Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Uz Gada balvām tīko ierakstu rekordskaits

KĀ BŪS ŠOREIZ? Pērn Zelta mikrofonu pasniegšanas ceremonijā Intars Busulis varēja gana padauzīties, pozējot fotogrāfiem. Iespējams, ka šogad nāksies kļūt nopietnākam – nu, vismaz pēc Gada balvas par labāko popa albumu čāpojot © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Noslēdzies Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons žūrijas darbs – vērtējumi iesniegti, atliek vien tos apkopot. Šoreiz vērtējamā bija īpaši daudz: tika saņemti 309 pieteikumi, kas ir par 43 vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Ceremonija atkal Dailes teātrī

Ja sausi statistiski paanalizē pieteikumus, tad vērojams, ka ir tendence palielināties iesniegto albumu skaitam, kā arī piedāvātajam videoklipu un koncertierakstu jomā. Kopumā iesniegti 129 albumi (iepriekšējā gadā - 114), 78 videoklipi (66) un ducis koncertierakstu (8), tiesa, par pēdējo nomināciju nevajadzētu īpaši sapriecāties, jo šāds pieaugums bāzēts uz LMT Straume servisā pieejamo materiālu, nevis aptaustāmiem ierakstiem DVD formātā. Lielākā konkurence valda popmūzikas, kā arī roka vai metāla mūzikas albumu kategorijās, no kurām katrā uz Zelta mikrofoniem pretendē pa 17 ierakstiem. Tām seko alternatīvās vai indīpopa mūzikas albuma kategorija ar 14 pretendentiem.

Skaņu industrijas darboņu 2017. gada veikuma izvētīšanai tika piesaistīta žūrija teju pussimts ar mūziku saistītu cilvēku sastāvā. Katram tika uzdots par pienākumu vērtēt ne mazāk kā trīs nominācijas, bet vairāk par desmit arī ne. Iesniegtos ierakstus žūrija vērtēja pēc trīs kritērijiem: izpildījums un kvalitāte, radošums un oriģinalitāte, skaņu režija un aranžija. Katrs kritērijs tika vērtēts desmit ballu skalā, bet vienu papildu punktu varēja piešķirt arī par vizuālo noformējumu. Zelta mikrofons 2018 nominantu piecnieki tiks paziņoti īpašā preses konferencē 17. janvārī, savukārt grandiozā apbalvošanas ceremonija, kurā tiks godināti balvas ieguvēji 19 nominācijās, risināsies 27. februārī ierastajā Gada balvas mājvietā Dailes teātrī.

Dažviet sacensība, dažviet ne

Kur ir sīvākā konkurence nevis kvantitatīvā, bet kvalitatīvā nozīmē? Šķiet, alternatīvajā un smagmūzikas nominācijās. Pirmajā - pieredze vai jaunība, Satellites LV vai Carnival Youth? Bet, kas zina, varbūt jaunais projekts Spāre, kurā apvienojušies ļoti spēcīgi mūziķi? Sniedze Prauliņa, Ansamblis Manta un Baložu Pilni Pagalmi - arī nav slikts variants. Ir, no kā izvēlēties. Savukārt roka un metāla mūzikas albumu nominācijā lielākā problēma ir tāda, ka nav neviena spilgti izteikta līdera. Relicseed, Frailty, Eschatos, Bloody Heels, Crow Mother, Art Of Keeping Secrets, CanZone, Symbolic un citi - tēlaini izsakoties, visi būtu pelnījuši konkursā pirmo vietu, bet neviens nav Grand Prix cienīgs.

Ja nu kaut kur viss ir skaidrs, tad tas ir hiphopa nominācijā, kur diez vai kāds spēs izpogāt Gacho jeb Mesu. Ozols & Tehnikums, Fakts, Edavārdi, Olas, Singapūras Satīns, Kontraflovs? Nē. Tad jau interesantāk varētu būt mazskaitlīgajā (pieci albumi) elektroniskās vai deju mūzikas kategorijā, kur itin industriālais Mārča Judža projekts Ryga cīkstēsies ar izteiktiem elektroniķiem. Šlāgeros, no vienas puses, gaismas gadus visiem priekšā šķiet Normunds Jakušonoks un Tipa orķestris, taču, no otras puses, - komerciāli daudz veiksmīgāks šīs nišas produkts ir Rumbas kvartets vai Galaktika. Džezā skaitliski parasti saimnieko Denisa Paškeviča ģimene, taču šoreiz viņš pārstāvēts tikai vienā albumā, turklāt arī tad kā otrā plāna aktieris trombonista Laura Amantova garadarbā. Līdz ar to pie mikrofona varētu tikt Daumants Kalniņš, bet varbūt (cerams) savdabīgais Very Cool People savienojums.

Lai gan popmūzikas albumu nominācijā ir milzīga konkurence, nešķiet, ka izvēlēties uzvarētāju būs grūti - Intars Busulis ar Abonementa orķestri ir kvalitāte apvienojumā ar harismu un labām atsauksmēm no šovbiznesā strādājošajiem, kamēr Linda Leen - kvalitāte apvienojumā ar harismu. Ļoti labs albums gan pērn bija arī astronautiem, bet diez vai Māra varēs pārspēt Intaru. Elitārajā tautas vai pasaules mūzikas albumu nominācijā diez vai kāds sadūšosies mest klasiķiem ar akmeni, tas ir, nedot galveno balvu Iļģiem, lai gan labu konkurenci Ilgai Reizniecei varētu radīt Auļu un Tautumeitu kopdarbs. Starp citu, spēcīgi konkurenti būtu Raxtu Raxti, taču ar šo muzikālo apvienību jau albumu priekšatlasē atgadījās pamatīgi podi, proti, grupa vēlējās startēt pasaules mūzikas kategorijā, taču nekādā gadījumā ne pie folkloristiem (tautas mūzikas), šādā gadījumā piedraudot noņemt savu albumu no trases. Zālamana lēmums žūrijas izpildījumā bija tāds, ka Raxtu Raxtu garadarbu var izvirzīt Gada albuma titulam, uz kuru pretendē visās nominācijās iesniegtie albumi.

Instrumenti nokavē par nedēļu

Starp citu, žūrijas darbs jau minētajā priekšatlasē nebija viegls, jo nācās izvērtēt, vai pretendentu ambīcijas sevi redzēt tādā vai citādā žanrā atbilst realitātei, vai tos nevajadzētu pārcelt uz citu nomināciju, vai pieteikums atbilst konkursa nolikumam utt. Šoreiz nebija jezgas ar instrumentālās vai starpžanru mūzikas kategoriju (aizkulisēs tai dots segvārds Pārējie), kur klusi un rātni sadzīvos 13 garadarbu ar daGambas albuma ramšteiniādi un četriem Gadalaiku sērijas diskiem priekšgalā. Toties no debitantu vidus gan daži tika svītroti uz nebēdu, lai gan potenciālajiem pretendentiem uz Zelta mikrofonu šajā nominācijā par to lielai sāpei nevajadzētu būt, jo tajā tāpat ir izteikti favorīti - Chris Noah un Sudden Lights, varbūt arī Pacific K un pieredzējusī Ieva Sutugova, kura šādā jokainā statusā tikusi, jo tikai pērn sadūšojās izdot savu debijas albumu.

Par pārējām nominācijām - Neatkarīgās apskatnieks nebija akadēmiskās un bērnu mūzikas albumu, kā arī videoklipu un Gada dziesmas noteicēju lokā, taču gan kompetenti ļaudis zinās, kurš labākais. Trīs nominācijas ir ārpus žūrijas ietekmes zonas - Radiohits, tirdzniecības centra Alfa Gada dziesma un balva par mūža ieguldījumu. Šoreiz neizskatās, ka kāds īpaši būtu demonstratīvi atteicies pretendēt uz mikrofoniem (par katru ierakstu nācās noskaitīt dalības maksu 25 eiro apmērā), vienīgi žēl, ka nolikuma rāmjos neiekļāvās grupas Instrumenti jaunākais albums Atkala: iesniegt varēja tos darbus, kas izdoti laika posmā no 2016. gada 2. decembra līdz 2017. gada 1. decembrim, bet Atkala tika laista tautās 8. decembrī. Tiesa, gan jau varēja apiet likumam ar līkumu, jo albumam jau pirms tam bija iespējams pieteikties digitālajā platformā iTunes, tātad formāli to varēja mēģināt pasludināt par izdotu, taču Instrumenti tā nav rīkojušies. Žēl, tad konkurence uz pašu prestižāko Zelta mikrofonu - Gada albuma kategorijā - būtu vēl spīvāka.