RECENZIJA: ImantaDimanta un draugi ''Izauga mātei brīnuma meita''

© Publicitātes foto

No Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” tautas un pasaules mūzikas kategorijā atrastajiem (jo līdz tam diemžēl kaut kā garām paslīdējušajiem) interesantumiem īpaši gribētos atzīmēt postfolka grupu "ImantaDimanta un draugi".

Apvienībasdebijas albumu veido 13 tautasdziesmu apdares un oriģinālkompozīcijas, kuras stāsta par meitas došanos pie vīra.Grupā darbojas pieci jaunieši: Katrīna Dimanta (vokāls, vijole, čells, tamburīns), Imanta Nīgale (vokāls, mandolīna), Krišjānis Sils (ģitāra), Kristaps Strods (bass) un Ingus Purēns (kahons, tamburīns), reizēm grupai pievienojas arī perkusionists Kaspars Indrēvics. Grupa uzstājusies gan Latvijā, gan Amerikā.

"Trīs no mums uzauga ārzemju latviešu ģimenēs, dažādās pasaules malās - Austrālijā, Amerikā, Vācijā, bet divi piedzima un uzauga tepat Latvijā. Katrs esam gājuši dažādus muzikālos ceļus un nu esam satikušies, lai veidotu kopīgu mūziku. Visi kopā priecājamies spēlēt un baudām ikkatru saspēles reizi. Mums patīk tas, ko mēs darām un gūstam lielu prieku par to, ka ar savu mūziku varam dalīties ar citiem!" Darbs pie albuma tika uzsākts 2015. gadā Amerikā, kad mūziķi latviešu tautasdziesmām veidoja jaunas apdares un radīja pirmās savas dziesmas, izmantojot gan savus tekstus, gan arī Dainu skapī uzietās tautasdziesmas. "Kad sapratām, ka būs albums, pārskatījām savu dziesmu sarakstu. Tā mūsu prātos piedzima “brīnuma meita”, kura mums uzticējās un ļāva pastāstīt par savu dzīvi. Dziesmas albumā stāsta par meitas dzīvi, dodoties pie vīra. Tajās var saklausīt gan iepazīšanās prieku un mulsumu, kad nesaproti, kas notiek ar tavu prātu un sirdi, gan smaidus un bažas, gan to pašu svarīgāko - laimi. Mēs ceram, ka ikviens šajos stāstos atradīs sevi - no jaunības mīļām atmiņām vai no vakardienas aklā randiņa," stāsta Katrīna Dimanta.

PAR. Apbrīnojams ir dzīvesprieks un enerģija, kādu šī apvienība spēj iedvest ar savām dziesmām - kā “dimantieši” uzkurina tempu jau ar pašu pirmo albuma skaņdarbu “Skanēt skan”, tā nenoņem kāju no gāzes pedāļa līdz pat noslēdzošajai dziesmai. Ļoti veiksmīgs ir Katrīnas un Imantas vokālais tandēms, arī instrumentālais pavadījums ir labā līmenī. Dažādiem pilsētas svētkiem, simtgades jampadračiem un ikgadējam Zāļu tirdziņam Doma laukumā šī grupa derēs kā uzlieta.

PRET. Apvienības izvēlētā šaurā tematika nošķebina jau ap albuma vidus daļu. Protams, var jau tekstus laist gar ausīm, bet tomēr…

Svarīgākais