RECENZIJA: Oghre “Gana”

© Publicitātes foto

Lai gan pašmāju smagās mūzikas grupas “Oghre” nosaukums liek domāt, ka tā ir no Ogres, patiesībā blices lokācijas vieta ir Rīga. Šīs grupas menedžments darbojas visai aktīvi, par tās aktualitātēm tiek ziņots regulāri, diemžēl par pašu komandu internetā pieejams itin maz informācijas.

“Oghre” ir piecu mūziķu kolektīvs, kas atjaunotā sastāvā spēlē kopš 2015. gada rudens. Sastāvs: Oskars Dreģis (vokāls), Kristaps Baķis (ģitāra), Gatis Krievāns (ģitāra), Andis Zvejnieks (bass) un Normunds Balodis (bungas). Par savu muzicēšanas stilu “ogrēnieši” dēvē “sludge/stoner metal”. Grupas debijas albums ir deviņu dziesmu apkopojums latviešu valodā, “tā galvenās tēmas ir pārdomas par valodu, kultūru un sabiedrību kopumā”. Vēl var piebilst, ka albuma ierakstu, miksēšanu un māsterēšanu veicis producents Kārlis Šteinmanis savā "KS Records" studijā.

PAR. Ja dziesmās dzirdamais tā saucamais “tīrais” vokāls un arī “groulings” pieder vienam un tam pašam vokālistam (CD pieejamā informācija nedod iemeslu domāt, ka tā nav), Oskaram Dreģim jau tagad var droši pasniegt Latvijas Metālmūzikas Gada balvu kā labākajam vokālistam vai arī vismaz apsveikt ar gada debitanta titulu - pat grūti atminēties, kad un vai vispār ir dzirdēts kaut kas tik pārliecinošs. Par mūziku - arī te grūti kaut kam “piesieties”, grupa spēlē ļoti droši, stilistiski daudzveidīgi un interesanti, tāpat apsveicama ir izvēlētā tematika. No albumā iekļautā skaņu materiāla izcelt gribētos latvju zemei pēdējā laikā tik aktuālajai riepu dedzināšanas tematikai veltītā (laikam) “900 000 000 000”, stilistiski “death doom” virzienu atgādinošais “Iļģuciema velns”, nolemtās noskaņās ieturētā “Nosveries liepā”, arī “soundarkādiski psihedēliskā” kompozīcija “Valguns”. Noteikti kaut kad jāaizstaigā uz kādu “Oghre” koncertu un jāpalūkojas, kā smagmūziķi ar šo visu tiek galā “dzīvajā”» - atsauksmes gan liecina, ka arī ar to viņiem problēmu neesot.

PRET. Gandrīz nekā iebilstama nav, ja nu vienīgi šķiet, ka dažkārt dziesmu garums tiek samāksloti izstiepts (spilgtākais piemērs - “Kurinātājs”, kas “kurina” desmit minūtes). Pagrūti uztvert dziesmu tekstus un to kontekstu, te nu būtu noderējusi vārdu pievienošana stilīgajam CD bukletam.