Labā noskaņojumā uz "Labu dabu"

VETERĀNI. Igauņu Vennaskond uz skatuves kāpa jau padomju ēras ziedu laikos – pirmajos gados nācās sastapties arī ar VDK represijām. 80. gadu Igaunijas punk skatuves līderi kopā ar priekšgājējiem Propeller, Punk T un Generator M savu talantu izpauda ādas apģērbos, seksuālā noskaņā un tādās pašās melodijās. Vairāk nekā 30 pastāvēšanas gados grupa ir uzstājusies ASV, Zviedrijā, Somijā, Francijā un citur, tostarp vairākkārt arī Latvijā © Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē, no 4. līdz 6. augustam, Līgatnes pagasta Ratniekos jau devīto reizi risināsies mūzikas festivāls Laba daba. Tā nosaukums visnotaļ atbilst festivāla koncepcijai un norises vietai.

Jau devīto reizi

Festivāls Laba daba tiek pieteikts kā «pozitīvs un ģimenisks pasākums», un tāds tas patiešām arī ir. Kopumā uzstāsies aptuveni 90 mūziķu un dīdžeju, turklāt vēl ir dažādas mākslinieku performances, plaša kinoprogramma, notiek arī cita veida aktivitātes. Iepriekšējos gados ik dienu festivālā pabijuši aptuveni 5000 apmeklētāju - gluži cienījams skaitlis. Precizitātes labad jāpiebilst, ka Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā Ratnieki pasākums notiks astoto reizi, bet pirmais festivāls risinājās Engurē.

Publicitātes foto

Kā jau katru gadu, festivāla programma tiek sabalansēta, piedāvājot klausītājiem gan Latvijas populārākās mūzikas, gan dažādu interesantu žanru spilgtāko pārstāvju uzstāšanos, tomēr tradicionāli uzsvaru liekot uz folku un pasaules mūziku. Protams, būs novitātes arī organizatoriskā ziņā. Festivālā būs izvietoti dušu konteineri ar papildu komfortu, būs pamainīts skatuvju izvietojums un programmas norise, kā arī būs attīstītāka ārpus festivāla esošā teritorija. Līdzās jau tradicionālajām Lāča, Suņa, Kraukļa, Pūces, Eža un Ej apskrieties skatuvēm šogad pievienosies vēl viena peldoša skatuve ar nosaukumu Pīļu baseins. Tā atradīsies festivāla teritorijā esošajā baseinā, uz pontona, netālu no Eža skatuves. Uz tās festivālā uzstāsies popup skatuves idejas līdzautors, hiphoperis Finķis. Skatuves programmā 4. augustā, iespējams, gaidāms vēl kāds pārsteigums, pēc kā skatuve pazudīs un Pīļu baseins būs atkal pieejams peldētgribētājiem. Šoreiz novietošanās ābeļu dārzā esošajā telšu pilsētiņā arī kaut ko maksās, taču tas jau iekļauts biļetes cenā - par šo maksu tiks palielināts apsardzes skaits. «Festivāla organizētāju mērķis ir radīt tādu atmosfēru festivālā, kas atbilstu nosaukumam, tāpēc Laba daba ir vasaras notikums, ko nemainīgi raksturo labdabīga attieksme pret cilvēkiem, notikumiem un dabu,» saka organizatori. «No citiem festivāliem mēs atšķiramies ar Laba daba īpašo atmosfēru, ko veido dažādi faktori: skaistā daba, labdabīgie cilvēki, pateicīgais apmeklētāju skaits, tīrība festivāla laikā, vienlīdzīgais daudzums gan muzikālajā piedāvājumā, gan paralēlajās aktivitātes - sporta turnīri, kino, teātris, radošās darbnīcas un daudz kas cits.»

Piektdien nedrīkst nogulēt

Ko ieteikt no plašās programmas? Sāksim ar to, ka piektdien nevajadzētu gulēt, lai gan piektdien gulēt tāpat nesanāks. Šī kalambūra būtība ir tāda, ka pirmā vērā ņemamā apvienība, ko intereses pēc derētu noklausīties, uz skatuves kāpj jau pulksten 19 - tās ir Suitu sievas. Savukārt pirmajā dienā pēdējie, kurus noteikti vajadzētu dzirdēt, startēs tikai trijos no rīta - tā ir grupa Ryga ar Kasparu Bindemani trumpī. Pavirši pārlapojot piektdienas programmu, nākas secināt, ka pauzes nav paredzētas - interesenti staigās no vienas skatuves pie otras. Uzreiz pēc Suitu sievām uz citas skatuves būs savdabīgais projekts Ezeri, pēc tam - Dzelzs vilks (astoņos!), pēc tam - muzikālo performanču meistare Elizabete Balčus, pēc tam - Pērkons, pēc tam - Pienvedēja piedzīvojumi (nevis pusnaktī, bet pulksten 22.30!), pēc tam - krievu Otava Yo, pēc tam - perspektīvais projekts Pacific K, pēc tam - Inokentijs Mārpls, ap pusvieniem - jamaikietis URoy utt. Un pa kuru laiku te ieēst latviešu nacionālo ēdienu šašliku? Labi, ka vismaz alus dzeršanu var apvienot ar mūzikas klausīšanos.

Mazliet par abiem pirmās dienas ārzemju hedlaineriem. Grupa Otava Yo ir sešu cilvēku folkapvienība no Sanktpēterburgas, kas galvenokārt spēlē pazīstamas un senas krievu tautas dziesmas no laikiem, kad viņu vecāki vēl bija jauni. Grupas uzstāšanās vienmēr ir enerģiskas un humora pilnas, tāpēc viņu koncerti ir saprotami arī tiem klausītājiem, kuriem krievu valoda ir sveša. Savukārt URoy muzicē bez pārsteigumiem - kā jau jamaikietis viņš izpilda regeju, festivāla Laba daba noskaņai ļoti atbilstošu - viņš tiek uzskatīts par regeja dziedāšanas tehnikas toasting pamatlicēju.

Sestdien mazliet rāmāk

Starp citu, festivāla pirmajā dienā spēkus var pat īpaši netaupīt, jo sestdien varēs gana labi izgulšņāties - gan rīta pusē (tikai pusvienos ir koris Mūza, ap diviem - koklētāju ansamblis Balti, ap trijiem - bungu un dūdu ansamblis Auļi), gan vēlāk, jo programma neizskatās tik iespaidīgi kā piektdien. Pat grūti pateikt, uz ko noteikti vajadzētu pieslēgties - laikam jau uz reti koncertējošajiem Das Sonntags Legions (uz skatuves kāps ap pulksten 18) vai teicamu pēdējo albumu izdevušajiem elektroniskā sintīfolka STandART (pulksten 19). Protams, pēc tam underground cienītāji sajūsmā lauzīs krēslus (vai, pareizi, tādu tur nemaz nav…), klausoties leģendāro grupu Baložu pilni pagalmi. Pēc tam - dziesminieks Imants Daksis, ļoti labie igauņi Sibyl Vane (noklausieties!), nepieradināti popsīgi dīvainā grupa Rīgas modes, tad - Future Folk Orchestra, bet tālāk nāk lietuviešu Solo Ansamblis un itāļu Soviet Soviet.

Par pēdējiem mazliet sīkāk. Itāļu postpanka trio Soviet Soviet rindās darbojas Andrea Džiometi (vokāls, bass), Alesandro Kostantīni (ģitāra) un Alesandro Ferri (bungas). Kā savus iedvesmas avotus mūzikā grupas dalībnieki min gan Radiohead un Joy Division (ģitāras tiešām ir šīs grupas gaumē), gan dažādas itāļu post punk un new wave apvienības. Pateicoties intensīvai koncertēšanai, darbam studijā un rūpīgam darbam ar publicitāti, Soviet Soviet guva plašāku klausītāju atzinību ārpus Itālijas, ka arī piesaistīja ASV leibla Felte uzmanību. Jaunākais albums ar nosaukumu Endless nāca klajā pagājušajā gadā un veidos lielāko daļu no gaidāmās uzstāšanās Latvijā.

Ejam tālāk. Ap vienpadsmitiem visiem garastāvokli uzlabos turbofolka apvienība Oranžās brīvdienas, uz otrās lielākās skatuves uzstāsies igauņu veterāni Vennaskond, savukārt ap pusnakti uz galvenās jeb Lāča skatuves kāps Satellites LV. Savukārt pēc tam jau notiks apmeklētāju plānveida izdzenāšanas darbi: ja publiku doties mājās nepiespiedīs nāvīgi depresīvie SoundArcade, tad pie lietas ķersies Nils Īle, ja arī viņam nekas nesanāks, tad ap pustrijiem naktī festivālu godam centīsies piebeigt viens no tā organizatoriem Edgars Āboliņš ar grupu All Day Long (viņš tajā spēlē bungas). Pareizi ir, nav ko sēdēt ciemos līdz agram rītam, tiš, tiš, mājās un piebrauciet nākamreiz!

Svarīgākais