Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rīgā atkal ciemosies šausmonīši "Mayhem"

© Publicitātes foto

Nākamajā svētdienā, 22. oktobrī, klubā Melnā piektdiena uzstāsies vieni no norvēģu blekmetāla pamatlicējiem – grupa Mayhem. Viņi te pabijuši arī pirms trīs gadiem.

Norvēģijas grupa Mayhem izveidota jau tālajā 1984. gadā, un, ja nu kāda blice visā plašajā pasaulē var palepoties ar pastrādātu tiešām iespaidīgu drausmeklību virkni, tad tie ir Mayhem. Atliek pieminēt to, ka viens no tās sākotnējiem vokālistiem Pērs Ingve Ūlins jeb Dead nošāvās, savukārt grupas līderi, ģitāristu Oistenu Ārsetu jeb Euronymous ar 23 dūrieniem galvā, kaklā un mugurā piežmiedza grupas biedrs Vargs Vikerness jeb Count Grishnackh, kurš uz pārdesmit gadiem tika iespundēts cietumā, jo pirms tam vēl bija pamanījies nosvilināt gūzmu dievnamu. Starp citu, nu jau viņš ir ārā: kaut kad nesen Francijas tiesa viņu atkal mēģināja dabūt aiz restēm, tikai šoreiz jau par rasu naida kurināšanu internetā. Tādi, lūk, jauki puiši…

Tā visa gan ir pagātne. Nu jau sen Mayhem ar noziedzīgām lietām nenodarbojas, bet pierāda sevi uz skatuves. Grupas diskogrāfijā ir pieci studijas albumi, no kuriem pēdējais Esoteric Warfare tika izdots 2014. gadā, cita starpā Metacritic rangā saņemot 69 punktus no 100, kas šāda stila mūzikai ir itin cienījams rādītājs. No sākotnējā sastāva ierindā gan ir palicis tikai basģitārists Jorns Stuberūds jeb Necrobutcher, pasen tajā darbojas arī bundzinieks Jans Aksels Blombergs jeb Hellhammer, kā arī ungāru izcelsmes vokālists Atila Cihars (Attila Csihar, cilvēkam ar šādu uzvārdu pseidonīms nav vajadzīgs…). Koncertā Mayhem it kā bāzēšoties uz savā klasiskajā albumā De Mysteriis Dom Sathanas (1994) iekļauto materiālu, bet gan jau piemetīs tam klāt vēl kaut ko. Iepriekšējā Rīgas koncertā Mayhem nomauca tā, ka klausītājiem mutes palika vaļā, un gan jau arī šoreiz blekmetāla cienītāji nebūs vīlušies.