Rīgā uzstāsies augstas klases ASV un Eiropas džezmeņi

© Publicitātes foto

Rīgas Mākslas telpā šīs nedēļas nogalē uzstāsies augstas klases džeza mākslinieki no ASV, Dānijas un Šveices.

Šo piektdien, 2. februārī, notiks Denisa Paškeviča saksofonfestivāla “Jazz Room” ziemas sesijas koncerts, kur kolorītākais pašmāju saksofonists un festivāla mākslinieciskais vadītājs Deniss Paškevičs uzstāsies kopā ar amerikāņu saksofona spēles meistaru Voltu Veiskopu (Walt Weiskopf), turklāt viņiem pievienosies arī trīs dāņu mūziķi - pianists Karls Vinters (Carl Winther), kontrabasists Andreass Langs (Andreas Lang) un bundzinieks Anderss Mogensens (Anders Mogensen). Savukārt sestdien, 3. februārī, notiks “Riga Room Sessions” koncerts, kur skatītājus priecēs šveiciešu trio “VEIN”.

Nedaudz sīkāk par viesiem. Volts Veiskops ir gan saksofonists, gan komponists un pedagogs, kurš uzstājies kopā ar daudziem ievērojamiem izpildītājiem, tostarp leģendāro Frenku Sinatru.

Ar neticamu tehnisko veiklību apveltītais saksofonists profesionālo karjeru uzsāka 21 gada vecumā, kad pievienojās leģendārā bundzinieka Badija Riča bigbendam - tas bija 1981. gadā. Kopš 90. gadu sākuma saksofonists izdevis jau 19 albumus, tāpat izdotas septiņas grāmatas, kurās Volts apraksta dažādas ar džeza improvizāciju saistītas tēmas. Jau ilgus gadus viņš ir praktizējošs pedagogs, šobrīd arī Ņūdžersijas Universitātes džeza studiju koordinators. Jāpiebilst, ka koncerta dienā pulksten 15 Latvijas Mūzikas akadēmijas telpās notiks Veiskopa bezmaksas atvērtā meistarklase.

Savukārt sestdien radošais un dinamiskais šveiciešu trio “VEIN” piedāvās iedziļināties savās interpretācijās par franču komponista Morisa Ravēla kompozīcijām. Pianists Mihaels Arbencs (Michael Arbenz), bundzinieks un viņa dvīņubrālis Florians Arbencs (Florian Arbenz), kā arī basģitārists Tomass Lāns (Thomas Lahns) dzīvo Bāzelē un pēdējo desmit gadu laikā ieguvuši stilistiski dažāda un tehniski augstvērtīga mūziķu trio statusu. “VEIN” komponē arī paši, taču labprāt aizraujas ar aranžējumiem gan klasiskās, gan džeza mūzikas skaņdarbiem. Spilgts piemērs ir pērn izdotais albums “VEIN Plays Ravel” - tieši tajā iekļautā programma tiks atrādīta Rīgas koncertā.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.