RECENZIJA: Izlase ''Veidenbaums. Vaidi un gaidi''

© Publicitātes foto

Noslēdzot dzejnieka Eduarda Veidenbauma 150. jubilejas gadu, gada nogalē izdevniecība “Naba Music” vēl paguva izdot izlasi, kurā piedāvātas kompozīcijas ar duci pašmāju mākslinieku savdabīgo redzējumu par latvju klasiķa dzeju.

“Veidenbauma atstātais intelektuālais mantojums ir pamatā ritmiskās mūzikas izlasei, par muzikālo kompozīciju pamatu ņemot Veidenbauma dzeju un citus rakstītos tekstus. Vienā albumā apkopotas 12 mūsdienīgas kompozīcijas, kas atspoguļo bezcerību, nolemtību, dzīves absurdumu, mantas un varas kultu, apmātību un cerību mainīt pasauli - vismaz savējo. Vārdi, kas vēl aizvien liek pārdomāt dzīves īstās vērtības, transformējušies līdzi laikam, lai katrs spētu ieraudzīt savu Veidenbaumu,” vēsta izdevēji. Dzejas ritmiskas interpretācijas veidojušas tādas muzikālās apvienības kā “MMMM”, “Martas asinis”, “Tehnikums”, “Hipstokrātija”, “ISMS”, “Čipsis un Dullais”, Roberts Gobziņš un Westbam, “Rāva”, Jānis Irbe un citi. Albums izdots ciklā, kas veltīts dažādām Latvijas vēsturē un ideju vēsturē spilgtām un nozīmīgām personām. Šajā ciklā līdz šim izdots neatkarīgās mūzikas dziesmu izlase ar Aspazijas tekstiem “Pretējības” un instrumentālās mūzikas izlase “Janis Rozentāls. Bez vārdiem”, kas tapusi iedvesmojoties no Jaņa Rozentāla gleznām.

PAR. Te ir vairāki skaņdarbi, kas ir interesanti tieši no elektroniskās mūzikas viedokļa, un pirmām kārtām tas attiecas uz Andra Grandberga projektu “ISMS” (dziesma “Veiden (Man ļaunvēlīgais liktenis)”) un apvienību “MMMM” (dziesma “Ir labi”). Arī kopumā šim salikumam nav ne vainas.

PRET. Lielākais mīnuss - šajā izlasē iekļautais skaņu materiāls neraisa praktiski nekādas asociācijas ar Eduarda Veidenbauma dzeju, ja nebūtu pievienots CD buklets ar dziesmu tekstiem un izlasīta anotācija (un izlase sauktos kaut kā citādāk), būtu pagrūti iedomāties, ka šim apkopojumam ir kāds sakars ar Veidenbaumu. Mūzika ar dzejnieka ierasti pausto noskaņu iet kopā vienīgi jau pieminētajā projekta “ISMS” dziesmā, kā arī vēl Roberta Gobziņa un Westbam kopdarbā “3 Veidenbaumi”. Savukārt tāds pasākums kā Jāņa Irbes “Aukstajā gaismā es jūtu” krīt cauri pēc visiem iespējamajiem aspektiem - arī muzikāli nepadevies darbs.

Svarīgākais