RECENZIJA: Otra Puse "Labākās dziesmas. Notis. Vārdi."

© Publicitātes foto

Savu ceturtdaļgadsimta jubileju dziedātāja Normunda Pauniņa stūrētā popgrupa “Otra Puse” pieteikusi nopietni – ar mūzikas produktu, kas ir kaut kas starp grāmatu un CD, ar diviem diskiem, krāšņām vēsturiskām fotogrāfijām un visu 32 te rodamo dziesmu notīm ar vārdiem.

Lielākoties visas dziesmas ir zināmas, izņēmums varētu būt vien šogad ierakstītais “Taurenis”, kas tiek izpildīts duetā ar Antru Stafecku. Šai dziesmai mūzikas un vārdu autors ir Ivars Kurpnieks, kurš ir vārdu autors lielākajai daļai “Otras Puses” dziesmu. Jāatgādina, ka šo grupu tālajā 1992. gada augustā izveidoja “jumpravieši” Aigars Grāvers un Aigars Krēsla, palīgos pieaicinot tolaik nevienam nepazīstamo dziedātāju Normundu Pauniņu un taustiņinstrumentālistu Ivaru Makstnieku. Jaunais projekts devās studijā un ierakstīja tādus hitus kā “Pēc lietus” un “Balāde par 3 saucieniem”, kā arī devās savā pirmajā koncerttūrē. 90. gadu vidū grupa savu darbību pārtrauca, bet 2005. gadā atkal atjaunojās. Pašlaik tā ir praktiski pilnībā Pauniņa diriģēts projekts, kurā vēl spēlē ģitārists Jānis Čubars, basists Jānis Olekšs (uz maiņām ar Mārtiņu Burkevicu) un bundzinieks Mārtiņš Linde, tāpat arī jau pieminētais Makstnieks, turklāt kā pilntiesīga grupas locekle nu jau ir arī Antra.

Pirmais jubilejas tūres koncerts būs 21. oktobrī Ventspils teātra namā “Jūras vārti”, nākamie - 28. oktobrī Vidzemes koncertzālē “Cēsis”, 23. novembrī Jelgavas kultūras namā, bet 1. decembrī Rīgā, koncertzālē “Palladium”. Pēdējā no šiem pasākumiem dalību ņems arī vairāki mākslinieki, ar kuriem visu šo 25 gadu laikā bijusi veiksmīga sadarbība, piemēram, Aija Andrejeva, Dināra Rudāne, Aigars Grāvers, Aigars Krēsla, Arnolds Kārklis un citi. Koncertos skanēs „Otras puses” populārākie hiti „Vēstules”, „Ieskaties”, „Nakts vai rīts”, „Dievs dod”, “Rīga”, “Kā nav, tā nav”, „Pēc lietus”, “Uzzīmē mani” ,”Savādā”, “Jūtu ceļotājs”, “Kopā”, “Es Tev”, “Ave Pali” un citi. “Jubilejas tūres ietvaros atskatīsimies uz 25 gadu laikā paveikto un prezentēsim dubultalbumu. Esmu ļoti priecīgs un laimīgs, ka neskatoties uz to, ka pagājuši tik daudz gadi, mūsu dziesmas, pat tās, kuras savu pirmatskaņojumu piedzīvojušas 1992. gadā, joprojām ir dzīvas un tautā mīlētas. Gandarījums par to, ka šobrīd mēs kā grupa esam vairāk saliedēti kā jebkad. Mēs, kā labi nogatavojies vīns, ar katru gadu kļūstam labāki un skanīgāki,” saka Normunds Pauniņš.

PAR. Paveikts apsveicams un monumentāls darbs - divi diski, notis, vārdi, fotogrāfijas. Teicama dāvana jebkuram “Otras Puses” fanam un ne tikai. Šai apvienībai labu hitu ir kā sunim blusu, un te nu tos visus beidzot var dabūt vienkopus. Lai gan pagājis tik daudz gadu, pati labākā joprojām šķiet “Balāde par 3 saucieniem” - pats dīvainākais (vai bēdīgākais), ka tās teksts nav zaudējis aktualitāti.

PRET. “Otras Puses” repertuārs ir diezgan sīrupains - tas nu jāatzīst. Uz nerviem pamatīgi krīt nemitīgā atkārtošanās piedziedājumos, šajā jomā Pauniņam & Co nav līdzinieku.