RECENZIJA: Mesa "II"

© Publicitātes foto

Šā brīža labākā latvju repera Gata Irbes jeb Gacho jeb Mesas otrais studijas albums izraisījis pamatīgu vētru mūzikas veikala “Randoms” apcirkņos – šāda ažiotāža disku iegādē neesot bijusi kopš “Prāta vētras” albuma “Četri krasti” laikiem.

Turklāt vēl pirms šī CD laišanas fiziskā apritē, tas bija iegādājams digitāli - tāpat kā Mesas debijas albums, arī tā pēctecis tiek virzīts caur projekta labdarības kampaņu "Mēs ar Mesa". Kā zināms, tās ietvaros klausītāji var albumu iegādāties, brīvi nosakot savu cenu, savukārt visi iegūtie līdzekļi tiek ziedoti rehabilitācijai bērniem ar kustību traucējumiem centrā "Poga" - kopš kampaņas sākuma kopumā ir šādā veidā izdevies piesaistīt jau vairāk nekā 25 000 eiro. Albumā iekļauti deviņi skaņdarbi, kuru mūziku sacerējis Arturalsmirus (exGustavo) kopā ar Kasparu Jansonu (hiphopa pasaulē pazīstams kā Āķis), savukārt tekstus radījis pats Gacho. Kā viesmūziķi ierakstā piedalījušies Renārs Kaupers (dziesmā “Vēl augstāk”), Intars Busulis (“Mantra”), arī etnoapvienība "Tautumeitas" (“Gana”) un koris “Pa saulei” (“Divas pasaules”). Albuma producents - Arstarulsmirus, CD vāciņa noformējuma autors ir viens no mūsdienu labākajiem latviešu gleznotājiem Paulis Postažs. "”Mesa” muzikālo žanru varētu dēvēt kā paradoksu un pārdomu hiphopu žanra klasiskajā izpildījumā,” vēsta Gacho komanda.

PAR. Nenoliedzami 2017. gada labākais latvju hiphopa ieraksts. Precīzi un aizdomāties liekoši teksti, trāpīgas un atmiņā paliekošas melodijas, labi nostrādāts un kvalitatīvs darbs. No dziesmām pirmajā vietā liekama melodiskā “Mantra”, protams, desmitniekā trāpīts arī ar kopdarbu “Vēl augstāk” - lai arī tā nav tāds hits kā Marata “Debesis iekrita tevī”, Renārs Kaupers garantē ceļu uz radiostacijām, bet tās ceļ visa albuma pārdošanas rādītājus. Vēl - “Vērtības”, kuras tekstam vajadzētu būt tuvam lielākajai daļai šo laiku “vērtības” par labām atzīstošajiem.

PRET. Pie šādiem tekstiem tomēr prasās krietni uzbrūkošāks hiphops, bet šis ir nedaudz miegains pasākums. Ik pa laikam gribas Gacho uzkliegt - eu, vecīt, nu mauc taču reiz pa īstam! Ar katru nākamo albumu Gacho alias Mesa paliek aizvien rāmāks, tā jau vairs līdz Arsturalsmirusam nav tālu...

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Svarīgākais