Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

18. janvārī savu 50 gadu jubileju atzīmē Jānis Bukums

SVEICAM! Jānis Bukums arī savā apaļajā jubilejā būs uz skatuves. Nu, labi, ne gluži dzimšanas dienā, bet nākamajā vakarā gan! © F64

Šodien, 18. janvārī, savu 50 gadu jubileju atzīmē Jānis Bukums.

Pa kluso atzīmē, roka vīriem skarba skaļuma pietiek arī ikdienā.

Latvijas Rokmūzikas asociācijas (LRMA) prezidents, kādreizējais grupas Monro un pašreizējais projekta Jānis Bukums vokālists, dzelzsrīkle un no skata skarbais vecis Jānis Bukums joprojām ir kārtīgs rokeris. Kā rokecis (viņa meitas Elzas vēl trīs gadu vecumā izdomātais apzīmējums) jūtas, 50 gadu sagaidot? «Fiziski - brīnišķīgi, psiholoģiski - nezinu. Ja godīgi, tad man pašam sajūtas ir tādas, it kā būtu 27. Tas cipars [50] ir salīdzinoši bailīgs un liek mazlietiņ iespringt, taču tajā pašā laikā arī drusku smīdina. Es pat nezinu, kā tiem piecdesmitgadniekiem pieklājas uzvesties,» ironizē Jānis Bukums. Dzimšanas diena tikšot atzīmēta mājās, ģimenes lokā. «Lielas balles un ar ozola vainagiem izrotātas taburetes, kur nāk cilvēki vadmalas svārkos un runā melīgas lietas, ka esi baigi foršais čalis, - man šis viss dikti nepatīk,» vīpsnā Bukums.

Ja arī viņš gribētu savu jubileju atzīmēt ar vērienu, tad šodien vienalga to nāktos darīt rāmos toņos - rītvakar Jāņa Bukuma grupai uzstāšanās. «Latvijas Radio 1. studijā būs, kā es smejos, Latvijā svarīgākais koncerts - Latvijai 100, Bukumam 50. Protams, tas ir jociņš. Tas būs kā mūsu atskaites koncerts. Tas stundu ies tiešraidē Latvijas Radio 2, tiks arī filmēts un kaut kad demonstrēts skatītājiem, jo šoreiz klātienē tas vairāk domāts kā priekš sevis - radiem, draugiem.» Starp citu, šo uzstāšanos būs tiešām interesanti noklausīties, jo Bukums & Co plāno ar šo to pārsteigt. Pagaidām nav izlemts, ko iesākt ar safilmēto materiālu. «Skatīsimies pēc situācijas,» prāto Jānis. «Mums ir doma izdot filmiņu, kurā būtu gan Ziemeļblāzmā notiekošie otrdienas koncerti, gan citas dzīvās uzstāšanās. Reportāžas stilā - varbūt pēc tam tos dosim kādai televīzijai, ja ne, tad asociācijas mājaslapā, papildinot tos ar intervijām.»

Par jau minētajiem Ziemeļblāzmas koncertiem - ar tiem domāti jau šajā otrdienā aizsāktais cikls Latvijas skaņas, ko iniciējusi LRMA un ar lielu prieku atbalstījusi Kultūras pils vadība - vismaz kaut kas citādāks nekā ierastie latvju kultūras namu koncerti. «Šajā ciklā būs četri pasākumi - katrā gadalaikā viens pusakustiski puselektrisks koncerts, kurā spēlēs divas dažāda žanra grupas, sākot no melodiski alternatīvā roka, līdz pat thrash metal. Tas notiks Ziemeļblāzmas kamerzālē, kaut kas līdzīgs MTV Unplugged sērijai. Pa vidu tam notiek diskusija, kuru šoreiz vadījām kopā ar asociācijas valdes priekšsēdētāju Uģi Glāzīti, bet katru nākamo reizi piedalīsies citi cilvēki. Diskusijā interesenti var uzdot jautājumus, ko mēs [LRMA] darīsim, kas notiek ar muzikālām lietām, ar menedžmentu un vispār - quo vadis? gan Latvijā, gan kopējā pasaules kontekstā. Protams, ar skatītājiem, ieeja ir bez maksas.»

Pa LRMA un rokmūziku kopumā Jānis Bukums gatavs stāvēt un krist, pamazām ar viņa enerģiju un neatlaidību asociācijas lietas virzās kalnā. «Ir sasniegti konkrēti rezultāti, taču saprotams, ka mums kā bezbudžeta iestādei, kas sākusi savu darbību tikai pirms nepilna gada, tie nevar būt lieli. Padomā pats - mūsu valstij ir budžets, bet vienalga nav rezultāta!» savā stilā smejoties saka Bukums.