RECENZIJA: Raxtu Raxti "Man bij’ dziesmu vācelīte"

© Publicitātes foto

Lai gan muzikālās apvienības “Raxtu Raxti” jaunais albums tika laists klajā uz Valsts proklamēšanas svētkiem (18. novembrī Ķīpsalas hallē šī grupa jau tradicionāli rīko savus lielkoncertus), tas nenozīmē, ka šis disks nevarētu būt laba dāvana gada nogales svinībām.

Raxtu” jau trešais studijas albums kolektīva neilgajā piecu gadu pastāvēšanas laikā: debijas disks “Es atradu tautasdziesmu” tika izdots 2015. gadā, bet pērn klajā nāca albums “Līgo”. Kopumā jaunajā garadarbā iekļautas 13 jaunas un dažas arī jau dzirdētas, taču līdz šim ierakstos nepieejamas dziesmas. Ieraksta repertuāru veido gan “Raxtu Raxtu” versijas par Imanta Kalniņa kompozīcijām (lielākoteis), gan pašu apvienības mūziķu Kārļa Auzāna un Edgara Kārkļa jaundarbi, gan vairākas tautasdziesmas. Kārtības labad vēl tikai jāuzskaita “Raxtu Raxtu” sastāvs: Kristīne Kārkle-Kalniņa (balss, vijole, kokle), Marts Kristiāns Kalniņš (balss, taustiņi, oboja), Kārlis Auzāns (čells, mandolīna, ģitāra, vargāns), Edgars Kārklis (balss, dūdas, akordeons, stabule), Armands Treilihs (bass) un Artis Orubs (bungas), vēl arī Ilze Grunte (12 stīgu ģitāra). Ieraksts veikts Inešu pagasta “Bitēnos”, Vecpiebalgas pusē.

PAR. Interesanta ir par pirmo singlu izvirzītā “Maijas dziesma” - tā ir apvienības “Raxtu Raxti” jauna versija par tāda paša nosaukuma Imanta Kalniņa dziesmu ar tautasdziesmas vārdiem no pazīstamās kinofilmas “Maija un Paija”. No pārējām kompozīcijām izceļamas Kārļa Auzāna darinātās “Dieva dēli tiltu taisa” un it īpaši jau “Mēness Sauli dancī veda”.

PRET. Tautiski garlaicīgi - tā divos vārdos varētu raksturot šo darbu. Zāļu tirdziņam Doma laukumā šajā albumā iekļautais skaņu materiāls derēs kā uzliets, ar labu skaņu un gaismām bagātinātā lielkoncertā - arī būs (bija) gana labs, taču klausīties to mājas apstākļos un it īpaši latvju drēgnās ziemas pelēcīguma radītajā noskaņā - diez kas nav. Imanta Kalniņa dziesmas (un nu jau arī viņš pats) vispār ir subjektīva padarīšana - kam patīk, kam ne. Apskatniekam - noteikti ne.

*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Svarīgākais