijā pirmā metālopera “Kurbads. Ķēves dēls”, taču viņi savā kontā pērn varēja ierakstīt arī vairākas veiksmīgas uzstāšanās ārpus Latvijas, sākot no Eiropas valstīm līdz pat Brazīlijai. Interesanti, ka kluba apsardze “Skyforger” līderi Pēteri Kvetkovski neatpazina, tāpēc viņš tikai ar grūtībām izlauzās līdz skatuvei, lai saņemtu balvu, toties, kad tika, tad pateicības vārdi un runas plūdi bija teju nebeidzami.

Gada debitantu balvu ieguva cerīgā blice “Oghre”, kuriem konkurentos bija “Numbers” un “Rusted Wheel”. Kā gada vokāliste tika atzīta Laima Krīgere no “Oceanpath”, kura apsteidza ekstremālā vokāla īpašnieci Māru Lisenko no “Ocularis Infernum” (vēl šai nominācijai tika izvirzīts arī Oskars Dreģis no “Oghre”), savukārt par gada instrumentālistu tika gratulēts “Ocularis Infernum” taustiņnieks Magnuss Znatnajs, iegūstot šo balvu sīvā žūrijas vērtējuma cīniņā ar “Frailty” ģitāristu Jēkabu Vilkārsi (trešais - Mārtiņš Platais no “Eschatos” un “Pulse Of Nebulae”).