Jelgavā uzstāsies lietuviešu postroka grupa ''Autism''

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 2. decembrī, jaunatklātajā "Melno Cepurīšu Balerijā" Jelgavā, koncertēs šā brīža spēcīgākā Lietuvas postroka grupa "Autism".

Grupa "Autism" pastāv kopš 2012. gada, tās salīdzinoši īsajā mūžā diskogrāfijā ierakstāmi jau trīs darbi - "Falling Motion" (EP, 2012) , "The Crawling Chaos" (2012) un pēdējā laika aktualitāte "Film Noir" (2017). Par grupas muzikālo kvalitāti liecina ne vien ārzemju mūzikas kritiķu komplimenti, bet arī izdoto ierakstu pārdošanas apjomi, kas mūsdienās ir mainīga tendence. Piemēram, grupas jaunākais albums "Film Noir" CD un vinila plates formātā uz šo brīdi ir sasniedzis atzīmi "gandrīz izpārdots".

“Autism” skanējums balansē uz postroka un postmetāla robežas: tas ir gana gaisīgs, instrumentāls, emocionāls un noskaņu raisošs, lai iekļautos pirmajā, taču arī pietiekami smagnējs, drūms un griezīgs, lai iekļautos otrajā kategorijā. Kompozīcijas ir garas un savā noskaņā ievelkošas, no latvju grupām tuvākās paralēles, šķiet, velkamas ar apvienību “Tesa”. Lietuviešu instrumentālos skaņdarbus vietām papildina samplēti monologi, kas tos padara par interesantu klausāmvielu gan vieglākas, gan smagākas mūzikas klausītājiem. Jāpiebilst, ka šovasar sava jaunā albuma veicināšanas tūres ietvaros “Autism” jau viesojās Rīgā, bet savulaik ir spēlējuši arī festivālā "Metalshow.LV".

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.