Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Atklāts īstais vārdu autors dziesmai "Man šodien 18 gadu"

© pixabay.com

Gatavojot vērienīgo koncertu sēriju "Melodiju serpentīns", kas jau šonedēļ sāksies atjaunotajā VEF Kultūras pilī un kurā skanēs 20. gadsimta otrās puses klausītāju iecienītākās latviešu estrādes melodijas, atklāta kāda vēsturiska nepilnība - vienai no dziesmām norādīts un sabiedrībā tiek lietots nepareizs vārdu autors.

Minētā vēsturiskā nepilnība atklāta, gatavojot informāciju par Margaritas Vilcānes savulaik izpildīto Ģederta Ramana komponēto dziesmu "Man šodien 18 gadu". Ilgu laiku par dziesmas vārdu autoru uzskatīts un materiālos norādīts Alfreds Krūklis, taču patiesībā šīs dziesmas vārdus sacerējusi Ārija Silabriede, tolaik - dzejnieka Krūķļa sieva, kura pagājušā gadsimta vidū bija ļoti ražīga bērnu dzejas autore. Kā stāsta muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, tieši Ārijas Silabriedes radītais vārdu vienkāršais rotaļīgums savulaik nodrošināja dziesmai fantastiskus panākumus.

Informācija par nepareizi norādītiem autoriem nodota Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūrai/ Latvijas Autoru apvienībai (AKKA/LAA), izdevniecībai "Micrec", Latvijas radio, kā arī citām institūcijām.

"Mēs priecājamies, ka kopīgiem spēkiem ir izdevies novērst šo patiesībā traģisko vēsturisko nepilnību un turpmāk labi zināmā dziesma tiks norādīta ar tās pareizo autori un, iespējams, iegūs pavisam citu noskaņu," stāsta koncertsērijas "Melodiju serpentīns" producents Mārcis Gulbis.

Vēsturisko kļūdu mums palīdzēja novērst muzikālās apvienības "Vintāža" pārstāvji.