RECENZIJA: Mastodon "Emperor Of Sand"

© Publicitātes foto

Pirms pieciem gadiem progresīvās metālmūzikas grupa "Mastodon" uzstājās koncertzālē "Palladium" – nevarētu teikt, ka publika sajūsmā lauza krēslus, taču pasākums bija gana apmeklēts, tātad par “mastodoniem” ir pietiekami liela interese arī pie mums. Šī amerikāņu grupa izveidota šā gadsimta sākumā, tās kontā ir septiņi studijas albumi – cits par citu veiksmīgākie. “Emperor Of Sand”, tāpat kā tā priekštecis “Once More Round The Sun” (2014), amerikāņu topā grozās ap Top 6, bet Britu salās – ap pirmo desmitnieku.

Arī kritikas atsauksmes ir negaidīti labas, lai gan - kāpēc negaidītas, “Mastodon” mūzikas speciālistu aprindās vienmēr teju vai nēsāti uz rokām. Jaunais albums ir pēc savas tematikas diezgan sarežģīts konceptuāls darbs, kas vēsta par cilvēku, kas it kā nolemts nāvei tuksnesī, bet tad viņa aizstāvībai ceļas apkārtējie, kuri “smilšu imperatoram” cenšas pierādīt viņa izvēlētā soļa nepareizību. “Smiltis simbolizē laiku. Ja tev pašam vai kādam no tiem, kas tev tuvi, diagnosticē nāvējošu slimību, tad pirmais, par ko tu aizdomājies, ir laiks. Jo neizbēgami pirmais jautājums būs tāds - cik vēl atlicis?” filozofē grupas vokālists Brens Deilors. Albumu producējis Brendans O’Braiens, kurš savulaik sadarbojies arī ar “Pearl Jam”, “Rage Against The Machine”, “AC/DC” un citiem pazīstamiem vārdiem. Albumā kopumā ir 11 dziesmas - pilnīgi pietiekami, lai gūtu labu priekšstatu par “Mastodon”.

PAR. Ir dažas noklausīšanās un varbūt pat sajūsmināšanās vērtas dziesmas. Piemēram, roķīgi stilīgā “Show Yourself”, iespējams arī “Precious Stones” un “Word To The Wise”. Kopumā albums atstāj visai labu iespaidu - ne velti Rietumu mūzikas kritiķu atsauksmēs tam vidēji tikušas 3,5 - 4 zvaigznes no piecām, bet “Metacritic” rangā albums izpelnījies visnotaļ godājamos 78 punktus no 100. Pelnīti.

PRET. Kādam “Mastodon” mūzikas pārzinātājam apvaicājoties, ko viņš domā par jaunāko šīs grupas darbu, pēc aptuveni pusminūtes ilgas pārdomu pilnas pauzes nācās dzirdēt atbildi “neko”. Četri burti, kas pilnīgi precīzi raksturo šo darbu, jo “Emperor Of Sand” ir tiešām nekas par neko. Variet to klausīties, variet to neklausīties - abos gadījumos nebūsiet ne ieguvēji, ne zaudētāji.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.