Ar labām domām par Aishu

© Raitis Plauks F64

Jau šodien no starptautiskās lidostas Rīga uz Oslo dosies Eirovīzijas nacionālās atlases uzvarētāja Aisha, lai kopā ar Latvijas Televīzijas (LTV) delegāciju gatavotos izšķirošajam startam konkursa pirmajā starptautiskajā pusfinālā, kas notiks otrdien, 25. maijā.

LTV pirms došanās uz Eirovīziju vakar sarīkoja preses konferenci, lai dalītos savās pārdomās, iecerēs un informācijā par atbildīgo pasākumu. "Spītējot vulkānu pāridarījumiem, esam sasaukuši to Islandes hotelī," tās izvēlēto norises vietu Islande Hotel vasaras terasē komentēja Latvijas delegācijas vadītāja Iveta Lepeško. Knapi viņa bija to pateikusi, kā Māte Daba atriebās, uzsūtot negantu lietusgāzi... "Bet ieklausieties, par ko ir dziesma?! Spīd saule, plūst upes, līst lietus..." par šo likteņa pavērsienu taisnojās Lepeško. Savukārt LTV ģenerāldirektors Edgars Kots atrada kādu citu veiksmi nesošu pazīmi. "Iepriekš uz Eirovīziju no Latvijas kā sieviete soliste braukusi tikai Marija Naumova, bet tagad – Aisha. Šogad mūsu komanda nokomplektēta kā latviešu sieviešu izlase, un cerams, ka tā brauks mājās ar labiem rezultātiem," norādīja Kots.

Televīzijas šefam taisnība: bez Aishas uz skatuves norvēģu galvaspilsētā kāps arī pavadošais sastāvs, kurā ir tikai daiļā dzimuma pārstāves – Rīgas gospeļkora dalībnieces Raili Orrava, Katrīna Cīrule, Madara Kačoreka un Lāsma Ivansone. Pirmais mēģinājums notiks jau rīt, bet pēc tam tikšanās ar preses pārstāvjiem, intervijas, oficiālās pieņemšanas utt., u.tjpr. Pirms braukšanas uz konkursu Aisha izskatījās sagurusi (ko viņa pati gan noliedza), tomēr joprojām spara pilna. "Es dodos uz Oslo... dziedāt... savu dziesmu," sarunā ar Neatkarīgās apskatnieku sākumā vārdus ilgi meklēja Aisha. "Jūtu, ka pēdējā nebūšu, bet... Te vispār atkal parādījies kaut kāds latviskums: "a ko darīsi, ja pazaudēsi!" Nezaudēšu! Braucu aizkustināt klausītāju sirdis!" kareivīgumu ātri atguva Aisha.

Kā zināms, Eirovīzijā viņa piedalīsies ar dziesmu What For?, kuras mūzikas autors ir Jānis Lūsēns, bet tekstu sarakstījis Guntars Račs. "Nav pašlaik nekādu domu," Neatkarīgās apskatnieka taujāts par viņa dziesmas izredzēm, konkursā atzina Lūsēns. "Paklausījos citas konkursa dziesmas un domāju, ka Aishai ir labas izredzes." Starp citu, to apliecina Zviedrijas TV, kuras izveidotā žūrija, kura no konkrētā pusfināla par labāko atzinusi tieši What For? Bet žūrijai šogad būs liela teikšana, jo pusi no balsojuma rezultātiem dos skatītāju telefoniski nodotās balsis, bet otru pusi – žūrijas domas.

Interesanti, ka pats Lūsēns par savas dziesmas pieteikšanu Eirovīzijas nacionālajai atlasei uzzinājis tikai divas dienas pirms šā notikuma. "Tas man bija patīkams pārsteigums," atzina Lūsēns. Uz pārvaicājumu, vai tik tiešām savu piedalīšanos balagāniskajā Eirovīzijā nopietnais komponists uzskata par "patīkamu pārsteigumu", viņš atbildēja: "Jā, tiešām patīkams! Es šai dziesmai īsti neredzēju vietu Latvijā, es redzēju tās starptautisko lidojumu."

What For? nokļūšanā Eirovīzijas apritē vainojams Račs. "Viss sākās ar melodiju: Lūsēns staigāja pa mežu, tā viņam ieskanējusies galvā, viņš man to atsūtīja, tad radās teksts, un tā viss aizgāja. Dziesma ilgst tikai trīs minūtes, bet tāda ņemšanās! Kopš dziesmas iznākšanas katru dienu kaut kas notiek!" pieredzējušais dzejdaris bija pat nedaudz pārsteigts. Lūsēns bieži Račam sūtot savas sacerētās melodijas – pēc paša komponista teiktā, "gan pirtī tapušās, gan uz tramvaja biļetēm sarakstītās", tāpēc šo dziesmas tapšanas scenāriju nevajadzētu uztvert kā milzīgu pārsteigumu.

Ceļamaizei pāri Baltijas jūrai Aishai tiek dots līdzi arī speciālais CD maxi singls, kurā bez dziesmas What For? oriģinālās versijas ir iekļauts arī šīs dziesmas karaoke variants un pāris remiksi, kurus producējusi producentu apvienība Boyza II. Pēc Rača stāstītā, remikss jau esot itin pieprasīts gan britu, gan nīderlandiešu deju klubos, tātad dziesma būs pamanīta. "Jūtos satraukusies, bet šobrīd vairs nav bail. Pirms nedēļas man likās, ka mums nekā nav, – re, ar Azerbaidžānu darbojas Ruslana, horeogrāfiju taisa pati Beijonsa! –, bet mēs esam mēs. Mums nav nekā superliela, bet mums ir galvenais – mums ir dziesma!" prātoja Aisha.

"Galvenais, lai cilvēki šeit, Latvijā, domā labas domas, tad mums veiksies. Sev atvēlētajās trīs minūtēs izdarīsim visu, uz ko esam spējīgas, lai cilvēki mūs saprastu," solīja Aisha. Tātad tāds sīkums viens ir atlicis – mums visiem domāt labas domas!

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais