"Sinfonietta Rīga" aicina uz koncertu "Meditācijas un huligānismi stīginstrumentiem"

© publicitātes foto

Sinfonietta Rīga mūziķi aicina uz koncertu "Meditācijas un huligānismi stīginstrumentiem" 7.maijā plkst. 19:30 Spīķeru koncertzālē.

Kopā ar mūziķiem un diriģentu Normundu Šnē uz skatuves kāps solists Sandis Šteinbergs (vijole). Koncertā izskanēs ASV mūsdienu klasiķa Džona Adamsa, Austrālijas nerātnā skaņdara Metjū Hindsona un mūsu paša pasaules atzinība guvušā mūsu pašu komponista Pētera Vaska kompozīcijas. Koncertā lielākais jaunums latviešu publikai - Polijas elektroakustiskās mūzikas cerība, zvaigzne un lepnums komponists Mihals Talma-Suts!

Pirmoreiz Spīķeru koncertzāles kamermūzikas programmā spēlēs viss Sinfonietta Rīga stīgu sastāvs. Klausītājiem kā ekspertiem būs iespēja novērtēt šāda sastāva akustisko skanējumu šajā vietā.

Sandis Šteinbergs ir viens no spilgtākajiem Latvijas vijolniekiem - leģendārā kamerorķestra Kremerata Baltica koncertmeistars kopš tā dibināšanas, Gidona Krēmera mākslinieciskā ceļa turpinātājs, izcils Pētera Vaska mūzikas interprets. Sandis Šteinbergs - īsts mūzikas aristokrāts!

"Programma ir speciāli veidota ļoti kontrastaina, un katram darbam piemīt atšķirīga enerģētika.

Sandis ilgi bija "Rīgas Kamermūziķu" koncertmeistars. Esam agrāk daudz spēlējuši kopā gan kamermūziku, gan ar viņu kā solistu - Vaska un Haidna vijoļkoncertus" tā Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.

Džona Adamsa skaņdarba Shaker Loops pirmais nosaukums bija "Viļņradis", jo vīzija, ko komponists turēja acu priekšā, saistījās ar ūdens virmošanu un ideju par svārstību cilpām (loops) stīginstrumentiem. Ar Adamsa ūdens virmošanu labi saskanēs Metjū Hindsona skaņuglezna Whitewater, kurā tēlots ap klintīm putās sakults tērču, strautu un upju ūdens - šis opuss burtiski plūst kā upe. Visbeidzot Pēteris Vasks un viņa brīnišķīgā meditācija vijolei un stīginstrumentiem "Vientuļais eņģelis" - tālu prom no eksperimentiem un laikmeta drudža. Mihals Talma-Suts - viņa mūzika Rīgā tiek gaidīta ar patiesu interesi.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais