RECENZIJA: Ke$ha ''Rainbow''

© Publicitātes foto

Pailgi nekādu studijas jaunumu nav bijis no 30 gadus vecās amerikānietes Kešas (īstajā vārdā Keša Rouza Seberta) – iepriekšējais albums “Warrior” tika izdots relatīvi tālajā 2012. gadā.

Pa šiem gadiem viņas dzīvē notikuši daudz nelāgi pavērsieni, sākot no nokļūšanas slimnīcā ar bulīmijas un anoreksijas diagnozi līdz pat tiesvedībai pret producentu par iespējamo izvarošanu. Atgriešanās notikusi spoži: pirmā vieta ASV un Kanādā, otrā - Austrālijā, pie britiem uzreiz aiz trijnieka utt. Savu mūziķes karjeru Keša sāka 2006. gadā, taču vismaz pirmos trīs gadus viņas vārds plašākai auditorijai palika nezināms. Taču 2009. gada sākumā lielu popularitāti ieguva repera Flo Rida singls "Right Round", kurā Keša piedalījās kā līdzdziedātāja, savukārt šī paša gada beigās klajā nāca viņas debijas singls "Tik Tok", kurš vēlāk iekaroja pirmās vietas teju visos prestižākajos topus. Ļoti labi panākumi bija 2010. gada janvārī izdotajam dziedātājas debijas albumam „Animal”, kurš visā pasaulē tika pārdots 4,5 miljonu kopiju apjomā, no kuriem štatos vien izpirka aptuveni 1,5 miljonus ripuļu. “Rainbow” ir tikai trešais studijas albums dziedātājas karjerā, tajā iekļautas 14 dziesmas - divās no tām piedalījušies rokeri no “Eagles Of Death Metal”, bet vienā uzdziedājusi kantrī lēdija Dollija Pārtone. Atbrīvojusies no iepriekšējā producenta žņaugiem, Keša ierakstījusi tādas dziesmas, kādas vēlas pati, par saviem ietekmes avotiem piesaucot Igiju Popu, “T. Rex”, “The Beatles”, “The Rolling Stones”, “The Beach Boys” un Džeimsu Braunu. Patiesībā nekādas ietekmes no visiem minētajiem te gan nav manāmas, taču tas nav svarīgi - Keša jutusies brīva, un mūzikas kritiķi to novērtējuši ar stabilu četrinieku piecu baļļu sistēmā.

PAR. Albumā kā pirmā iekļautā dziesma “Bastards” pamatīgi sabiedē - liriska melodija ar kantrī piesitienu. Par laimi, tas ir tikai sākums, un jau otrais gabals “Let ‘Em Talk” ir kārtīgs “dance pop” spēriens ar noslieci uz roku, bet pēc tam seko “Woman”, kurā Keša fascinē ar savu pārdroši rotaļīgo izpildījumu un, protams, arī lipīgo melodiju. Lai gan turpinājumā vairs tik skaisti nav - simpātijas gan izpelnās amerikāniski vesterniskā “Hunt You Down” un it īpaši lecīgā “Boogie Feet” -, albums “Rainbow” kopumā tomēr vērtējams ar lielu plus zīmi. Keša pārliecina.

PRET. Iesākusi šo albumu ar kuslo “Bastards”, Keša to noslēdz ar tikpat slābanajiem “Godzilla” un “Spaceship”. Kāds aprēķins? Neizprotami.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.